Magyarország egész történelme arról szólt, hogy a Nyugathoz tartozzon

2023. december 6. 08:00 2023. dec. 6. 08:00

A tét most olyan nagy, hogy nem arról szól a politika, mikor jönnek ki a hókotrók, az a fő kérdés, hogy ebben a NER-rezsimben megmarad-e egy város legalább részben ellenzéki kézben vagy pedig a Fidesznek esélye lesz visszafoglalni. „Nem tehetjük kockára ezt a kérdést, ezért egy demokratikus jelöltet kell támogatni mindenkinek, aki a NER világán kívül van” – mondta a KlikkTV Szempontok című műsorában Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója, aki a Jobbik főpolgármesterjelöltjével vitatta meg az aktuális kérdéseket.

Brenner Koloman szerint az ő jelöltsége is azt az attitűdöt próbálja megjeleníteni, hogy „ne a két szekértábor zsákmányaként tekintsünk Budapestre.” Hozzátette, korábban nem állítottak jelöltet, de Karácsony Gergely helyett Puzsér Róbertet támogatták, annak ellenére, hogy vele sem értettek mindenben egyet. Emlékeztetett, „a Fidesz még nem nevezett meg jelöltet, de még annyira sem lesz autonóm személy, mint Tarlós István volt.” Szerinte a politika a jászberényi választás óta a Jobbik-Konzervatívok számára arról szól, hogy kell egy lokálpatrióta egyesület, párthovatartozástól függetlenül. Felidézte, hogy kétharmaddal nyert Budai Lóránt jobbikos polgármester azért, mert összeállított egy hiteles csapatot. „Mindenki lerakta pártlogóját, pártpolitikamentes önkormányzatokban hiszünk. Pártlogó nélküli előválasztáson én nagyon szívesen kiállok Karácsony Gergellyel.”

Molnár Zsolt azzal egyetértett, hogy az önkormányzatokban nincs helye a pártpolitikának, de – mint mondta – ezt döntsék el a választók. Hozzátette Jászberényben nem kis segítséget nyújtott az MSZP, ismerve a körzeti eredményeket, de nem tesz különbséget Jászberény és Budapest között, hogy melyik jobb vagy rosszabb. „Struktúráját tekintve, a fővárosban a pártpolitika mindig jobban jelen van, mint egy vidéki kisvárosban, ezért az a helyes, ha ezt a választókra bízzuk. Szombathely MSZP-s polgármestere, pártpolitikától függetlenül, kitűnő együttműködésben a többiekkel, Éljen Szombathely néven indul, és ott sincs sok helye a pártpolitikának.” Hozzátette, Budapesten egy választási időszakban helye van a pártpolitikának, de miután lement a választás, ott már nem pártoknak kell egymással birkózniuk, hanem a főváros érdekében kell szakmai politikát folytatni.

Brenner Koloman válaszában kiemelte, vannak olyan polgármesterek, akik a helyi közösség nagy támogatásával, jól végzik a dolgukat, ott eszük ágában sincs ellenjelöltet állítani, de vannak olyan kerületek, például Ferencváros, ahol a jelenlegi polgármesterrel gondjuk van.

A Magyar Szocialista Párt már 2018-ban megkezdte a nagy együttműködés megszervezését

Molnár Zsolt emlékeztetett, ők voltak az elsők, akik Magyarországon nem csak beszéltek az előválasztásról, mert azt sokan megtették, hanem kiálltak és el is kezdték szervezni az első valós előválasztást. „Sajnos ebben nem volt partner a többi párt. Ahol több ambíció van, mint lehetőség, városokban, kerületekben, ott kell előválasztás.” Hozzátette, sokan felhozzák példának a ’21-’22es időszakot, de ott szerinte nem az előválasztással volt a baj, hanem azzal, hogy „olyanokat próbáltunk szakmailag, politikailag egy akolba terelni, akik nem működtek együtt és látszott, hogy nem kormányzóképes így az ellenzék. Nem az előválasztással volt a baj.”

Bármelyik fideszes jelölt ezüstérmet szerez Budapesten

Molnár Zsolt a nyerési esélyekről azt mondta, nem lát olyan fővárosi közgyűlési összetételt, amelyben a Fidesz többségben lenne. „Ha nem a Lendvai utcában vagy a Várban hozzák meg a kinevezést, akkor nem lesz Budapestnek fideszes polgármestere.” Hozzátette, önmagában az, hogy arányos listás választási rendszer legyen Magyarországon, önmagában logikus, a szocialista pártnak nagyon régóta ez a véleménye, de ami a fővárost illeti, egy valami tény, hogy nem lehet egy választási módosításról 2023 decemberében dönteni úgy, hogy a 2024 tavaszán induló kampány június elején választásokba torkollik. „A Fidesz a saját becsület szavára sem ad, hiszen azt is mondta, hogy a választás előtt egy éven belül nem változtat.”

Brenner Koloman megerősítette, hogy egy jól működő, normális demokráciában olyan nincs, hogy egy évvel a választások előtt hozzányúlnak bármilyen választási rendszerhez. „Ezt teljes mértékben elutasítjuk, ráadásul annyira átlátszó. Van egy öt éves ciklus, és pár hónappal a választás előtt a Fidesz a szatelitpártját, a Mi Hazánkat előretolva, meg akar szavazni egy ilyen változást és furkósbotként akarja az ellenzékkel szemben használni.”

Nem lesznek uniós pénzek, de az uniós tagság nincs veszélyben

Molnár Zsolt szerint tévedés, hogy az MSZP vagy az ellenzék ellene lenne az uniós pénzeknek, sőt, azt szeretnék, hogy megkapja az ország, mert ez a pénz nem a kormányé, nem a Fidesz oligarcháié, hanem a magyar népé, a magyar embereké, a magyar családoké. „Rengeteg helyről fognak hiányozni, de kérdés, kinek fog jobban hiányozni, a Fidesz-elitnek lesz nehezebb a háztartása vagy a magyar családoknak vidéken.” Meg kell kapni ezt a pénzt, de ehhez bizonyos feltételeknek meg kell felelnie a kormánynak – tette hozzá, és kijelentette, elítéli azt a kormányzati cinizmust, ami gyakorlatilag az ellenzékre hárítja a felelősséget, holott teljesen világos, hogy van néhány minimum európai norma, amelyek az Európai Unió alapértékei és azokat teljesíteni kell.

Brenner Koloman szerint is egyértelműen túl közel kerültünk egy olyan egypárti, autoriter rendszerű országhoz, mint Oroszország, amely a ’45 utáni világrendben egyedülálló módon rohanta le szomszédját, Ukrajnát katonai erővel, vagy éppen egy kommunista rendszerű Kínához dörgölőzünk. „Ez felborította hazánk külügyi egyensúlyát. Az uniós pénzek hiánya már most látszik, a magyar gazdaság rossz teljesítményén, és azon, hogy a magyar infláció háromszorosa volt ebben az évben az unió átlagának. És ez az Orbáni-infláció.”

Abban mindkét politikus egyetértett, hogy nincs alternatívája Brüsszelnek, még akkor sem, ha van vita vele, de ebből nem az következik, hogy Magyarország EU-tagságát kockáztatni lehet, a keleti nyitás pedig nem járható út. Megerősítették, hogy Magyarország egész történelme arról szólt, hogy a Nyugathoz tartozzon, a nyugati kereszténységhez, a nyugati civilizációhoz, az Európai Unióhoz.

A KlikkTV Szempontok című műsorát itt tekinthetik meg.

Forrás: hirklikk.hu