Szabad a tánc! Újra lehet tangózni Pécsett!

2021. szeptember 18. 10:55 2021. szept. 18. 10:55

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt szeptember 22-26. között rendezik meg Pécs belvárosában a Pécsi Napokat, amely idén jubiláló rendezvény, hiszen a 30. születésnapját ünnepli. 

Az idei rendezvényt pedig egy tematikus nap, a Pécsi Tangó Ünnep teszi különlegessé. Ennek apropója, hogy Pécsett újra „engedélyezik” a tangót, ráadásul egy hatalmas latin fiesta keretében, ahol tánc, zene, tangó-flashmob, dél-amerikai kiállítás, valamint az argentin gasztronómia és borok legjava vegyül! A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Az eseményre szeptember 23-án kerül sor, mutatjuk a színes programkínálatot: 

17.00 Tangó show a Pécsi Napok nagyszínpadán a Tango Harmony Budapest zenekarral - Széchenyi tér - A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

17.30 Tangó táncház - közös táncolás a közönséggel, tánctanítás - A tánc kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

Közreműködik a Club Cubano tánciskola Vágási Barbara és Kutni Balázs vezetésével, a PTE Táncoló Egyeteme és PTE Táncegyüttese Bánkyné Perjés Beatrix projektvezető, táncpedagógus vezetésével, valamint a Vecsési Tangó Stúdió.

18.00 Milonga a Széchenyi téren a Tango Harmony Budapest zenekarral - 

A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

20.00 Ezerarcú tangó - Széchenyi tér Tangó-muzsika a nagyszínpadon
Világzene-komolyzene-jazz műfajok keveredésével létrehozott könnyed Piazzolla-est - A koncert kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

18.00 Magyar–argentin kapcsolatok a XXI. században - Művészetek és Irodalom Háza
Előadás és kerekasztal beszélgetés, PTE, Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, diplomaták, civilek. A program regisztráció köteles. Regisztrálni az info@pmh.hu email címen vagy a +36 72 510 628-as számon 9 és 17 óra között lehet.

20.00 Magyar–argentin meccs vetítése - Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem. 1978, Argentina – Magyarország 2:1, majd játékos beszélget szakkommentátorral. Kereki Zoltán volt válogatott csapattag + Nimmerfroch Ferenc újságíró.

A program regisztráció köteles. Regisztrálni az info@pmh.hu email címen vagy a +36 72 510 628-as számon 9 és 17 óra között lehet.

 

Miért most?

1922-ben Pécs Szabad Királyi Városában betiltották a tangót. Mivel a rendeletet jogilag sohasem vonták vissza, az elméletileg ma is érvényben van. A tiltó rendelet 100. évfordulójához közeledve hivatalosan is megsemmisíti a pécsi közgyűlés a rendeletet az argentin követ társaságában. Ezt színesítik a Pécsi Tangó Ünnep zenés-táncos programjai szeptember 23-án.

A pécsi városvezetés most lép az ügyben

A talán kissé különösnek tűnő közgyűlési előterjesztés egyébként megtalálható a pécsi önkormányzat honlapján melynek címe: szándéknyilatkozat a tangó korlátozmentes gyakorlásáról.

Az előterjesztésben azt írják, a Kulturális Bizottság javasolja a Közgyűlésnek, hogy fejezze ki azon szándékát, hogy az 1922-ben betiltott, az egyetemes kultúra részét képező tangót, a jövőben ismételten bárki korlátozásmentesen gyakorolhassa.

Mint azt fentebb is írtuk az előterjesztés szerint a 20-as években, a korabeli városi döntéshozók tiltással igyekeztek megállítani a modern táncok terjedését, mint „erkölcstelen mozgásformát”.

Se tangó, se foxtrott

Pécsett a farsangi szezon után, 1922 márciusa közepén a rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one steppet, a two steppet és a foxtrottot. A hivatalos indoklás szerint ezek a táncok „sértik az ízlést a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást”

Fellebbeztek 

Persze akkor a pécsi tánctanárok fellebbeztek a rendelet ellen, arra hivatkozva, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat már nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás kizárólag a mediterrán fővárost érintette. Az ügynek ezt követően az lett a vége, hogy a a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete (MTOE) Budapesten megállapodott abban, az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat. Végül egy bemutató keretein belül ismertették az elképzeléseiket, ezen a bemutatón részt vett az akkori belügyminiszter és a polgármesterek is.  A következő szezonban már taníthatták a táncokat az oktatók, azonban csupán letompítva – írják az előterjesztésben.

Most már tényleg szabad a tánc 

A pécsi önkormányzat most - közel 100 év elteltével - úgy érezte, hogy szándéknyilatkozatot kell kiadni arról, hogy szabad a tánc.  A kulturális bizottság jövő hét kedden fog tárgyalni az állásfoglalásról, a közgyűlésen pedig szeptember 21-én lehet téma. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels