Mégsem jár decembertől közvetlen vonat Budapest és Eszék között

2019. november 26. 13:41 2019. nov. 26. 13:41

Bár a tavalyi menetrendváltás előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról írt, hogy a körülményektől függően leghamarabb idén decemberben indulhat el egy közvetlen Budapest-Pécs-Eszék vonatjárat, ennek nincs nyoma a friss menetrendben. Az egy átszállással járó, Pécs és Beli Manastir között közlekedő napi vonatpárok viszont az új menetrendben is szerepelnek.

Mint ismert, december 15-én lép életbe a MÁV 2019-2020-as menetrendje, amely Baranyában is több ponton is megváltoztatja a vonatok elérhetőségét (a legfontosabb módosulás, hogy a Pécsről Budapestre - és fordítva - közlekedő InterCity-járatok legtöbbje kihagyja Sásd állomását).

A tavaly decemberben életbe léptetett menetrenddel viszont visszatért a vasúti kapcsolat Baranya és a Baranya-Eszék zsupánság között, ugyanis napi négy járatpár közlekedik át a határon Magyarbóly és Beli Manastir (Pélmonostor) között tavaly december óta, viszonylag elég jó csatlakozással Eszék irányába (az első, Eszék-Pécs közti vonatútról a Szabad Pécs írt tavalyi cikkében.)

Már akkor, még a tavalyi menetrendváltás előtt a Pécsi STOP megkereste az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy mi a helyzet a 2017 végén nyilvánosságra került közvetlen, Budapest-Pécs-Eszék vonatjárat ötletével. 

Akkor a minisztérium azt válaszolta lapunknak, hogy egyrészt elindították a napi négy, egy átszállásos járatpárt Pécs és Pélmonostor között, másrészt

"a Budapest és Eszék közötti közvetlen vonatjárat közlekedtetése a vonalszakaszon zajló felújítási munkálatok előrehaladásának függvényében kezdődhet meg. (...) 

A közvetlen Budapest-Eszék vasúti kapcsolat egy Budapest-Pécs IC vonatpár meghosszabbításából jöhet létre legkorábban a 2019 decemberi menetrendváltástól. A járat beindításának feltételeit a magyar és horvát társvasutak vizsgálják"

Az idén december 15-tel életbe lépő új menetrend nyilvánosságra kerülése előtt a Pécsi STOP ismét megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, több, Baranyát érintő közlekedési kérdésben, és természetesen a Budapest-Pécs-Eszék vonatjáratra is rákérdeztünk. Kérdéseinkre egyelőre még nem kaptunk választ a minisztériumtól, de az azóta napvilágot látott új menetrend szerint továbbra sem jött létre a közvetlen, átszállás nélküli vasúti kapcsolat ezen a viszonylaton. 

Ugyanakkor például a Pécs-Magyarbóly közt közlekedő négy járatból hármat a Budapestről induló InterCity-vonatokkal kényelmesen el lehet érni, ugyanis közel háromnegyed óra marad az átszállásokra. A Pélmonostorról induló, Pécsre érkező járatoknál hasonlóan kényelmes az időkeret a Budapestre tartó InterCity-vonatokra való átszálláshoz (kivéve az utolsó, 19:14-es járatnál, amely 20:44-re ér be Pécsre, innen viszont nincs csatlakozása másnap reggelig Budapest felé).

A horvát vasút honlapját átnézve még nem tudni, hogy milyen csatlakozási időkkel indul Pélmonostor és Eszék között vonat (a most még érvényben lévő menetrend szerint 10-30 perc közt van a várakozási idő), mivel december 16. utáni időpontokat kiválasztva a rendszer annyit ír, hogy nem található információ a kiválasztott útvonalon (vagyis vélhetően még ott sincs kihirdetve az új menetrend). 

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP