Kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoznak Kósa Lajosék ellen

2023. november 17. 20:37 2023. nov. 17. 20:37

A 24.hu megkeresésére a BRFK sajtóosztálya közölte, a nyomozás kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folyamatban van, amelyet a BRFK Nyomozó Főosztálya folytat. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökével szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette, vagy bűnsegédi bűnrészessége, vagy annak bűnpártolása vétségének megállapítása miatt kérvényeztek nyomozást – írja a 24.hu egy, a portál birtokába került dokumentum alapján.

A feljelentő azt kéri, hogy ne csak Kósa Lajossal, hanem Váradi Orsolyával, a sportszervezet ügyvezetőjével, és dr. Bodó Barbarával, a szövetség etikai és fegyelmi bizottsága elnökével szemben is „hivatalból elrendelt nyomozás” keretében, a benyújtott több tucat, szerinte bizonyító erejű dokumentum alapján kezdeményezzen eljárást a nyomozó hatóság. A nyomozás elkezdődött.

Tavaly év végén Sebestyén Júliát, a korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázót több szülő is levélben panaszolta be a szövetségnél szakmai módszerei és emberi magatartása miatt. A szülők rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be. Sebestyén Júlia tagadta az ellene felhozott gyermekbántalmazást kimerítő vádakat, ugyanakkor tény, az elmúlt években több versenyzője is elhagyta.

A MOKSZ vezetése hónapokon keresztül próbálták agyonhallgatni a történteket, majd lecserélte a 2017 óta használt fegyelmi szabályzatát egy újra, amelyben az addig hároméves elévülési időt egy évre módosította. A szövetség végül az új szabályzat alapján bújt ki az egyre kényesebb ügy felelőssége alól akkor, amikor október közepén arra hivatkozva szüntette meg az eljárást.

Mivel Kósa Lajos országgyűlési képviselő, ezért mentelmi jog illeti meg, aminek felfüggesztéséről az Országgyűlés dönthet kétharmados többséggel. 

Forrás: 24.hu