1649 fővel nőtt két hét alatt a baranyai igazolt fertőzöttek száma

2020. november 13. 13:33 2020. nov. 13. 13:33

Október közepén éppen meghaladta a kétezret az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma Baranyában, két héttel később viszont már 3600-nál is magasabb volt a beazonosított fertőzöttek száma. 

Szeptember közepe óta számolunk be kétheti rendszerességgel a baranyai igazolt koronavírus-fertőzöttek számáról, mindig a kormány által fenntartott koronavirus.gov.hu adott pénteki adatait vetjük össze. (Előző cikkeinket  ezenezenezen és ezen a linken lehet elolvasni.)

Augusztus 21. és október 30. között - ekkor írtuk az előző összesítő cikkünket - így változott az igazolt COVID-19 fertőzöttek száma a megyében (mindegyik pénteki adat):

 

Az elmúlt két hét péntekjein a következőképp alakultak a megyei fertőzötti számok:

 

Az október 30. és november 13. közötti időszakban 1649 fővel nőtt meg a baranyai beazonosított fertőzöttek száma.

Ahogy azt az előző négy összesítő cikkünkben is jeleztük, egy szempontból hiányosnak mondható a kimutatásunk: nem tudjuk, hogy hány aktív fertőzött van Baranyában. A megyei adatokat ugyanis a kormány nem közli, az aktív fertőzöttek száma a kormányzati honlapon csak Budapestre és vidékre van bontva. (Az aktív fertőzöttek számát úgy kapjuk meg, ha a napi fertőzötti létszámból kivonjuk a gyógyultak és az elhunytak számát.)

Az aktív fertőzöttek országos létszáma így alakult augusztus 21. óta a vizsgált pénteki napokon:

 

Ahogyan ezt a korábbi cikkeinkben is jeleztük, a beazonosított fertőzöttek létszámát az is befolyásolja, hogy adott napon az előző naphoz képest mennyi tesztet végeztek el az országban (megyei adat itt sem ismert). Értelemszerűen ha kevesebb a mintavétel, kevesebb az új fertőzöttek száma is. 

Az Átlátszó adatvizualizációs része, az Átló a kormányzati adatok alapján vezeti az adatok napi változását, így megállapítható, hogy a járvány tavaszi megjelenése óta a legtöbb új mintavételt november 13-án jelentettek, az előző napi mintavételi adathoz képest 23 912 új mintavétel történt - ebből 5097 bizonyult pozitívnak, ennyi új fertőzöttet jelentett péntek reggel a kormányzati koronavírus-honlap.

Szerdán egy pécsi professzor számolt be arról egy online előadáson, hogy egyre nagyobb a nyomás a helyi intenzíves COVID-osztályon, miközben a dolgozók egy része kiesett a munkából fertőzés vagy kontaktszeméllyé válás kapcsán elrendelt karantén miatt:

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP