Vélemény a Pécs Pride-ról: a békéről, a szeretetről, a családokról, az ellentüntetésről

2021. szeptember 19. 11:24 2021. szept. 19. 11:24

Ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt tegnap került megrendezésre az I. Pécs Pride, ami egyedülállónak számít, hiszen a fővároson kívül eddig még nem rendeztek felvonulást. A Pride kapcsán durván egymásnak feszültek az utóbbi hetekben az emberek, a közösségi média szinte csak ettől volt hangos. Kővári János is mindent elkövetett, hogy a Pride ne valósuljon meg, hevesen tiltakozott, pattogott, aláírásokat gyűjtött és még családi napot is szervezet a Pride napjának délelőttjére, de hiába, az esemény délután 4 órakor kezdetét vette. 

A Pride-on a Pécsi STOP is ott volt, a helyszínen szerettük volna megnézni, mi magunk, a saját szemeinkkel, hogy az a hetek óta tartó gyűlöletcunami, amit ezek az emberek kapnak rendelkezik-e bármiféle racionalitással. Hiszen mint ismert Kővári Jánosék a családok védelmére hivatkozva akarták bojkottálni az egész rendezvényt, mondván, hogy meg kell védeni a hagyományos családi értékeket. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Kőváriék víziója valószínűleg a bőrnadrágos, félmeztelenül vonagló férfiakban és nőkben merült ki, nagy eséllyel ezért óvták annyira a gyerekeiket a Pride-tól, mert szent meggyőződésük volt, hogy itt bizony valami hatalmas közfelháborodásra okot adó jelenségben lesz része a pécsieknek. 

Viszont Kővári elvtársat, és a szintén bőszen ellenvéleményező Hoppál Péter urat el kell, hogy keserítsük, ugyanis a rendezvényen semmi ilyen nem történt, sőt az egész egy kimondottan családias hangulatú esemény volt, már ha közel háromezer embert lehet családként kezelni. Ugyanis szemben Kőváriék délelőtti rendezvényével, amin állítása szerint közel ezer ember volt - ezt nem tudjuk cáfolni sem megerősíteni, mert nem voltunk ott - a Pride majdnem háromezer embert mozgatott meg, s nem ebből a háromezer emberből nem volt mindenki meleg, leszbikus, transznemű. 

A felvonuláson számos olyan ember is részt vett, akik egész egyszerűen elítélik azt a tényt, hogy az LMBTQ embereket rendszeresen negatívan diszkriminálják, akik nem értenek egyet a buzizó Parragh Lászlóval, akik messzemenőkig elítélik a melegellenes törvényt és akikbe szorult egy kis emberség. 

S talán ez itt a kulcs, az emberség. Mester Zoltán, az Emberség Erejével kommunikációs vezetője a közösségi oldalon az esemény kapcsán azt írta: "Pécs szeret. Ez az egyik tömör tanulsága az első pécsi Pride-nak. Hogy amikor minden esély megvolt arra, hogy balul süljön el, érdektelenségbe vagy balhéba fulladjon, amikor a kormányzati propaganda országos és helyi képviselői egészpályás letámadást indítanak, és aztán mindezek ellenére olyan tömeg, változatos korosztály vonuljon utcára, amilyet rég nem látott a város. Pláne ilyen témában."

A teljes poszt itt érhető el: 

 

A rendezvényen egyébként itt volt a pécsi Pál Marci is, a  „A család az család” kampány egyik kitalálója, aki a napokban a TASZ által kiosztott SZABAD-díjban részesült. Marci édesanyja a Szent István téren beszédet is tartott, erről ebben a cikkünkben írtunk, Marci a közösségi oldalán pedig így számolt be a pécsi eseményekről: 

"Szombaton lezajlott az első Pécs Pride, ami egyben az ország első vidéki eseménye is volt. 3000 ember jött el, ami óriási dolog. Katartikus élmény volt vonulni a saját városomban, a szüleimmel, tesómmal és a feleségével. Ott voltak a volt osztálytársaim, tanáraim, barátok és a pécsiek. Egészen különleges hangulata volt az egész eseménynek. Számomra katartikus, mert tudom mit jelentett ez volna nekem 20 évvel ezelőtt. Hogy mit? Sokat, de főleg azt, hogy nem vagyok egyedül. Anyukám beszédét végig bőgtem és iszonyatosan büszke vagyok rá! Egy hős volt számomra a kiállásával. De ami a legelképesztőbb volt azok Ti voltatok. Én egyszerűen nem tudom szavakba önteni, hogy mit kaptam Tőletek. Ennyi szeretet egyszerűen nincsen és szinte már zavarba ejtő. Remélem rászolgáltunk! Volt egy pillanat, amikor valaki odajött hozzám és szeretett volna megölelni és elsírta magát. Innen is üzenem neki, hogy azaz ölelés nekem is annyit jelentett, mint neki. Szóval kedves lányok, fiúk köszönöm! A változás elindult, amit nem lehet megállítani, mert az Ti vagytok! A jövő vagytok." 

