Árok Kornél: Kocsis Máté a napelemesek szerzett jogaira hivatkozik, miközben a Fidesz a rendvédelmisekét elvette

2023. szeptember 8. 08:09 2023. szept. 8. 08:09

A Fidesz csak politikai haszonszerzés miatt tesz úgy, mintha kiállna a napelemes háztartásokban élő családok mellett, a szerzett jogukra hivatkozva – véli Árok Kornél, az MSZP Somogy-megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy 2011-ben is gondolkodás nélkül törölték el többek között a rendvédelmi dolgozók szerzett jogát.

Mivel csak részben felel meg a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) tulajdonosai és az áramszolgáltatójuk között használt, úgynevezett szaldóelszámolás az uniós jogszabályoknak, ezért legkésőbb a jövő év első napjától új rendszert kell bevezetni.  A módosítás megtörtént, illetve még zajlik a „finomhangolása” – a Világgazdaság cikke szerint. 

Miután a kormány bejelentette a változtatást – nem éves, hanem havi szaldóelszámolás lesz - Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán posztolta azt a Lantos Csaba energiaminiszternek címzett kérését, hogy a napelemet használó családok újra éves elszámolásban részesüljenek. Szerinte ugyanis nem fair, „hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni.” Ezért arra kérte a tárca vezetőjét, hogy a „már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett.”

Árok Kornél, az MSZP Somogy-megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke szerint érdekes, hogy Kocsis Máté a szerzett jogokra hivatkozik, emiatt kéri vissza az éves szaldóelszámolást, miközben 2011-ben a Fidesz megszavazta, és elvették többek között a rendvédelmi dolgozók szerzett jogát. Azaz megszüntették például a rendőrök, katonák, tűzoltók korkedvezményes nyugdíját. Pedig akik addig a szolgálati törvény szerint felszereltek, vállalták, hogy bizonyos jogaikról lemondanak bizonyos kedvezményekért cserébe, ezzel megszerezték a jogot arra, hogy az öregségi korhatár előtt bizonyos ideig tartó szolgálat után nyugállományba vonulhassanak. 

Abban az időben Árok Kornél a Tűzoltók Szakszervezetének volt az elnöke. Szerinte csak most, a választások előtt lett fontos a szerzett jogok védelme, hiszen így politikai hasznot kreálhatnak belőle. A Hírklikk kérdésére elmondta, hogy 2011-ben még a kormányzat azt mondta, hogy nem akarják, hogy 39 évesen nyugdíjba menjenek emberek, de az már nem érdekelte őket, hogy például a tűzoltók nem azért mennek nyugdíjba, nyugállományba – és főleg nem 39 évesen -, mert nem akarnak dolgozni, hanem azért, mert az egészségük 20 év alatt annyira megromlott, hogy már nem tudnak felelősségteljesen és aktívan részt venni oltásban, mentésben. Egy gerincsérves tűzoltó, ha bemegy menteni valakit, vagy ki kell hoznia valakit az épületből, igen nagy az esélye, hogy őt is mentenie kell valakinek. Életeket kockáztatnánk. De erre senki sem figyelt. 

„Mint szakszervezet, hiába mondtuk, hogy ez így nem jó, és ha hagyjuk, hogy most átgázoljanak rajtunk, akkor később másokon is megteszik, szinte mindenki hallgatott. A fideszes Alkotmánybíróság sem állt mellénk, miközben elvették a szerzett jogainkat” – mondta Árok Kornél, majd hozzátette, sajnos igazuk lett. A kormány az elmúlt 12 év alatt is átgázolt, akin csak akart. Akkor abból szerzett politikai hasznot, mi az, hogy „fiatal” emberek nyugdíjba mennek, most meg abból akarnak, hogy – az ő adataik szerint - az a mintegy 200 ezer család akkor jár jól, ha visszakapják a „csúnya Unió miatt” elvett éves elszámolást. Ha pedig ők jól járnak, az a Fidesznek szavazatokat jelent.

Arról viszont nincs szó, hogy miközben Kocsis Máté összekapcsolta „a háború és a szankciók miatt kialakult” energiaválságot, amely „rángatja” az energiaárakat, az unió elvárásaival, aközben azért van szükség a szaldóelszámolás módosítására, mert az EU pontosabb rendszert vár el, olyat, amelyben a háztartások reális árat kapnak az áramukért. Úgy tűnik, hogy csak akkor lehet megfelelni az uniós elvárásoknak, ha az érintett mintegy 200 ezer lakossági napelemes kikerül a hatósági tarifát használó egyetemes szolgáltatásból.