Egyetlen OPNI-s bérlőt sem sikerült kilakoltatnia a Külügyminisztériumnak 

2024. március 1. 15:30 2024. márc. 1. 15:30

Elutasította a kiürítési keresetet a bíróság az utolsó per alatt lévő OPNI-s bérlő esetében is – mondta el a Hírklikknek dr. Szepesházi Péter. Az ítélet nem jogerős, de az ügyvéd bízik abban, hogy már nem fog fellebbezni a Külügyminisztérium, és békén hagyják otthonában a 62 éves Potos Ferencet.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, mintegy két éve kezdte perelni a Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat az egészségügyi dolgozókat és rokonaikat, akik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén ma is szolgálati lakásokban élnek. Az intézmény korábbi dolgozóinak bérlői státusza 16 éve rendezetlen, és 2021 óta akarja a minisztérium utcára tenni őket, mert a NER bentlakásos, fizetős elit-gimnáziumot tervez az OPNI helyére építeni. 

Négy bérlőnél már sikeresen lezárultak a perek, de Potos Ferencet a lakás kiürítésére kötelezték. Az ő ügyében másodfokon a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést. Potos Ferenc édesanyja „alól” szüntették meg az OPNI-t, mint munkahelyet, az alperes pedig gyerekként ott maradt, tovább laktak a lakásban, várták a helyzetük rendezését, ráadásul, ha nem is név szerint, de családtagként, tehát bérlőként van ő is feltüntetve a szerződésben. A volt egészségügyi dolgozó édesanya évekkel ezelőtt meghalt, az azóta felnőtt gyerek pedig a lakásban maradt.

Technikai okok miatt fél órával később kezdődött szerdán délután a megismételt elsőfokú tárgyalás Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon. Bár meglepő lehet, de az volt a kérdés, hogyha valaki nem név szerint, hanem családtagként van feltüntetve a szerződésben, akkor is bérlőnek bizonyul-e – magyarázta Szepesházi Péter. Potos Ferenc ügyvédje hozzátette, a bíróság szóbeli indoklása szerint egyértelmű, hogy a családtag is bérlő, ezért a korábbi első fokon meghozott lakáskiürítési ítélettel szemben, most elutasította a lakás elhagyása iránti kérelmet. Az ítélet nem jogerős, de Szepesházi Péter úgy gondolja, hogy most már a Külügyminisztérium is el fogja fogadni a bíróság döntését. 

„Négy évi szenvedésnek lett vége. Az első hetekben sokat sírtam, amikor azt mondták egyik napról a másikra, hogy 15 napon belül költözzem el. 35 szolgálati lakásból mára csak 14-ben élnek, a többiből már kihaltak. Legtöbbjük idős, egyedülálló, ők is nagyon drukkoltak nekem” – mondta Potos Ferenc, aki most abban reménykedik, hogy jogerőre emelkedik az új ítélet. Mint mondta, bízik benne, hogy a Külügyminisztérium már hagyja, hogy 62 évesen nyugodtan éljen ő is. 

Forrás: hirklikk.hu