Tóth Bertalan: korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít

2021. december 14. 15:06 2021. dec. 14. 15:06

Korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője az Országgyűlésben napirend előtt hétfőn, leszögezve: véget kell vetni a Fidesz-rezsim ámokfutásának.

Mint hangsúlyozta, az ellenzék – kormányra kerülve – eltörli a rabszolgatörvényt, csökkenti az alacsony fizetések adóját, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében; új alapokra helyezi az érdekegyeztetés rendszerét, megerősíti a munkavállalói jogokat, és kilenc hónapra növelt álláskeresési járadékkal gondoskodik azokról, akik elveszítették a munkájukat.

„A magyar emberek nem rabszolgák, csak a Fidesz szeretné, hogy azok legyenek!” – szögezte le.

Szégyennek nevezte, hogy az Fidesz-kormányok „elérték”, hogy Magyarország mára az Európai Unió legkorruptabb országa lett.

Idézte Lánczi Andrást, aki még Orbán Viktor tanácsadójaként és a Századvég vezetőjeként hat éve azt mondta, „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája."

„Lánczi András nem hazudott. Korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít” – mondta Tóth.

Fideszes politikusok újabb és újabb ügyekben hoznak szégyent a magyar emberekre, „mutatják meg, hogy cinikusan hazudnak, és szemrebbenés nélkül lopják meg” őket – mondta.

Kiszámíthatónak nevezte, hogy ha a fideszes politikusok valamiről beszélnek, pontosan lehet tudni, „biztos, hogy annak az ellenkezőjét fogják tenni: keresztény értékekről beszélve árokba rúgják a segítségre szorulókat, nemzeti érdekről beszélve magyarellenes, ultranacionalista pártokkal akarnak szövetséget kötni az unió szétverésére, korrupció elleni küzdelemről beszélve rendszerszintűen lopják el az uniós pénzeket; az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát pedig most gyanúsították meg korrupciós bűncselekménnyel".

„Szájer József, Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Simonka György, Boldog István, Mengyi Roland, és most Völner Pál igazságügyi ex-államtitkár ügyei mind ennek az embertelen, önkényuralmi rendszernek a képmutatásáról szólnak. Bort vedelnek, de vizet prédikálnak! Még egyszer mondom: szégyen!” –  nyilvánította ki.

„Egészen elképesztőnek” nevezte, hogy Völner, noha nem volt rossz fizetése, és „gondoskodtak arról, hogy többmilliós fizetése gyorsabban emelkedjen, mint a minimálbér vagy az átlagkereset”, családok kilakoltatásával foglalkozó végrehajtóktól szedett még sápot, ezen felül még 4 milliós végkielégítést is fizetnek neki.

Tóth rámutatott: eközben a Fidesz-kormány Európában a harmadik legnagyobb, 43,6 százalékos adóteherrel sújtja a minimálbért, a magyar órabér Európában a harmadik legalacsonyabb, az EU-tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a dolgozói szegénység: 2010 és 2017 között csaknem megduplázódott, és különösen nehéz helyzetbe kerültek az egyszülős, általában nők által vezetett háztartások, ahol a 2010-es 11,7-ről 2018-ra 24,3 százalékra emelkedett a dolgozói szegénység mértéke.

„Olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek a munkahelyükre dolgozni, de ha van egy váratlan kiadás: elromlik a hűtőszekrény vagy a mosógép, akkor nem tudnak újat venni, mert nincs megtakarításuk. Ide jutottunk csaknem 12 év fideszes kormányzás után: Magyarországon egyre többen csúsznak bele a dolgozói szegénységbe!” – kifogásolta.

Mint mondta, a Fidesz kormányzása alatt Magyarországon nőtt leginkább a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti béregyenlőtlenség, és nem azért, mert a magyar emberek ne dolgoznának jól vagy sokat, hanem mert a Fidesz „tudatosan gyengítette az országos érdekegyeztetés rendszerét, csökkentette a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, a fizetésemelést pedig elviszi az infláció és a tönkretett, gyengülő forint”.

„Véget kell vetni a Fidesz-rezsim ámokfutásának!” – vonta le a következtetést.

Az ellenzéknek, amely három évvel ezelőtt a munkavállalói jogok védelme érdekében, a rabszolgatörvény ellen állt akcióegységbe a Parlamentben, valódi esélye van arra, hogy néhány hónap múlva változást hozzon a magyar emberek érdekében –  mondta.

„A Fidesz embertelen, korrupt, önkényuralmi rendszere helyett pedig egy szabad, igazságos, szolidáris, valódi esélyeket teremtő, gondoskodó Magyarországot építünk!” – ígérte a mostani ellenzék választási győzelme esetére.

Forrás: MSZP