Betörtek az EP-képviselők irodáiba

2020. július 2. 17:49 2020. júl. 2. 17:49

Akár 100 európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a koronavírus-járvány miatti leállás alatt. Az EP-képviselők ekkor Brüsszeltől távol, home office-ban dolgoztak.

A betörők főleg számítógépeket, laptopokat, tableteket és készpénzt loptak a bécsi Die Presse szerint. Az informatikai eszközök ellopása különösen veszélyes, mert azok az EP-képviselők és velük kapcsolatban álló politikusok, dolgozók, választók személyi adatait tartalmazhatták.

Az osztrák zöld Thomas Waitz irodáját is kirámolták. Ő azt mondta a lapnak, hogy ha ilyen gyenge az irodák védelme, akkor mi a garancia arra, hogy lehallgató készülékeket nem helyeznek oda?

Az Azonnali kérdezte a magyar képviselőket, hogy az ő irodáikba is betörtek-e. A fideszesek nem válaszoltak eddig, de úgy tűnik, legalább egy magyar áldozat van, a szocialista Ujhelyi István.

A Politiconak az EP egyik szóvivője azt mondta, az első esetet áprilisban jelentették. Fura, hogy  azóta miért nem derült ki semmi, hiszen március közepe óta tilos a nem európai parlamenti dolgozóknak a belépés az EP épületeibe.

Forrás: hirklikk.hu