Két pártszövetség létrehozása lehet az ellenzéki együttműködés alapja

2024. március 2. 07:30 2024. márc. 2. 07:30

A héten megtárgyalta Mellár Tamás párbeszédes országgyűlési képviselő „két pártszövetség” létrehozását célzó ötletét az 1990 és 2012 között az országot irányító, egymást követő kormányok mindegyikének egy-egy tagját tömörítő csoportosulás. A V21 ugyan még nem alakított ki róla határozott álláspontot, de alapvetően pozitívan fogadta azt – tudtuk meg Balázs Pétertől. A csoportosulás társelnöke azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem akarnak egyik vagy másik párt különböző készülődése mellé állni. A V21 rövidesen nyilatkozatban hívja fel a figyelmet, hogy aki Európa és Magyarország jövőjét akarja építeni, az olyan jelöltekre szavazzon, aki ezt képviseli.

Mint a Hírklikk elsőként beszámolt róla, Mellár Tamás két pártszövetség – egy baloldali, szociáldemokrata és egy jobboldali, konzervatív irányultságú – létrehozását javasolja, azzal, hogy az egyes ellenzéki pártok az irányultságuknak megfelelően csatlakozhassanak az egyikhez, vagy a másikhoz. Mint jelezte, tudja, hogy a javaslat sok kérdést nyitva hagy, amikre a válaszokat a pártoknak és a pártszövetségeknek kell megadniuk. Ő csak annyit szeretne elérni, hogy elinduljon az ellenzéki pártok együttműködési keretfeltételeinek az összeállítása – nyilatkozta portálunknak. 

Ez gyakorlatilag egy ötletcsíra, amely finomításra szorul, ki kell dolgozni a részleteit is. Ezért is kérte meg a korábbi jobb- és baloldali kormányok tagjai, uniós biztosok által 2017-ben alapított, ma már V21 néven működő, a demokrácia mellett kiálló és azért dolgozó, jelenleg 19 tagból álló csoportot, hogy vegye napirendjére, vizsgálja azt meg. (Mellár tagságát felfüggesztette, amikor pártpolitikai szerepet vállalt). Számára ugyanis fontos, hogy olyan tekintélyes emberek is az ötlet mellé álljanak, akiket nem az önös és/vagy pártérdekek vezérelnek, hanem az ország ügye. Szerinte koordinációs feladatot láthatna el a V21, Mellár szerint azért, mert olyan tekintélyes embereknek kell vezetniük az ötlet megvalósítását, akiket nem az önös és/vagy pártérdekek vezérelnek, hanem az ország ügye. Szerinte ők választhatnák majd ki azokat a szakértőket, akik megalkotják az együttműködés alapelveit és szabályrendszerét. 

Ha létrejönne a két pártszövetség, akkor az ellenzéki pártoknak nem kellene feladni az önállóságukat, továbbra a saját vezetőségük irányítása alatt maradnának, saját kormányprogrammal. A pártszövetségek „csak” koordinálnák a hozzájuk tartozó pártok munkáját, az azt alkotó pártok saját maguk dönthetnék el, hogy milyen konkrét ügyekben lépnek fel közösen. Ilyen lehet az indulás az önkormányzati választásokon (közös lista és egyetlen ellenzéki polgármester-jelölt állítása), s a közös lista az uniós választáson. Ezen túl politikai akciókat (tiltakozásokat, demonstrációkat, fórumokat, civilekkel való közös fellépéseket) szervezhetnének. 

A pártok együttműködésének szabályrendszerét előre le kellene fektetni és el kellene fogadtatni a résztvevőkkel. Ehhez egy független jogászokból és menedzserekből álló csoportot kell szervezni. 

A V21 – ahogy korábban Mellár jelezte a Hírklikknek – a héten megtárgyalta az „ötletcsírát”. Balázs Péter, a szervezet társelnöke megkeresésünkre emlékeztetett arra, hogy nem szoktak közvetlenül beleszólni a pártok dolgaiba, megpróbálnak a pártok felett mozogni, azt vallják: minden pártnak szuverén joga oda állni, ahova akar, azt támogatni, akit és amit akar. Mindenki maga dönt arról is, hogy milyen meghívásnak tesz eleget, kivel, mivel tud közös nevezőre jutni. „Mi ott lépünk be, hogy akkor támogatunk ellenzéki pártokat, ha azok nem egymás ellen indulnak, ebből következően, nem állunk egyik vagy másik szervezet, párt javaslata mellé sem” – szögezte le. 

Mellár Tamás ugyan felfüggesztette a tagságát, amikor a Párbeszéd képviselőjévé vált, de ezzel együtt is – kérésére – a V21 megtárgyalta az ötletét, amiről egyelőre még nem alakítottak ki határozott álláspontot. Ezért Balázs nem is akart belemenni a részletekbe, csupán annyit árult el, hogy alapvetően pozitívan fogadták azt. Ám fontosnak tartotta ismét megjegyezni, hogy nem akarnak egyik vagy másik párt különböző készülődése mellé állni.

A V21 a csütörtöki ülésének napirendjén amúgy az adott helyzetet elemezték, beleértve a kegyelmi botrányt, annak számos leágazását, ami rávilágít a rossz kormányzásra, az elhanyagolt gyermekvédelemre. Ugyanakkor – jegyezte meg – alapvetően általában is tárgyaltak az elnöki kegyelemről, arról, hogy azok milyen körülmények között születnek.

Mellár javaslatát már csak azért is napirendre tűzték, mert nagyon fontosnak tartják minden demokratikus ellenzéki erő összefogást az önkormányzati választásokon. Ez kézzel fogható eredményt hozhat. Emlékeztetett arra, hogy ezúttal – a kormány kezdeményezésére – az önkormányzati választással egyidőben rendezik meg Magyarországon az Európai Parlamenti választást, amivel Orbánék meg akarták zavarni a választókat. Mindenesetre a V21 egy, a közeljövőben kiadandó nyilatkozatban akarja felhívni a figyelmet arra, hogy ne pártokra szavazzanak, hanem Európára. „Az a fontos, hogy aki Európa és Magyarország jövőjét építeni akarja, az olyan jelöltekre szavazzon, akik ezt képviselik” – szögezte le, megjegyezve: mindez kiindulópontja egy rövid szakasznak, ami elvezet a 2026-os választásokig. Mint megtudtuk, a V21-nek számos ötlete van, ezeken dolgoznak, beleértve konkrét akciókat, amelyekre javaslatot fognak tenni. 

 

Forrás: hirklikk.hu