A horvát vasúton is múlik a Budapest-Eszék járat

2019. december 7. 08:05 2019. dec. 7. 08:05

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a Budapest-Szarajevó vasútjárat ügyében is több szereplőnek kell egyeztetnie. 

Még az új vasúti menetrend megjelenése előtt kereste meg a Pécsi STOP az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy lesz-e közvetlen Budapest-Pécs-Eszék vasúti járat, mivelhogy anno 2017 végén a kormány részéről felmerült ötletként.

(A 2018/2019-es menetrend életbe lépése előtt rá is kérdeztünk az ötletre, akkor a minisztérium azt válaszolta, hogy leghamarabb is a 2019/2020-as menetrenddel jöhet el az átszállásmentes kapcsolat Budapest és Eszék között, Pécs érintésével.)

Míg a minisztérium válaszát vártuk, nyilvánossá vált a 2019/2020-as vasúti menetrend, amelyben nem szerepelt közvetlen járat, viszont a tavalyi menetrenddel újra beindított kishatárforgalom (Magyarbóly-Beli Manastir/Pélmonostor) megjelent a kínálatban. 

A napokban aztán befutott a minisztérium válasza is. 

Mint írják, 

"a közvetlen Budapest-Eszék járat a horvát vasút álláspontjának függvényében indítható be, a vonatok Pélmonostoron túlra továbbításában meg kell egyezniük a magyar szolgáltatóval (MÁV-START Zrt.)."

Arra is rákérdeztünk, hogy a 2012-ben megszüntetett Budapest-Szarajevó nemzetközi vonattal mi a helyzet, várható-e egy esetleges újraindítás.

A minisztérium válasz szerint

"a társvasutak megállapodásáig a Budapest-Szarajevó vasúti kapcsolat ügyében sem várható előrelépés. A boszniai főváros közvetlen eléréséhez a két bosnyák vasúttársaság beleegyezése is szükséges, a feleknek a jármű biztosításának kérdésében is egyeztetniük kell."

A minisztériumtól azt is megkérdeztük, hogy az évekkel ezelőtt megszüntetett Pécs-Bécs járat kapcsán tervben van-e egy esetleges újraindítás.

"A Pécs-Bécs közvetlen járat beindítása nincs tervben, az erre szolgáló, évekkel ezelőtt megszűnt vonat két végpont közötti utasforgalma a leállításkor már rendkívül alacsony volt. Az osztrák fővárosba a továbbiakban is a Pécs-Sopron gyorsvonatpár biztosít átszállásos eljutási lehetőséget a baranyai megyeszékhelyről"

- válaszolta a minisztérium.

Forrás: Pécsi STOP