Három dobószámban is az országos lista élén van a 14 éves Debreceni Ábel, a PVSK sportolója

2024. szeptember 15. 19:35 2024. szept. 15. 19:35

Kiválóan szerepeltek a PVSK atlétái az U14, U16-os területi bajnokság 3. fordulójában, Kecskeméten. Az U14-es korosztályban Debreceni Ábel tovább javította egyéni csúcsait a 3 dobószámban, melyekből a diszkoszvetést (39,26m) és a gerelyhajítást (36,43m) megnyerte. Az értékelést a PVSK atlétikai szakosztályának szakmai vezetője, Freier Balázs kezdte.

- Ábel súlylökésben egyéni csúccsal lett 2. (12,79 m). Nagy egyéni csúcsot futott Bálint Gréta (U16) 1500m-en. 4:50,9--ről 4:44,45-re javította a legjobb eredményét és így lett második Gréta szorgalmasan dolgozott a nyári időszakban is, és ezeknek az edzéseknek köszönhető az eredménye. Jakab Anna (U16) kalapácsvetésben szintén egyéni csúccsal lett 3. (30,94 m). Centiméterre ugyanennyit dobott diszkoszvetésben is (30,94 m) és a 4. helyen végzett. Wald Márk (U16) is két egyéni csúcsot futott 100 m-en 12,41 mp-es időt. 300 m-en 41,71 mp-el hatodik helyezést ért el

 

 

Debreceni Ábel, három dobószámban súly, gerely, diszkosz számokban remekelt, edzője, Nagy Ákos véleményt mondott a14 éves atlétáról:

- Ábelt jelenleg tehetség soraiban említhetjük. Az eredmények igazolják munkáját. A PVSK-ban napjainkban 8-10-en járnak dobó edzésre. Jó lenne, ha 15 főre feltudnánk emelni a számuk. A lényeg, hogy Pécs dobó atlétái fenn vannak Magyarország térképén. Az edzésfeltételek hiányosak. A dobókörök kialakítása sok munkát igényel. Nagyon fontos, hogy a távolságok tartását biztosítsuk, tekintettel arra is, hogy a sportolók folyamatosan fejlődnek. A szerek messzebbre szállnak, így nagyobb terület és főleg biztonsági zónára van szükségük. Debreceni Ábel várhatóan 16 éves korában dönthet, hogy a három dobószám mellett melyiket válassza. Tegyem hozzá, hogy láb munkáját kell a legjobban erősíteni, mind három dobószámhoz. A legfontosabb, hogy az eddigi lendületét hozzáállását folytassa és a PVSK-nak, Pécs városának lehet sikeres dobó atlétája.

 

Debreceni Eszter édesanya, a PVSK NB I.B női kosárcsapat vezetőedzője: Ábel 2-3 évig kosaras és atlétikai edzésekre is járt. 3 éve döntött, hogy az atlétikát válassza. Hozzáteszem, a testi adottsága nagyon megfelel kedvencé lett sportágának. Szerencsés helyzetben vagyunk. Edzésekre együtt járunk, Én megyek kosárlabda foglakozást tartani, Ábel meg a dobó edzésre. Elmondhatom, hogy figyelem az Országos Szövetség ranglistáját. A közel 100 versenyzőt soroló listán, fiam mind három dobószámában az élen van. Bizakodunk, ha kitartó marad, a sikerek nem maradhatnak el.

 

Szerző: Szabó Ferenc