1,9 milliárdot von el a PTE-től a kormány a járvány ürügyén

2020. május 19. 10:31 2020. máj. 19. 10:31

Ezt maga Bódis József, a PTE korábbi rektora erősítette meg a parlamentben egy képviselői kérdésre, és azt is elmondta, korábban 3,6 milliárd forint volt betervezve elvonásra a pécsi felsőoktatási intézménytől.

A bahir.hu cikke szerint a parlament május 18-ai ülésén Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője által feltett kérdésre válaszolt úgy Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (a PTE volt rektora), hogy a PTE-től 1,9 milliárd forintot von el a kormány a járványhelyzet okán. (A korábbi hírek szerint az összeg akár 3,6 milliárd forint is lehetett volna.)

Bódis József államtitkár a parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy nem volt öröm látni a szektort érintő elvonás mértékét, ám az eredeti 23 milliárd forintból 8,5 milliárdot sikerült visszahozni. Abban bíznak, hogy mindaz, ami gazdaságélénkítő csomagként a köztudatba bekerült, azon keresztül az intézmények olyan teljesítményeket tudnak felmutatni, hogy minden elvont forrás vissza tud kerülni hozzájuk - de ezen még sokat kell dolgoznia minden érintettnek az államtitkár szerint. 

"Konkrét számként elhangzott a Pécsi Tudományegyetem, és valóban, ha én jól emlékszem, 3,6 milliárdról szólt (az elvonás - a szerk.), ezt 1,9 milliárdra sikerült a mai napig mérsékelni, és dolgozunk azon, hogy ez tovább mérséklődjön"

- válaszolta Keresztes Lórántnak Bódis József.

Az államtitkár azt is elismerte, hogy alacsonyak a felsőoktatásban a bérek, bár az elmúlt három évben 27 százalékos béremelés folyt, és ha a felsőoktatási törvénymódosítást elfogadják, akkor 2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékos béremelésre kell számítani. (A tervek szerint újabb egyetemek finanszírozását váltják át alapítványira, ez a kormány szerint jobb finanszírozási formát és rugalmasabb hozzáállást, valamint nagyobb versenyképességet tud adni a felsőoktatási intézményeknek.) 

A lap szerint a megszorító intézkedések mindegyik egyetemet érinteni fogják, és a PTE-n belül minden egytemi karon jelentkezhetnek az elvonások, amik várhatóan elbocsátásokkal fognak járni. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy hány embert érinthet a megszorítás és hogy milyen kihatása lesz a jelenleg folyó fejlesztésekre mindez.

Forrás: Pécsi STOP