Tóth Bertalan bírósághoz fordult rezsibox-ügyben

2023. november 20. 10:13 2023. nov. 20. 10:13

Ahogy ígértem, bírósághoz fordultam, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elutasította versenyhivatali eljárás iránti kezdeményezésemet a földgáz egyetemes szolgáltatói közszolgáltatást ellátó MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. megtévesztő számlázási gyakorlata miatt – jelentette be közösségi oldalán az MSZP frakcióvezetője.

Tóth Bertalan leírja, hogy a keresetében arra kéri a Fővárosi Törvényszéket, helyezze hatályon kívül a GVH végzését, és kötelezze a versenyhivatalt új eljárás lefolytatására.

Az MSZP politikusa fenntartja álláspontját: „az MVM megtévesztő és hazug számokat közöl a fogyasztókkal a gázszámlák rezsiboxában, ez a valótlan tájékoztatás pedig a gázpiacok torzítását eredményezheti, valamint eltántoríthatja a fogyasztókat a kereskedőváltásnak még a gondolatától is. Ez pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül”.


 

A GVH végzésében azt közölte: a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn, mivel „nem valószínűsíthető”, hogy az MVM félrevezető tájékoztatást adna a rezsiboxban az ügyfeleknek. Azt azonban a GVH végzése sem támasztotta alá, hogy az MVM tájékoztatása valós lenne. Tóth Bertalan szerint a versenyhivatal „úgy tűnik, inkább védi a fideszes propagandát, mint a fogyasztók érdekeit vagy a piaci versenyt”.

Az MSZP frakcióvezetője emlékeztet: a rezsiboxban feltüntetett úgynevezett „megtakarítást” a teljesen önkényesen meghatározott, 1026 forintos köbméterenkénti árral számolja az MVM, miközben a földgáz piaci ára hónapok óta 130-160 forint környékén mozog. „A hamisan feltüntetett ’megtakarítás’ miatt pedig a fogyasztók nem is gondolnak arra, hogy más szolgáltatót is kereshetnének”.

A politikus szerint a valótlan tájékoztatás továbbra is fennáll. „3,3 millió fogyasztót tévesztenek meg hónapról hónapra, ezért vitatom, hogy a GVH végzése megalapozott, vagy a következtetése helyes lenne. „Találkozunk tehát a bíróságon, mert a hazugság nem maradhat következmények nélkül! A GVH jogsértő döntését orvosolni kell!” – zárta bejegyzését.