Kovács Zoltán: „Orbán Viktor fölött is eljárt az idő, fejére nőtt egy társaság”

2024. április 3. 15:20 2024. ápr. 3. 15:20

Magyar Péter olyan mozgásokat indított el a magyar közéletben, amilyeneket az ellenzék eddig nem tudott. Személyében most megjelent az alternatíva, aki a Fidesz peremszavazóitól vehet el voksokat. Ezt mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője. 

Kovács szerint a Fidesz-éra alatt ilyen helyzet nem volt, mint most. A botrány-sorozat megroggyantotta a kormányt, az egész rendszer sebezhetővé vált és egyelőre nem látni a végét. Orbán Viktor fejére nőtt egy társaság és a miniszterelnök nem tudja uralni a helyzetet. Az egymást követő botrányok felértek a kormányig, komoly, vezető tényezők érintettek az ügyekben. Ennek egyik oka, hogy nem volt alapos és módszeres a kiválasztás – utalt a főszerkesztő Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán bukására. Úgy gondolja, nem áll jól össze a Fidesz kommunikáció, mindig jön egy nem várt újabb pofon. „Egyelőre tapogatóznak, de nem tudják, hogy mi jöhet még, mert ha egyszer megindul valami, nehéz megállítani. Észre kell venni, hogy Orbán Viktor fölött is eljárt az idő, túlélte magát a rendszer, kialakult egy olyan réteg, amelynek tagjai egymást hozták helyzetbe, ugyanabban a körben.”  

A főszerkesztő úgy véli, az ügyészségen most sok múlik, nem teheti meg, hogy nem indít vizsgálatot, mert erre kiemelten figyel a jogász társadalom és a közvélemény is. „Az ügyészség nem csinálhat hülyét az emberekből, a közérdeklődés erősebb lett, mint eddig” – fogalmazott Kovács, aki szerint Polt Péternek az eljárás idején szüneteltetni kellene tevékenységét, hiszen saját magát nem vizsgálhatja.

A titokban rögzített hangfelvétel, amit Magyar Péter készített felesége tudta nélkül, a főszerkesztő szerint sem etikus, de úgy véli, a közélet szempontjából csak így derülhetnek ki ügyek, „az ilyen jogszerűtlenül működő, korrupt felépítményben másképp nem jöhetnek elő, csak ha valaki borít” – emlékeztetett példaként a tokaji szőlőügyekre. Azt azonban nagyon silány megoldásnak tartja, hogy a kormányzat családi erőszak-ügyet kreáljon, elhalványítva annak politikai vonatkozásait. 

Magyar Péter újdonság a magyar politikai életben, alternatívát jelent, hiszen a Fidesz peremszavazóitól tud elvenni voksokat. Lehet. hogy nem sikerül neki, de olyan mozgásokat indított el a közéletben, amiket az ellenzék nem tudott eddig. A bizonytalanok között sokan látják, hogy az ország korrupt, deformált, de kiben higgyenek? Az ellenzékben nem érzik a kormányzó képességet, ilyen pillanatnyilag nincs. A Fidesz legnagyobb ereje, hogy elhitette a néppel: ez az egy út van, amit ő kínál. Magyar mozgását figyelve, észrevehető, hogy amíg korábban Orbánt magát nem, csak a környezetét támadta, most már a miniszterelnök a célpont. 

Magyar esetében fontos kérdés, hogy képes lesz-e kézben tartani a tömeget, apparátust kell szervezni maga köré, de ennek vannak veszélyei is. Óvatosnak kell lennie a partnerkeresésben, mert sok szélhámos is lehetőséget lát majd benne. Mindenesetre kimondható, hogy „a változás elkezdődött, a rendszer túlélte magát”.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg. 

Forrás: hirklikk.hu