A Lánc utcai lakások kérdése: tényleg egy megszűnt egyesület állt a szabályszegők oldalára?

2021. április 25. 17:31 2021. ápr. 25. 17:31

Ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt a Lánc utcai önkormányzati bérlakástömbben a napokban az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ (PEK) egy-egy ügyintézője tartott adategyeztetést, annak érdekében, hogy végre rend születhesse a város egyik leghírhedtebb utcájában.

Mint megírtuk a két szakember annál a mintegy 25 bérlőnél járt, akik fejenként több mint egymillió forintos lakbér-tartozást halmoztak fel az elmúlt években. Többségük erőszakot alkalmazva törte fel a lakást, amit önkényesen vett használatba, és évek óta egy fillért sem fizetett azért, hogy az önkormányzat, azaz a pécsiek vagyonát használja. Az adategyeztetés célja az volt, hogy az önkormányzat és a PEK tisztán lássa a bérlők helyzetét. A pontos viszonyok ismeretében lehet a törvények betartásával az érintettek helyzetének rendezéséről intézkedni.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Az esemény után azonban több híroldal is a nemfizetők, illetve a lakásfeltörők érdekeit védő Város Mindenkié szervezet mellé állt, bírálva ezzel az önkormányzat tevékenységét.

Az önkormányzati lakások eltérő árú lakhatást biztosítanak a rászorulóknak, ami a jelenlegi ingatlan- és albérletpiaci árakat tekintve kulcsfontosságú lehetőség nagyon sok embernek. Itt fontosnak érezzük megemlíteni, hogy 2014 óta a lakásár-növekedés folyamatos jelenség hazánkban, 2018 és 2019 második negyedéve között például 21,6 százalékkal drágultak meg az ingatlanok a vidéki városokban, ami jócskán elmarad mind a minimálbér, mind az átlagbérek tapasztalható növekedésétől. Mindebben óriási szerepe van a kormány diszkrimináló alapon osztott, különféle lakás- és családtámogatási projektjeinek és annak, hogy a lakáspolitika nemlétező fogalom számukra. A kormány piacira erősen ható intézkedései által az ingatlanárak az egekbe szálltak, az egyre többeket érintő lakhatási szegénység pedig egy továbbra is megoldásra váró probléma, írja a pécsitükör.hu.

Pécs önkormányzatára ilyen szempontból vállalhatatlan állapotokat hagyott az előző városvezetés, melynek megoldása érdekében folyik most a munka. A Lánc utcai lakások pedig a leghírhedtebbek közé tartoznak, ugyanis rendszeresen feltörik őket, kifosztják, lelakják, majd pedig illegálisan értékesítik az ingatlant.

A lakástömbben lakók állításai szerint a drog, illetve a prostitúció is felütötte a fejét, ráadásul a hajléktalanok is használatba vették a lépcsőházat.

„A lakásgazdálkodási reformoknak többségében pozitív a fogadtatása a pécsiek között, ám néhány híroldal és egy szervezet is az illegalitásban élő hangos kisebbség mellé állt. Lépésük hátterében politikai érdekeken kívül aligha lehet más észszerű indokot felfedezni, hisz bárki láthatja, hogy az illegális lakásfoglalók helyzete védhetetlen.” – írja a lap.

Ez a szervezet nem más, mint a Város Mindenkié, akik a napokban szerkesztőségünk részére is küldtek egy közleményt, melyben élesen bírálják az önkormányzat munkáját. Azt a munkát, melynek során a városvezetés eltökélt szándéka, hogy rendezze a bérlakások viszonyait.

Az önkormányzat által részünkre megküldött közleményéből ugyanis kiderül, hogy: „Célunk, hogy azok a szociálisan rászoruló pécsiek jussanak bérleményhez, akik a szabályokat betartva, éveket várnak arra, hogy lakáshoz jussanak, és ezután tisztességesen fizetik a lakbért. Gátat szabunk annak, hogy önkényes lakásfoglalók betörjenek lakásokba, lakbérfizetés nélkül használják, és tegyék tönkre a pécsiek közös vagyonát, kirekesztve a rendszerből a szabálykövető és tisztességes igénylőket.”

Ennek ellenére a Város Mindenkié és néhány híroldal is az illegalitásban élő kisebbség mellé állt. Persze érdemes megnézni, hogy mi is az a Város Mindenkié? A pécsitükör.hu úgy tudja, hogy egy civil egyesületről van szó, melyet a  Fővárosi Törvényszék 2020. május 9-től jogerős végzéssel megszüntetett. 

A lakosok több híroldal mellett hozzájuk fordultak segítségért, amit meg is kaptak. Állításuk szerint partnerek szeretnének lenni abba, hogy rendeződjenek a tartozásaik, szerződéses viszonyaik, végcélként pedig szeretnék megőrizni a lakhatásukat.

Azonban fontos tudni, hogy az önkormányzat csak az egymillió forint feletti tartozással rendelkező családokat kereste fel, az igen kedvező, gyakran párezer forintos szociális bérleti díjat figyelembe véve azonban nagyon sok éves nemfizetés szükséges egy ilyen tartozás eléréshez.

„Még nagyobb problémát okoznak ezen felül azok, akiknek nem megszűnt, de soha nem is volt szerződésük, a lakásokat feltörték, kisajátították, lelakták, sokszor illegálisan továbbértékesítették. Az ő jogaikat igyekszik védeni a fent említett civil szervezet, miközben sok más ember tisztességes módon vár a sorára, hogy lakhatási problémájában segítséget kapjon. Mások becsületesen fizetik a lakbért, emellett pedig el kell tűrniük, hogy a nemfizetők, lakásfoglalók miatt a lakóépület és a környék állapota napról-napra romlik.” – írja a lap.

A lakásfoglalókkal való megegyezésre egyébként az előző városvezetésnek is voltak próbálkozásai, többekkel szerződést is kötöttek, vagyis ez azt jelentette, hogy lakcímkártyát is kaphattak. Furcsa mód mindez pont a 2018-as választások előtt történt….

A mostani helyzet pedig jól mutatja, hogy a korábbi városvezetés próbálkozása fideszes szavazatokon túl sok egyebet nem hozott, éppen ezért egyértelműen kimondható, hogy határozott és kemény fellépésére van szükség ahhoz, hogy ne a tisztességes pécsi adófizetők finanszírozzák a törvénykerülő emberek életét. S pontosan ez az, amin a jelenlegi városvezetés is dolgozni is kezdett. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!