Lukácsi Katalin: Bese Gergő története nagy pofon a katolikus egyháznak

2024. szeptember 17. 08:00 2024. szept. 17. 08:00

Bese Gergő képmutató, hazug viselkedése nem csak rá tartozik, az egyháznak is önvizsgálatot kellene tartani, hiszen tudott a pap ügyeiről. Semjén Zsolt, a KDNP vezetője bűnként beszélt a melegségről, Lukácsi Katalin a politikus farizeus magatartását tartotta bűnnek a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

Az egyházak életét jól ismerő hitoktató szerint Bese nagyon elbízta magát, óvatlan volt, ezért készülhettek róla kompromittáló felvételek, amelyek a lebukásához vezettek. Azt gondolta, hogy ő a hatalom ölében ül, ott nem eshet baja. Megnyugtató lehet azonban mindannyiunk számára, hogy „a hatalom ölelése nem véd meg az igazságtól”. Az egyházkép, amit Bese Gergő képviselt, hiteltelen és hazug, de a történet ennél sokrétűbb – mutatott rá Lukácsi. A katolikus pap „zavarba ejtően őszintének tűnt”, de ha mögé tesszük, ahogy élt, a farizeus, gyűlöletkeltő szólamokat maga ellen is megfogalmazta. Ezért Lukácsi úgy gondolja, hogy ez az egész nemcsak Beséről szól, hanem az egyházról is, nekik is, a híveknek is tükörbe kell nézniük és önvizsgálatot kell tartani, hiszen tudtak a pap ügyeiről. Semjén Zsolt, a KDNP vezetője bűnként beszélt a melegségről, Lukácsi a politikus farizeus magatartását tartja bűnnek. 

Az egymás után napvilágra kerülő esetek ismeretében felmerül a kérdés, hogy a katolikus papoknál gyakori-e a saját nemhez való vonzódás? Alapvető oknak tekinthető-e a cölibátus? A papi nőtlenség miatti állandó rejtőzködés vezethet-e ilyen kínos ügyekhez? Lukácsi károsnak tartja a cölibátust, a hazugságot, a képmutatást, a hatalommal való összefonódást. Úgy véli, „a katolikus papok ugyanolyan átlagemberek, gyarlók, törekvők, mint mi mindannyian”, de az egyháznak ezekkel a dolgokkal szembe kellene nézni, és mindenképpen nagyobb átláthatóságra lenne szükség. Az egyház nem hunyhat szemet afölött, ami a berkein belül történik. Mindenesetre úgy gondolja, „a most kipattant botrány nagy pofon a katolikus egyháznak”. 

A hitoktató szerint nincs több pedofil a katolikus egyházban, mint más közösségben. A legnagyobb problémát az átláthatóság, a szembenézés hiányában látja. Úgy tűnik azonban, hogy a felszínre került esetek után most valami megmozdulni látszik a katolikus egyházban is. Megalakult egy bizottság, amely elkezdett foglalkozni ezekkel az ügyekkel. 

Lukácsi szerint arra, hogy egyetlen egyház nem szólalt meg Iványi mellett, nincs mentség. Legalább a gyerekek érdekében fel kellett volna emelni a szavukat. A hitoktató úgy véli, „a hatalom eltorzítja az emberek morális iránytűjét, a társadalom nagy része cinikussá, közömbössé, fásulttá válik, és kerüli a kockázatot”. 

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu