A Bodára tervezett atomtemető ellen hozhat tiltakozó nyilatkozatot a pécsi közgyűlés

2019. december 9. 14:00 2019. dec. 9. 14:00

Kóbor József LMP-s pécsi képviselő egy előterjesztésben arra kérte fel a pécsi önkormányzati képviselőket, hogy tiltakozzanak a Bodára tervezett nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló ellen. Egyúttal arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy tartsa tiszteletben a pécsiek jogát arra, hogy egy ilyen nagy horderejű és generációkat érintő kérdést megvitathassanak.

A pécsi közgyűlés december 10-ei ülésére készített Kóbor József LMP-s képviselő egy előterjesztést, amely szerint a Mecsek különböző térségeiben már közel 40 éve folynak kutatások arról, hogy hova lehetne elhelyezni atomhulladékot, és 20 éve már, hogy keresik a helyszínt egy mélygeológiai tároló elhelyezésére. 

Az előterjesztésben olvashatóak alapján a Pécs közvetlen szomszédságába, Bodára tervezett nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló projekt idén júliusban újabb szintet lépett, mivel abban a hónapban megkapták a telephely-kutatási engedélyt. 

Kóbor szerint ez nem jelent mást, mint hogy az illetékesek eldöntötték, már csak ebben a térségben kutatnak, vagyis Pécs nyugati határától néhány kilométerre akarnak "atomtemetőt" létesíteni. 

"Orbán Viktor miniszterelnök 2015 áprilisában személyesen ígérte meg a pécsieknek, hogy ilyen horderejű kérdésben a kormányzat nem hoz az érintettek megkérdezése nélkül döntést. Elismerte, hogy Pécsnek joga van e kérdésben véleményt nyilvánítani. Ennek ellenére a pécsiek jóváhagyása nélkül folynak tovább a kutatások, az előző városvezetés és a Helyi Választási Bizottság vita nélkül söpörte le a politikai és népszavazási kezdeményezéseket"

- olvasható az előterjesztésben.

Kóbor József a dokumentumban arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezése sehol a világon nem megoldott jelenleg, mert hogy egyelőre nem létezik megfelelő technológia a fűtőelemek és a magas intenzitású nukleáris hulladékok biztonságos becsomagolására és tárolására. Előterjesztésében az is olvasható, hogy a Mecsekbe tervezett tárolóba várhatóan a legveszélyesebb hulladékokat tervezik elhelyezni, ide kerülhetnek a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemei is.

"Pécs, a pécsiek és a térségben élők számára a lehetséges egészségügyi és biztonsági kockázatok mellett rendkívül súlyos negatív társadalmi és gazdasági következményei lennének az atomtemetőnek. Jelenleg a környező települések lakosságának, így a 145 ezer pécsinek sincs lehetősége véleményének kinyilvánítására"

- olvasható az előterjesztésben.

Kóbor szerint a pécsi képviselőknek komoly felelőssége van abban, hogy az itt élők megkérdezése nélkül ne születhessen olyan döntés, mely a következő nemzedékek életét is meghatározza, valamint az egészségre és a környezetre is komoly hatással bír. A képviselő előterjesztsében arra is kitér, hogy a pécsi képviselőknek el kell utasítania a Bodára tervezett nukleáris hulladéktároló tervét, a kormánytól pedig elvárják, hogy tartsa tiszteletben a pécsiek jogát arra, hogy véleményt formálhassanak a radioaktív hulladéklerakó kérdésében. 

Az előterjesztésről a pécsi közgyűlés fog szavazni december 10-én, mint ahogy a mecseki uránbánya tervezett újranyitása is téma lesz az ülésen.

Forrás: Pécsi STOP