A Fidesz nem találja a hatásos propagandát Magyar Péter ellen

2024. május 10. 15:20 2024. máj. 10. 15:20

A Magyar Péter fellépésével megváltozott politikai légkörben megnőtt a szavazási hajlandóság, a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választásokon 45, vagy akár 50 százalékos is lehet a részvétel. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Pulai András. A Publicus Intézet igazgatója szólt arról, a Fidesz propaganda-gépezete eddig sikertelenül próbál fogást találni Magyaron. Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor nincs a kampány középpontjában, tanácsadói azt látták jónak, hogy csak hívei körében, azokat megerősítve szerepeljen, majd e találkozók üzenetét továbbítsa a kormánymédia. 

A váratlanul megváltozott helyzet miatt a szokásosnál is nehezebb előre látni a választások kimenetelét, mondta Pulai. Egyúttal visszautasította a kormány-média állításait, hogy a Publicus, vagy más, állítólag „megvett” közvélemény-kutatók meghamisítanák a felmérések eredményeit – legalábbis akkor, amikor azok a Fidesz visszaesését jelzik. Az utóbbi közismert tény, és a Publicus – bár alkalmanként tévedhetett is felméréseinél, mint az a szakmában mindenütt előfordul – büszke rá, hogy kutatási eredményeinek 80-90 százaléka kiállta a próbát.

Az igazgató szólt arról, hogy a Fidesz – a Magyar Péter színre lépésével előállt új helyzetben – érezhetően nem találja meg hatásos propagandával célközönségét, ezért most – amint a pártnál szokásos – többféle módszert váltogatva próbálja elérni célját. Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor a háttérbe húzódik – hasonlóan ahhoz, mint az előző választás idején, amikor Szijjártó Péter jachtozása egy oligarcha hajóján felháborodást keltett, mire a kormányfő pár napra Rómába utazott. Most azt a megoldást választja, hogy csak zárt körben, hívei előtt tűnik fel, majd a kormánymédia továbbítja mondanivalóját a szélesebb közvéleménynek.

A Publicus felmérései szerint Magyar Péter színre lépése növelte a szavazási hajlandóságot: mintegy öt százalékkal többen kívánnak részt venni a szavazásokon, túlnyomó részben olyanok, akik a kormány ellenzékét támogatják. Ezzel a szavazási részvétel magasabb lehet a korábbinál, elérheti a 45, sőt, akár az 50 százalékot is.

Nehezíti a voksolást, hogy a két választást egyidejűleg tartják és az állampolgároknak – különösen Budapesten – egész sor szavazólapon kell majd, nem is könnyen megtalálniuk a pártot, vagy jelöltet, akire voksolni akarnak. Egyébként a választások összevonása Pulai véleménye szerint végül is nem bizonyul előnyösnek a Fidesz számára. A szakember nem tart attól, hogy meghamisítanák az eredményt, de idézte az OECD, a gazdasági együttműködés tekintélyes nemzetközi szervezetének jelentését, amely szerint a választási körzetek átszabása és a választási törvények módosítása hoz csalást – már a szavazás előtt. Pulai megemlítette, hogy a fővárosi csomópontokban látható plakát-áradat aligha segíti a szavazók tájékoztatását, hiszen rengeteg arcot látnak, amelyek a nagy többség számára ismeretlenek.

Pulai óvatosan nyilatkozott a választások kimenetéről, mivel a kampány körülményei szinte szüntelenül változnak. Budapesten bizonyosnak látszik Karácsony Gergely újraválasztása a főpolgármesteri székben, a verseny 2. helyén Vitézy Dávid áll, míg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje csak harmadik. Bizonytalan a kerületi polgármesterek versenyének alakulása azután, hogy Magyar Péter a jelek szerint jelölteket akar indítani az újraválasztásra esélyes ellenzéki politikusok ellen is – amit ellenzéki támogatói aligha vesznek majd jó néven tőle.

Az európai parlamenti választásokon az eddigiek szerint a Fidesz végez majd az első helyen, de korábbinál kevesebb, 10-12 mandátummal, míg a Baloldali Koalíció és a Tisza Párt egyformán 3-5 képviselőre számíthat és kétséges, hogy a kisebb pártok közül bekerülnek-e a testületbe. Amennyiben azok mintegy negyedmillió szavazata elvész, ez a Fideszt erősíti.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg. 

Forrás: hirklikk.hu