Rákay Kálmán/Philip kapta a feladatot, hogy megvédje Orbánt

2024. április 3. 07:20 2024. ápr. 3. 07:20

A Publicus Intézet márciusban közzétett felmérése szerint a Fidesz szavazóinak 12 százaléka, míg az ellenzékiek 86 százaléka Orbán Viktort teszi felelőssé a kegyelmi botrányért. Vagyis majdnem minden második ember (49 százalék) szerint a miniszterelnök sáros az ügyben. Most váratlan helyről kapott segítséget Orbán: a lemezlovasból és Kossuth téri fejszámolóművészből (emlékszünk még: kétmillióan vagyunk itt a Kossuth téren) a NER egyik fő kedvezményezettjévé avanzsált Rákay Kálmán/Philip sietett a segítségére.

Rákay, aki egy ideje a Kálmán helyett az előkelőbb Philip keresztnevet használja, nemrégiben azzal került a címlapokra, hogy közölte a nyilvánossággal: az általa producerként jegyzett Most vagy soha! című filmet mindenkinek hazafias kötelesége megnézni. A film egyébként az első héten nagyot ment, hozzávetőlegesen százezren látták, ám utána az érdeklődés visszaesett, és mára már szinte senki sem kíváncsi a 6,1 milliárd forintból – ez minden idők legdrágább magyar filmje – készült alkotásra.

Rákay Kálmán/Philip, aki felismerte, hogy kedvenc pártja, a Fidesz bajba került, mert a kegyelmi botrány kirobbanása óta több százezer szavazót veszített, most a tettek mezejére lépett. A Telexnek adott interjúban elárulta: első kézből tudja, hogy Orbán Viktor egy sajtószemléből szerzett tudomást az elnöki kegyelemről, mégpedig a sopronbánfalvai kormányülés szünetében. 

Már az is megérne egy misét, hogy amennyiben Rákay Kálmán/Philip igazat mond, és valóban első kézből szerezte az információt, miszerint Orbán csak az újságból értesült a botrányos kegyelmi ügyről, mindez miként volt lehetséges. A sopronbánfalvai kormányülésen ugyanis hivatalosan a kormány tagjai lehettek jelen, Rákay Kálmán/Philip, bár szépen ível felfelé a karrierje, egyelőre még nem tekinthető kormánytagnak. 

Lehet persze, hogy valamelyik miniszter, vagy államtitkár súgta a fülébe, hogy Orbán ártatlan az ügyben, kéretik a miniszterelnököt nem hírbe hozni, ott van erre Novák Katalin, Varga Judit, valamint a volt államfő egykori mentora, Balog Zoltán püspök, vigyék el ők a balhét.

Azért ebben az ügyben lehetnek – és vannak is – kételyeink. A többi között azért, mert a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő K. Endre kapcsolatban állt Orbán Viktor öccsével, ráadásul az Orbán-család cégeinek ügyvédje védte őt a bíróságon. Ezért sem igazán életszerű, hogy Orbán Viktor a kormányülés szünetében hallott először arról, hogy a pedofília miatt elmarasztalt intézményigazgató gazemberségeinek eltussolásában segédkező K. Eendre kegyelmet kapott Novák Katalintól.  

A kérdés sokkal inkább az, hogy miért az egyébként jelentéktelen és súlytalan Rákay Kálmán/Philipre esett a választás, miért őt jelölték ki a feladatra, hogy kisegítse Orbánt a szorult helyzetéből. Rajta kívül vannak mások is a Fideszben, akik egy jó szóért, miniszterelnöki vállveregetésért bármire kaphatók. Említhetnénk Kocsis Máté frakcióvezetőt, vagy éppen Németh Szilárdot, bónuszként pedig Deutsch Tamást, aki minden Facebookos bejegyzése után képes odaírni, hogy „ennyi.”

Ennyi kitűnőség közül valamiért mégis Rákay Kálmán/Philipre esett a választás. Lehet, az is közrejátszott a munka elnyerésében, hogy Rákay Kálmán/Philip közel lakik Orbán Viktor munkahelyéhez, a Karmelita kolostorból miniszterelnöki dolgozóvá alakított épülethez. Mint azt néhány éve a kormányhoz nem közeli sajtó megírta, akkor 39 ezer forintot fizetett havonta egy 60 négyzetméteres lakás bérléséért. Mindezt egy olyan házban, amelynek felújítására az I. kerületi – akkor még fideszes vezetésű - önkormányzat korábban 70 millió forintot költött. Nincs ebben semmi különös, törvénytelen meg még annyi sem. (Ha törvénytelen volna, akkor sem lenne törvénytelen, mert akkor olyan volna a törvény, hogy ez is törvényes legyen.) Amúgy Rákay Kálmán/Philip nem ingyen kapta a várbéli lakhatást: akárcsak szintén várbeli lakótársai, Bayer Zsolt például, vagy, teszem azt, Palkovics László volt miniszter, egy saját tulajdonú ingatlant volt kénytelen adni a várbéli bérleményért. 

Nem kizárt persze, hogy Rákay Kálmán/Philipet nem csupán már említett számos kiváló kvalitása, hanem egyfajta megelőlegezett bizalom tette alkalmassá arra, hogy a miniszterelnök védelmére kelhessen, és még a Fidesz szavazói számára is kevéssé hihető állítással – miszerint Orbán csak a sajtóból értesült az egyre inkább ráégő kegyelmi botrányról – etesse a közvéleményt.

Forrás: hirklikk.hu