Új oltási program indul Magyarországon, 800 ezer vakcinát vesz az Orbán-kormány

2023. december 8. 07:00 2023. dec. 8. 07:00

Mintegy 700-800 ezer adag, az új Omikron-variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt az Orbán-kormány.

A Népszava érdeklődésére Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján csütörtökön elmondta: az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza-elleni oltásokra jogosultak.

Magyarországon térítésmentes az influenza oltóanyag a 60 éven felülieknek, a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedőknek. Szintén térítésmentesen kérhetik az influenza-elleni vakcinát a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, a tartós ápolási, illetve egyéb gondozó intézményben élők. A védőoltás javasolt az egészségügyben, illetve a szociális intézményekben dolgozóknak is.

Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságának novemberi végi meghallgatásán közölte: Moderna vakcinával frissíthetik a lakosság védelmét, mivel annak az ár-érték aránya tűnik a legjobbnak, és a hatásossága is kiemelkedő.

A lap megkérdezte Takács Péter államtitkárt, hogy miért a Modernára esett a választás, hiszen korábban a Pfizer oltóanyaga volt leginkább elérhető az mRNS vakcinák közül. Azt válaszolta, hogy a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot.

Forrás: hirklikk.hu