Kiosztotta a kormánypártiakat az MSZP társelnöke

2023. november 20. 17:15 2023. nov. 20. 17:15

Gyalázatosnak és szégyenteljesnek nevezte az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre, azt a kormánypárti törvénymódosító javaslatot, ami megszüntetné a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot.

„Minden olyan hír, ami úgy kezdődik, hogy péntek éjszaka újabb törvénymódosítót nyújtott be Semjén Zsolt, az gyalázattal végződik” – mondta Komjáthi Imre, arra utalva, hogy a módosítóval a miniszterelnök-helyettes megszüntetné a kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálatot.

A szocialista képviselő szerint az elmúlt 13 év sok mindenre megtanította a magyarokat, például, hogy örülni kell, ha csak késik a vonat, de legalább begördül az állomásra, vagy hogy a Kormányinfó előtt kell tankolni és pénzt váltani. „Nem állom meg: mi lenne, ha miniszterelnök-helyettes úr az álmatlanságát nem kodifikációval próbálná meg kezelni?” – utalt arra az MSZP társelnöke, hogy Semjén Zsolt péntek éjjel adta be a törvénymódosítást.

A szocialista országgyűlési képviselő programtippeket is adott a KDNP-s politikusnak péntek estére: „Annyi jó dolga lenne az embernek péntek este. Sörözzön! Olvasgasson! Írja össze a vasárnapi bevásárlásra a cetlit! Miért kell mindig ilyenkor törvényeket módosítgatni? Miért jön ilyenkor az ihlet?” Majd hozzátette: „Kímélje magát is, minket is!”

Komjáthi Imre szerint gazemberség, hogy megszűnik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat, és innentől minden munkahelyi, megelőzhető egészségkárosodás Semjén Zsolt, illetve a kormánypárti képviselők lelkén fog száradni. „Mondják már, tényleg azt akarják, hogy munkavégzés közben, tonnányi terhek mozgatása közben derüljön ki egy gépkezelőről, hogy szívbeteg? Innentől rábízzák a sorsra, hogy egy sofőrnek is van ilyen alvási problémája, mint Semjén úrnak? Önök tényleg azzal akarnak rulettezni, hogy egy dolgozó lát-e, hall-e eléggé? Nem érdekli önöket, ha allergiás, ha a vegyszerekre rosszul reagál?” – tette fel a kérdéseit a fideszes politikusoknak a szocialista képviselő.

„Mondják a szemembe: kedves Imre, igen, az a baj, hogy túl sokat vizsgálják az orvosok a magyar embereket, kevesebbet kéne!” – viccelt ismét az MSZP társelnöke. Szerinte a törvénymódosítás beismerő vallomás, ugyanis a kormány nem fejleszteni, hanem leépíteni akarja az egészségügyet. „Nem arra készülnek, hogy több orvos, több vizsgálattal, több egészséggel teli évet adjon a magyaroknak” – valószínűsítette Komjáthi Imre.

Hozzátette: a kormány lépésről-lépésre építi le az állam felelősségét és ellátásait, ami a nagyvállalkozóknak és multiknak jó. „Önök lábon, kilóra adják el a magyarokat az akkugyáraknak, úgy táncolnak, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül” - mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az iváncsai akkugyárat is példaként hozta Komjáthi Imre: az üzemben 1500 ember végzi a gépek telepítését, de a korábban megígértekhez képest a gyár 18 munkásbusz-járatot megszüntetett, azaz van olyan dolgozó, akinek előző este kellene elindulnia a reggel hat órás munkakezdésre. „Erről beszélek hónapok óta: nem elég, hogy az önök lézerblokkolós Fittipaldija tönkrevágja a tömegközlekedést, de azt is tétlenül nézik, ahogy a nagytőke kiveszi a járműveket a dolgozók alól” – célzott Lázár János közlekedési miniszterre Komjáthi Imre.

Az MSZP társelnöke szerint ezt a törvénymódosítást is a vendégmunkásokra szabták, a kormány terve pedig az, hogy a rossz fizetések és a rossz munkakörülmények közül érkező ázsiai dolgozókhoz igazítsák a magyar szabályozást. „Abból indulnak ki, hogy aki egy szakszervezetek és szabályozás nélküli világból érkezik, azt itt sem traktálják európai körülményekkel, igaz?” – vádolta a kormánypárti képviselőket.

Komjáthi Imre megerősítette, hogy tőle sosem fognak olyanokat hallani, hogy ne építsenek gyárakat. „Sem a melós múltam, se a patrióta-baloldali meggyőződésem okán nem mondhatok ilyet!” – mondta az MSZP társelnöke, hozzátéve, hogy olyat se fog kijelenteni, hogy bárkit bőrszíne vagy származása miatt akarna Magyarországtól távol tartani, illetve tudja, hogy a gyárak fel fognak épülni és szükség lesz vendégmunkásokra is, elegendő dolgozó hiányában. „De miért kell ezt ilyen embertelen módon végrehajtani? Miért nem akarjuk a magyarok egészségét megvédeni?” – kérdezte a kormánypártiakat. Hozzátette, „A gyárak épülnek, minden más meg leépül”. 

Az MSZP-s képviselő szégyentelinek nevezte Semjén Zsolt munkajogi javaslatát. „Megértem, hogy aki ezt megszavazza, rosszul fog aludni” – mondta zárásként. 

 

Forrás: hirklikk.hu