Út szélén szült a kismama, 40 percet vártak a segítségre

2023. szeptember 3. 14:02 2023. szept. 3. 14:02

Amikor a kismamánál beindult a szülés, kocsiba ültek, de csak a szomszéd faluig jutottak el, ekkor ugyanis a kisbaba a világra jött. Az apa hívta a mentőket, de a család állítja, hogy sokat, 40 percet kellett várniuk a segítségre és a mentősök a helyzethez képest megalázó és emberségüket sértő módon jártak el velük.

Az ATV stábja látogatott el ahhoz a baranyai családhoz, amelyik a mai napig értetlenül áll gyermekük születésének körülményei előtt. Még júliusban kocsival indultak szülni egy Mohácshoz közeli településről a szekszárdi kórházba, de a baba már a szomszéd faluban világra jött. Ekkor hívtak mentőt, de a kocsi szerintük csak sokára érkezett ki. 

A görcsönybodokai Steiner Csaba a diszpécserrel folyamatosan kapcsolatban volt, és azt az utasítást kapta, hogy ne csináljon semmit, a babát fektesse az édesanyja mellkasára és takarja be őket. Az édesapa így is tett, és a frissen szült édesanyával és kisbabájukkal várták a segítséget. Kiderült Mohácsról két mentőt is kellett várniuk, mert az egyikben nem utazhatott együtt a kismama és újszülöttje. A mentők szinte egyszerre, mintegy 40 perc múlva érkeztek. Az apa elmondta, hogy az anyát és a babát nem Szekszárdra, hanem Pécsre vitték. Azonban a kismamát mindenki előtt meztelenül tették be a mentőbe. 

A térség politikusai szerint amellett, hogy megszűnt a szülészet, a mentőknél történt változások nem szolgálják az embereket. Nincs megszervezve az ellátás, ráadásul szeptembertől Baranyában is már a háziorvosi ügyeleti ellátásban is részt kell venniük. A Híradó kereste a mentőszolgálatot, azonban az adásig nem érkezett válasz. 

Forrás: atv.hu