Meghalt a gyilkos futball- és tv-sztár

2024. április 12. 18:00 2024. ápr. 12. 18:00

Meghalt az amerikai futball egyik legnagyobb alakja, akit utóbb két ember meggyilkolásával vádoltak, de felmentettek. O. J. Simpson volt filmszínész és reklámhős, később pedig rablásért küldték kilenc évre börtönbe. Hetvenhat esztendőt élt, a börtönéveket kivéve igen jól.

A San Francisco egyik külvárosából származó, sokat verekedő színesbőrű utcagyerek, akit többször kicsaptak az iskolából, remek – rekorder – futó volt, így került (az európaitól igencsak különböző) amerikai futball világába, s annak mindeddig leghíresebb alakja lett. Mindenkinél többet keresett, emellett a Hertz autókölcsönző és más nagy cégek reklámembereként további kisebb vagyonokat. A jó megjelenésű, rokonszenves férfi filmekben, tv-sorozatokban, televíziós sport-kommentátorként is sikerrel szerepelt. 

Rendkívüli pályája akkor szakadt meg, amikor 1994-ben brutális gyilkosság áldozatait találta meg a Los Angeles-i rendőrség az egyik elegáns lakónegyedben, nem messze Simpson otthonától. A sportoló elvált, 35 éves, fehér bőrű felesége fejét csaknem levágták és egy fiatal férfit is halálra késeltek. A kést soha nem találták ugyan meg, de a vizsgálat véres kesztyűt, további vérnyomokat talált, többek között Simpson autójában és lakásában, ahol előkerült a helyszínen meglelt kesztyű párja is. Miután a volt feleség korábban ismételten kihívta a rendőrséget, amikor a féltékeny Simpson bántalmazta, minden ok megvolt rá, hogy őt gyanúsítsák.

Még részt vett volt felesége temetésén – majd miután be kellett volna vonulnia a rendőrségre, autón elmenekült. Több órás látványos üldözését a kaliforniai autópályákon – amit tv-társaságok helikopterekről közvetítettek – 95 millióan követték. Még többen a kilenc hónapig tartó tárgyalást, amely ugyancsak élő tv-közvetítésben volt látható. Öt kontinens közönsége megtudhatta a gyilkossági dráma minden részletét és az előzményeket is: hogy Simpson együttélésük idején 62 esetben bántalmazta feleségét (akárcsak előző párját) és láthatta a vád által beterjesztett bizonyítékokat: az egyértelmű helyszíni vérnyomokat, amelyek DNS-vizsgálatai is igazolták, hogy azok Simpsontól származnak.

Az 1995-ös per 12 esküdtjéből 10 színes bőrű volt. Végül felmentették a vádlottat, azzal az indokolással, hogy egyes bizonyítékok nem voltak egyértelműek, a DNS-mintákat nem megfelelően kezelték és a vád koronatanúja, egy detektív, aki először érkezett a tett helyszínére, rakhatta ott le a vádlott vérfoltos kesztyűjét. A nyomozóról kiderült, hogy korábban voltak rasszista megnyilvánulásai, így a fekete esküdtek arra a véleményre jutottak, hogy a hatóság manipulációkkal terelte Simpsonra a gyanút.

A tárgyalásnál egyértelmű szerepet játszott a faji kérdés. Országszerte ismétlődtek a zavargások a feketék elleni rendőri brutalitások miatt, így alakult ki a máig működő „A fekete életek számítanak” mozgalom. A legnagyobb Los Angeles-i dráma a per előtt néhány évvel játszódott le, 93 halottal, több ezer sebesülttel. A színes bőrűek tiltakoztak fehér rendőrök felmentése ellen, akik példátlan durvasággal bántalmaztak egy gyorshajtáson ért feketét, még akkor is verték, amikor már eszméletlen volt. A felmentő ítéletet fehér többségű esküdtszék mondta ki. Simpson esetében a helyzet fordított volt és tárgyilagos megfigyelők nem vonhatták kétségbe, hogy a futballista-színész volt a tettes.

A felmentő ítélet drámaian mutatta az amerikai társadalom megosztottságát a faji kérdésben, megingatta a bizalmat az igazságszolgáltatásban. Simpson sok milliós költséggel hat sztárügyvédet szerződtetett, akiknek döntő szerepük volt a per alakulásában. Legnagyobb mutatványuk az volt, amikor a tárgyaláson felhúzatták a vádlottal azt a bizonyos véres kesztyűt. A vádlott húzogatta, de (látszatra) nem ment rá – „tehát nincs döntő bizonyíték,” figyelmeztette az esküdtszéket a védő.

Simpson a pert követően minden módon szeretett volna pénzhez jutni, s ezzel már lebukott. Felfegyverzett társaival betört egy kereskedő Las Vegas-i szállodaszobájába, őt túszul ejtve értékes emléktárgyakat, sport-trófeákat raboltak el. Simpson a rendőrségen azt állította, hogy tőle ellopott kupákat és egyebeket akart visszaszerezni, de ezúttal nem hittek neki. Fegyveres rablás, túszejtés miatt kiszabott 33 éves börtönbüntetéséből 9 év után kegyelemmel szabadult. Ezt követően visszavonultan élt Floridában, majd 2006-ban „Ha én tettem volna” címmel könyve jelent meg. Abban lényegében leírta, ami történt: hogy „valaki” elmegy a volt felesége házához, leszúrja, majd, amikor váratlanul annak segítségére siet egy fiatal férfi, azt is...

Fred Goldman, a feleség apja 1997-ben, fehér bőrű többségű esküdtszék előtt „vétkes hanyagság következtében beállt halál” címen indított polgári perében elérte, hogy Simpson mintegy 33 milliós kártérítést fizessen. Simpson további pereskedés után, hogy legalább abból a pénzből, amelyet elképesztő könyvéért kapott, fizessen, lapult és végül mindössze félmilliót fizetett ki. Floridába költözött, ahol nem lehet lakásingatlant adósság fejében lefoglalni.... Főleg golfozni járt és az utcán szívesen adott autogramot, ha rajongói megszólították. Anyagi gondjai nem voltak, a szövetségi futballszövetségtől havi 25 000 dolláros nyugdíját mindvégig megkapta. Történetéről könyvek, filmek, tv-sorozatok születtek, sokan sok pénzt kerestek O. J. Simpson rémisztő történetével.

Forrás: hirklikk.hu