Vagyis a Pride-ról, mint résztvevők mi is el tudjuk mondani, hogy minden volt csak nem megbotránkoztató vagy provokatív. Kimondottan jó volt látni az ablakból integető családokat, azokat a családokat, akiket Kőváriék szerint feltétlenül meg kell védeni. Kővári egyébként a közösségi oldalán a maga által szervezett családi nap után azt írta: "Arra kérek mindenkit, hogy a továbbikban ma bármi történik, ne üljünk fel a provokációnak. Őrizzük meg a békét és a méltóságunkat!"

S tudja Kővári elvtárs ezzel még egyet is értünk, méghozzá azért, mert a színtiszta provokáció az a Barbakánnál zajlott az ún. mihazánkos ellentüntetésen. Mielőtt félreértené, nem gondoljuk, hogy Önnek bármi köze volt ahhoz a tüntetéshez, csupán azt szeretnénk láttatni, hogy tulajdonképpen az Önök által kért célok gyakorlatilag azonosak az LMBTQ emberek által kértekkel, mindennek a lényege: a béke. Ugyanis a Pride-on felvonuló emberek nem provokáltak, csak éltek az Alkotmány adta jogaikkal, már ha ez egyáltalán jelent ma még bármit is Magyarországon. 

Ellenben a mihazánkos demonstráció igenis provokált. Ez volt az, ahol ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el, mint hogy "Vonulgassanak csak rendőrök nélkül, aztán meglátjuk" . Ez volt az a demonstráció, ahol Tyirityán Zsolt is felszólalt, s aki elmondta, a Pride-ellenes plakátok miatt tanúként hallgatta meg a rendőrség. Az ügyről itt a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk a városban megjelentek a gyűlöletkeltő feliratok, melyek a mihazánkos ifjakhoz köthetők, a történtek miatt Péterffy Attila feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Tyirityán a felszólalásában üvöltve közölte, hogy ő bizony kiáll a matricák szövege mellett, továbbá hangosan sértegette a polgármestert is. 

Ez véleményünk szerint sokkalta inkább volt provokatív és sértő, mint az, hogy az LMBTQ és a mellettük kiálló emberek békés menetben, másfél óra alatt tettek egy sétát a belvárosban. 

Persze lehetett itt hallani olyanokról, hogy a Király utcai vendéglősöknek ez micsoda bevétel kiesés, de azért itt joggal merülhet fel akkor a kérdés, hogy azt az időszakot megtéríti-e bárki a vendéglátósoknak, amikor a covid miatti kényszerleállás során milliós bevételtől estek el, továbbá szintén fontos tudnivaló, hogy a Pride ideje alatt senkinek sem volt kötelező bezárnia, ha ezt bárki megtette, akkor önszántából cselekedett. 

A Pride kapcsán tehát egyértelműen elmondható, hogy egy olyan szélvihar közepette - metaforikusan, mert szerencsére nagyon szép idő volt - volt képes megvalósulni, ami úgy hisszük példátlan Magyarországon, talán a világban is. Ékes példa volt a rendezvény arra, hogy a szeretet mindig győz, mindig nagyobb, még akkor is, ha a mihazánkos ifjak teli torokból üvöltik, hogy itt mindenki aberrált. A szeretet nagyobb és ezt jól példázza az eseményeken résztvevők statisztikai létszáma is, hiszen míg a mihazánkos ellentüntetők lehettek maximum százan, addig a felvonuló tömeg a Szent István térre érve háromezer fősre duzzadt. 

Talán lehetne a jövőben ez a hívószó: a szeretet. Talán a képernyők mögött ücsörgő kanapéhuszárok, akik minden egyes LMBTQ témával foglalkozó cikk alatt teli szájjal fröcsögnek egyszer felállhatnának, belenézhetnének a tükörbe és megkérdezhetnék önmaguktól: jó ez nekem? Előrevisz engem ez a sok gyűlölet? Épít engem a harag? Talán, ha csak tíz emberből egy felteszi magának ezeket a kérdéseket és az az egy elkezd élni és élni hagyni, akkor van esélyünk egy szebb jövőt építeni. Utópia, tudjuk, de nem hiszünk a lehetetlenben. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Gerber Petra

Címlapkép: Illusztráció, Freepik