Karácsony Gergely: ne legyen senki másodrangú állampolgár a hazájában

2021. március 17. 15:11 2021. márc. 17. 15:11

A főpolgármester is támogatja Vona Gábor alapítványának kezdeményezését, amivel meghonosítanák az online népszavazást.

Vona Gábor élőben jelentkezett be Facebook-oldalán, a videó vendége Karácsony Gergely főpolgármester volt.

A főpolgármester elárulta, hogy közvetlenül a videó előtt regisztrált és szavazott az online népszavazás oldalán.

Szerinte az aktuális kérdést – amely a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező honfitársaink levélszavazásáról szól – nem csak praktikus okokból kellene megszavazni, azért hogy az állampolgárok könnyebben élhessenek alkotmányos jogukkal, hanem nagyon súlyos elvi háttere is van az ügynek.

„Minden nemzet egy politikai közösség és nagyon fontos, hogy ne legyen olyan társadalmi csoport, amely úgy érzi, hogy másodrangú állampolgár a saját hazájában” – fogalmazott a főpolgármester, majd megjegyezte, hogy így nem sokkal március 15-e után eszébe jut az a Petőfi idézet, hogy „haza csak ott van, ahol jog is van”.

„Iszonyatosan szétveri a nemzetet és a közösséget az, ha nyilvánvalóan politikai okokból diszkriminatívan járunk el” – jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint „nagyon helyesen” megadjuk a levélszavazás lehetőségét a Kárpát-medencében élő honfitársainknak, de azoknak nem adunk ilyen lehetőséget, akik tartósan külföldön élnek, ezzel pedig ahelyett, hogy megerősítenénk az anyaországhoz való kötődésüket, elvágjuk őket Magyarországtól.

„Minden olyan ügyet támogatnunk kell, ami segíti az állampolgárok becsatornázását” – zárta gondolatait Karácsony Gergely.

A kezdeményezéshez már korábban csatlakozott több közéleti személy, mint Puzsér Róbert, Gulyás Balázs, Schiffer András és Magyar György.

Forrás: Hírklikk/Pécsi STOP