Most akkor van gond az AstraZenecával vagy nincs? Megszólalt Kemenesi Gábor, pécsi virológus

2021. március 16. 11:24 2021. márc. 16. 11:24

Az elmúlt néhány napban aggasztó hírek jelentek meg a brit AstraZeneca vakcinával kapcsolatosan. Több ország is bejelentette, hogy felfüggesztik a vele való oltást, példának okán tegnap Németország, Franciaország, Olaszország, Szlovánia és Spanyolország is jelezte, hogy leállnak a vakcina beadásával, mindezt pedig arra hivatkozva tették, hogy nagy a kockázata a vérrögképződésnek. 

Ám nem ők voltak az első országok, akik így döntöttek, ugyanis a dánok, a norvégok, a bolgárok, az írek, és az izlandiak is bejelentették, hogy szüneteltetik a szérummal való oltást. Az AstraZeneca körüli botrány egyébként akkor robbant ki, amikor 10 nappal ezelőtt az oltás beadását követően elhunyt egy 49 éves osztrák ápolónő. Az esetet kivizsgálták és nem találtak összefüggést a haláleset és az injekció beadása között, ezért az osztrákok időközben úgy döntöttek, hogy folytatják a vakcinával való oltást. Három nappal ezelőtt azonban egy szlovák nő is elhunyt azt követően, hogy megkapta az AstraZeneca vakcinát. 

Az újabb rejtélyes haláleset persze csak fokozta az amúgy is felperzselt indulatokat, s talán ez állhat annak a hátterében, hogy tegnap tömegesen jelentették be az országok: nem oltanak az AstraZenecával. Hiába adott ki közleményt az Európai Gyógyszerügynökség és maga a gyártó, vagyis az AstraZeneca gyógyszergyár is. 

A gyógyszergyár a vasárnapi közleményében egészen pontosan ezt írta: "az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna."

Ez is érdekelhet: Korlátozások: így hatnak a lezárások a baranyai kisvállalkozók mindennapjaira - Többen biztosra veszik, lesz hosszabbítás

Nemrégiben egyébként Szlávik János is megszólalt a vakcinával kapcsolatban, ő azt mondta, hogy nyugodtan beadható az AstraZeneca vakcinája. 

"Aki már megkapta, nyugodtan fogadja el másodszorra is. A gyógyszergyártók persze óvatosak, de eddig semmilyen jel nem utal arra, hogy aggódni kellene bárkinek is, ha csak normális oltási reakciói voltak, azaz láz, fejfájás vagy fáradékonyság. Magyarország egyelőre úgy döntött, hogy nyugodtan beadathatja magának mindenki a második oltást is."

Nemrégiben pedig Kemenesi Gábor pécsi virológus is posztolt a témában. 

A virológus a bejegyzésben egyebek között arról ír, hogy most nagyon sokan keresik őt is fel az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatosan. A posztban a szakember felidézte az Európai Gyógyszerügynökség közleményének egy mondatát, amely nagyon fontos: "A vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében tapasztalt érték.” Ez pedig azt jelenti, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok alapján nincs eltérés, amely több mint tízmillió oltás után elég nagy számnak minősül.

Mint írja az AstraZeneca vakcinát immáron több mint 11 milliónyian megkapták, a mostani vizsgálat a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. Az ún. safety signal során bármilyen gyanús esetet eképpen vizsgálnak ki.

"Az üzenetem az ügy kapcsán: Továbbra is minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk. Ez igaz a járványgörbe alakulására, a mostani AstraZeneca vizsgálatra és a jövőbeni "vakcinált ember újra beteg lett" típusú hírekre is." 

- áll a bejegyzésben. 

"A tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása). Érkezhet bármilyen hír a jövőben, ezen a tényen nem fog változtatni, láthatjuk, hogy a természetes fertőzés mire képes. Oltassunk amint tudunk és előtte/utána is vigyázzunk, ne adjuk tovább a fertőzést!" 

- zárja sorait a virológus. 

Itt a teljes poszt: 

Ezt mondta hétfőn az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

Romániában több ezren lemondták regisztrációjukat az AstraZeneca védőoltásra

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon - közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Koronavírus - Hollandiában tízszer jelentettek lehetséges mellékhatást AstraZeneca-oltás után

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság (Lareb) hétfőn közölte, tíz esetben kapott bejelentést arról, hogy trombózis, illetve embólia lépett fel az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina alkalmazása után.

A Lareb hangsúlyozta, hogy az esetek egyikét sem az a fajta vérrögképződés okozta, amely vérlemezkék számának csökkenésével járt a vakcina alkalmazása után. A bizottság tüzetesen átvizsgálja mind a tíz bejelentést.

A holland vezetés vasárnap este közölte, hogy óvatosságból március 29-éig felfüggeszti az AstraZeneca cég termékét. A döntés értelmében a regionális egészségügyi testületek mintegy 43 ezer oltási időpontot töröltek. Az országban eddig mintegy 264 ezer embert oltottak be a brit-svéd óriásvállalat vakcinájával. Ezt a fajta oltóanyagot Hollandiában elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, a 60-64 év közötti korosztálynak, a Down-szindrómásoknak és a kórosan elhízott embereknek adják be, írja az MTI. 

Vasárnap Írország is bejelentette, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca vállalat oltóanyagát, amíg új információk nem érkeznek az esetleges súlyos mellékhatásáról. A múlt héten Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon és Olaszországban is a felfüggesztették a vakcina alkalmazását.

Az oltóanyag használata után egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, de egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazoltak.

Az EMA nem lát összefüggést 

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható - ezt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte még csütörtökön. 

Magyarországon oltanak vele 

Itthon egyébként oltanak az AstraZenecával, már az előző hétvégére tervezett tömeges oltás során is ezzel a vakcinával kívánták beoltani az embereket. Ám mint ismert és ahogyan azt a Pécsi STOP is megírta azt az akciót technikai hibára hivatkozva lefújták. Bár mindezek ellenére, aki elment az sms-ben kapott oltópontra gond nélkül megkapta a vakcinát, egész pontosan az AstraZenecát. Sőt, úgy tudjuk volt, aki nem is kapott sms-t arról, hogy oltakozhat, lemondó sms-t így pláne, ám így is megkapta az oltást. 

 

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs