Hann Endre: minden ellenkező híreszteléssel szemben Karácsony Gergely stabilan elfogadott

2023. március 19. 07:25 2023. márc. 19. 07:25

Rafináltabb a kormányzati kommunikáció annál, mintsem, hogy egyértelműen az Európai Unióval szemben fogalmazzák meg magukat, nagyon ritkán kritizálják az uniót, Brüsszel a szinonima – mondta Hann Endre szociálpszichológus. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója a Klikk TV Mélyvíz című műsorában úgy fogalmazott, ebben a szofisztikált propagandában azért használják Brüsszelt, hogy ne kellenjen Európai Uniót mondani, mert az unió, Orbán és kormánya szerint reformokra, megújulásra szorul, meg kell javítani. Ez a visszatérő üzenet egyértelműen tudatos, mert tudják, hogy a magyar társadalom elsöprő többsége az uniós tagság mellett van.

Hann Endre a műsorban azt kommentálta, hogy a Medián február végén készített egy közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, a magyarok egyre inkább uniópártiak. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályokra, valamint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőkre. A válaszadók túlnyomó többsége akkor is a tagságra voksolna egy népszavazáson, ha Orbán Viktor az Európai Unió elhagyása mellett kampányolna.

„A Medián rendszeresen mérte az Európai Unióhoz való viszonyt, volt, amikor a háromnegyedet is meghaladta a támogatottság és most már rendszeresen 80 százalék fölött van. Korábban is magas volt, de az elmúlt pár hónapban volt egy hullámvölgy. Ennek okát nem tudni, de a szankcióra hivatkozással nagyon felerősödött a Brüsszel ellenes retorika. Fél, háromnegyed év alatt nagyon megnőtt azoknak az aránya, akik elutasították, kritizálták, hibáztatták a szankciós politikát. Úgy tűnik telítődött ezzel a társadalom és újból felerősödött az unió felé a vonzalom, de ezek nem nagy ugrások, finom tendenciák, ezért jó többször mérni.”

Hozzátette, minden szavazótáborban többségben vannak az unió hívei, még a Mi Hazánknál is. Nekik is vannak olyan szavazóik, akiknek családja, gyereke külföldön dolgozik, és ezek mind-mind árnyalják az Európai Unióhoz való viszonyt, nem csak a nagypolitikai kérdések – magyarázta.

Hann Endre azt is elmondta, hogy volt egy úgynevezett nyitott kérdésük – amelynél nem adnak meg konkrét válaszlehetőségeket –, az, hogy milyen előnye van az uniós tagságnak a válaszadó számára. „Háromnegyedük válaszolt a kérdésre és szerintük a szabad mozgás, szabad munkavállalás, a tanulási lehetőség az előny. A Mi Hazánk szavazói nagyon kritikusak a Fidesszel szemben, még akkor is, ha néha úgy tűnik, hogy a párt alapítói és vezetői hajlamosak az együttműködésre.”

A szociálpszichológus emlékeztetett, a kormánypártnak, amelynek vezetője nagyon korán meghirdette a centrális erőteret, nagyon tudatos törekvése, hogy középen maradjon és ehhez jó, ha van kihívó mindkét oldalon. „Ehhez kell a Mi Hazánk. Ha ez nem lenne, akkor nem lehetne a Fideszt középpártnak látni, például amikor meglehetősen átesik a szélsőjobb retorikájába, és amikor Európában nagyon készségesen nyit és próbálkozik kapcsolatokat építeni olyan pártokkal, amelyek szélsőségesnek számítanak.”

Mi van a 40 alattiakkal?

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt ismert a magyar társadalomban még akkor is, ha nem nyújt rendszeresen számottevő politikai teljesítményt, de ez a fiatalokat nem zavarja – mondta Hann Endre a másik mérésükről, amely szerint a fiatalok körében a Kétfarkú Kutya Párt vezeti az ellenzéki mezőnyt, 3 százalékponttal megelőzve a Momentumot, és mindössze ugyanennyivel lemaradva a Fidesz–KDNP-től. A 40 évesnél idősebbek sokkal kevésbé támogatják az ellenzéki pártokat (abszolút többségük Fidesz-szavazó), de ebben a körben a Demokratikus Koalíció a viszonylag legkedveltebb.

A 18–39 évesek között a Fidesz–KDNP 22, a Kétfarkú Kutya 19 százalékon áll. 10 százalékos vagy afölötti támogatottságot ebben a korcsoportban még a Momentum, a Mi Hazánk és a Jobbik tud felmutatni. A Demokratikus Koalíció 4 százalékon áll, még a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is megelőzi.

„Általános ellenérzés van a hagyományos politikai mainstream intézményrendszer, a pártrendszer, a parlamenti rendszer ellen. Olyan kiábrándultság, olyan elégedetlenég, ami minden demokráciában jellemző lehet a fiatalokra, de nálunk most ez felerősödött, és az fejezi ki, hogy két ilyen pártot, mint a Mi Hazánk és a Kutyapárt nagy arányban támogatnak a fiatalok.”

Más kérdés, hogy ezek a fiatalok nem biztos, hogy elmennek szavazni – nyomatékosította. Hann Endre hozzátette, ebből nem következik, hogy a Fidesz komolyabban meggyengülne, bár a támogatottsága nagyon alacsonyabb ebben a korcsoportban és nem tudják megszólítani őket.

„Feltűnő, hogy a közösségi médiában 2020 óta egyre nagyobb anyagi erőforrásokkal, egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a fiatalokat megszólítsák, de ez a másik oldalon is igaz, a DK és Gyurcsány is törekedett a fiatalos hangvételre, ugyancsak kevesebb sikerrel. Itt nem arról van szó, hogy a fiatalok egyértelműen az ellenzéki oldalra álltak át, hanem mindkét oldalon – csúnya szóval élve – látszik az elöregedés. A DK szavazóinak átlag életkora 60, az MSZP-é 59, a Fideszé 50 év körül van és az összes többi, kisebb párt szavazói a 40-esek.”

Nem véletlen, hogy a Momentum és a DK között van a legnagyobb feszültség. Benne van a generációs szakadék, amit megfogalmaztak, hogy vannak 20. századi és 21. századi pártok – mutatott rá.

Tavaszi kettős választás

Nem rákényszerülnek, hanem nincs más lehetőségük az ellenzéki pártoknak az összefogáson kívül – tért át a 2024-es önkormányzati- és európai uniós választásokra Hann Endre. „Ha meg akarják tartani a 2019-ben megnyert önkormányzati pozícióikat, muszáj megkötni a megállapodásokat, alkukat ott, ahol szükséges.” Az ellenzék késésben van és nagyon nehéz a két választást összehangolni még egy sokkal harmonikusabb politikai klímában is – mutatott rá.

Hann Endre kitért arra is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester minden ellenkező híreszteléssel szemben stabilan elfogadott, sikeres vezetője a fővárosnak, az összes nehézség ellenére durva hibának tartaná – és kiemelte, hogy nem magánemberként, hanem kutatóként beszél –, ha ráindítana valakit a DK. „Katasztrofális húzás lenne, mert az amúgy is megosztott ellenzékben ez egy hatalmas hasadást idézne elő. Most erős pozíciófoglalás, építkezés zajlik a DK részéről, ami lehet sikeres, de annyira nem, hogy Budapesten érdemes legyen Karácsony Gergellyel szemben megfogalmazni a politikájukat.”

A Klikk TV műsora itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu