Tisztifőorvos: Mohácson nem alakult ki gócpont, mindenütt egyenletesen eloszlik a betegek száma

2020. március 22. 17:21 2020. márc. 22. 17:21

Vasárnap is online tartotta sajtótájékoztatóját a koronavírus elleni védekezést koordináló operatív törzs, ezen merült fel a szombati mohácsi bejelentés is. Az is kiderült, hogy hét embert kezelnek intenzív osztályon a fertőzés miatt.

Szombat este jelentette be a mohácsi szocialista polgármester, hogy a busó fővárosban egy igazolt fertőzöttet találtak, aki az elmúlt héten több mint száz emberrel került kontaktusba, emiatt a városvezető szerint nagyon sokan fertőzödhettek meg és gócpont alakulhatott ki.

Vasárnap az eset felmerült az operatív törzs online sajtótájékoztatóján is, amelyen a hvg.hu cikke szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos erre azt mondta, hogy nem igaz.

"Mindenütt egyenletesen eloszlik a betegek száma"

- mondta el. Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője arról beszélt a cikk szerint, hogy 

"nem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat, de ahol gócpont alakulna ki valahol, meghozzák ezeket a döntéseket. A kijárási tilalomról Lakatos elmondta, az nem esetszámtól, hanem területi elosztástól függ. De jelenleg nincs olyan gócpont, ami miatt korlátozni kellene a szabad mozgást. A meghozott intézkedések után azonban a törzs úgy látja, kevesebben vannak az utcán."

Az Index cikke szerint az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy már 3945 hatósági házi karantén van az országban, az ebben lévőket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök, és 84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentés, 14 embert megbüntettek, kettőt figyelmeztettek.

Hét ember van intenzíven

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón az MTI híre szerint.

Szlávik János beszámolt arról, hogy vasárnap újabb két ember - egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el. Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év. Közölte, a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is. Kiemelte: a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka. Szlávik János hozzátette: vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból. Köztük vannak 40 és 60 év körüliek is.

Tájékoztatása szerint jelenleg 49 embert ápolnak a Szent László Kórházban. A kórházban ápolt betegek felének enyhe vagy közepes tünetei vannak, úgy mint köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak.

A megbetegedettek 20 százalékánál lesz súlyos a fertőzés

A betegség lefolyásáról szólva elmondta: a betegek 20 százalékánál néhány napos köhögés után magasabb láz, "köpetürítéssel járó köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség a súlyos stádiumba vált át".

Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart - mondta, megjegyezve, hogy a jelenleg intenzív osztályon ápolt egyik beteg két hete lélegeztetőgépen van.

Szlávik János elmondta azt is: azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthon várhatják a gyógyulást, ami általában két hét. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak.

Plakátokat is bevet az operatív törzs, hogy az idősek maradjanak otthon

Internetről letölthető plakáttal egészült ki az idősek védelmében a koronavírus-járvány elleni védekezés - jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában 131-re nőtt a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzések száma. Ez 28 fős emelkedést jelent az elmúlt naphoz képest, ami igazolja azt, hogy egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk - mondta.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: az idősek védelmében a koronavirus.gov.hu oldalon egy olyan plakát jelent meg, amelyet bárki szabadon letölthet. Felhívta az önkormányzatok, lakóközösségek figyelmét, hogy minél több helyen jelenjen meg a figyelemfelkeltő felhívás.

Forrás: Pécsi STOP/MTI/Index/hvg.hu