„Itt nem a lóláb lóg ki, ez maga a lóláb" – Feljelentést tesz az orosházi MSZP-s képviselő

2023. április 25. 08:50 2023. ápr. 25. 08:50

Az orosházi önkormányzat még 2018-ban egy terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pályázat keretében több mint 90 millió forintot nyert a helyi óvodák energetikai korszerűsítésére. A pályázat előkészítését még ugyanebben az évben 6,2 millió forintért vállalta a Projektfelügyelet Kft. Ezt a szerződést 2020-ban az orosházi önkormányzat felbontotta, s egyúttal 1 millió 240 ezer forintot fizetett cégnek.

„Öt év kellett ahhoz, hogy az elnyert pályázathoz még a tervezést se indítsák el?” – kérdezte a Magyar Narancs tudósítása szerint Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestertől a március 16-i testületi ülésen Fetser János, mikor meglátta azt az előterjesztést, amelyben az szerepel, hogy újra nekifutnak a már öt évvel ezelőtt elnyert projektnek, amely hat helyi óvodai telephely energetikai korszerűsítéséről szól.

A lap szerint Fetser jelezte, hogy a közgyűlést megelőző bizottsági ülésen azt a választ kapta a kormánypárti városvezetőtől, hogy „sok apró összetevője van a csúszásnak, de arra nincs idő, hogy mindezt elmondja”. A szocialista önkormányzati képviselő ezért még egyszer megkérdezte, hogy mik voltak a csúszás okai. Emellett azt is firtatta: mi annak a magyarázata, hogy nem nyílt, hanem meghívásos pályázatot bonyolítottak le a tervezési munkákra, s mi áll amögött és ki döntött arról, hogy két dusnoki és egy mohácsi céget hívtak meg erre a projektre. (Dusnok Bács-Kiskun, Mohács Baranya megyében van.) Ám felvetéseire nem kapott választ. A mostani történetben a korábbi közbeszerzési umbuldák megismétlését látta Fetser, továbbá azt, hogy a tervezési munkáért járó pénzek messze túlárazottak. Ezt szerinte az is bizonyítja, hogy a végül nyertes cég, a dusnoki székhelyű DGR Projekt Kft. közel bruttó 10 millióért nyerte el a munkát, ezért korábbi pályázatnyerés ide vagy oda, az erre szánt összeg nem elég. Azt most az orosházi önkormányzati kasszából közel 3,3 millió forinttal ki kell egészíteni.

Az ülésen előbb Dávid Zoltán polgármester, majd Burai Mihály jegyző utasította vissza, hogy ő döntött volna arról, mely cégeket hívják meg az energetikai beruházás tervezésére. Ezt végül Molnár Béla (Fidesz-KDNP) társadalmi megbízatású alpolgármester vállalta magára, aki azonban az ülésen többszöri kérdés ellenére sem beszélt arról, hogy milyen alapon hívta meg éppen ezeket a cégeket. Ugyanakkor leszögezte, Fetser János sejtetése ellenére, semmifajta előzetes egyeztetés nem volt a cégekkel, hiszen az eljárásjogilag szabálytalan volna.

Múlt csütörtöki Facebook-bejegyzésében mindezt „aljas, átlátszó trükknek” nevezte a MSZP-s képviselő. Hozzátéve, ha az eltelt négy évben nyílt pályázati felhívás lett volna, akkor véleménye szerint a tervezést fele, vagy negyed áron is el lehetett volna készíteni. Mindezt „ez törvényes lopásként” jellemezte. Fetser a Magyar Narancsnak elmondta, az elmúlt másfél hónapban két képviselő-testületi és egy bizottsági ülésen kérte a polgármestert és a jegyzőt, hogy az idevágó szabályozás értelmében bocsássák a rendelkezésére az energetikai beruházás tervezéséről szóló pályázati felhívást és a beérkezett ajánlatokat. Ám ezt a mai napig nem kapta meg.

Hozzátette, a tervezésre kiírt meghívásos közbeszerzési pályázat győzteséről a céginformációs rendszerben kiderült, hogy csak 2021 decemberétől tüntet fel bevételt. Arról nem beszélve, hogy a hivatalosan feltüntetett tevékenységi körei között a tervezés nem is szerepel. „Ez a meghívásos közbeszerzés is bűzlik, itt nem a lóláb lóg ki, ez maga a lóláb. Ezért, s azért mert képviselőként nem kapok válaszokat kérdéseimre sem a polgármestertől, sem a jegyzőtől, hamarosan büntetőfeljelentést teszek az ügyben a rendőrségen” – mondta az orosházi szocialista önkormányzati képviselő.

A lap tudósítása szerint az MSZP-s városatya aggályai ellenére, az orosházi képviselők többsége mindent rendben találva, elfogadta ezt a napirendi pontot.

Forrás: hirklikk.hu