A Paks II. projekthez képeznek nukleáris ipari szakembereket a pécsi műszaki karon

2021. január 11. 12:41 2021. jan. 11. 12:41

A közeljövőben Pakson két új atomerőműblokk épül, amelyek a majd leállítandó jelenlegi egységeket pótolják. Az új atomerőmű működtetéséhez több száz nukleáris szakember munkájára lesz szükség. Ezért a Paks II. programhoz kapcsolódóan a PTE Műszaki és Informatikai Kara szakirányú továbbképzéseket szervez a következő évfolyam indítására 2021 februárjában -írja közleményében a PTE.

A szakirányú továbbképzések célja olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól (reaktortechnológia, gépészeti technológiák, vízelőkészítés, villamos technológiák, irányítástechnika, környezet- és sugárvédelem), átlátják az atomerőmű fő technológiai rendszereit, az üzemeltetés folyamatát, tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével – olvasható a PTE közleményében.

A szakmérnökképzésre többféle, alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával, illetve mesterképzési szakok elvégzése után lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak.

A PTE Műszaki és Informatikai Karán 2021 februárjában újra induló két féléves, levelező tagozatú képzések a Paks II. Zrt. támogatásával – az első évfolyamhoz hasonlóan – adott létszámig térítésmentesen végezhetők el.

A szakirányú továbbképzések célja olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól (reaktortechnológia, gépészeti technológiák, vízelőkészítés, villamos technológiák, irányítástechnika, környezet- és sugárvédelem), átlátják az atomerőmű fő technológiai rendszereit, az üzemeltetés folyamatát, tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével – olvasható a PTE közleményében.

A szakmérnökképzésre többféle, alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával, illetve mesterképzési szakok elvégzése után lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak.

A jelentkezés határideje Január 20-a. 

A végzett szakmérnökök, szakemberek a felépülő új atomerőműben az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő feladatokat végezhetik el, de a karon megszerzett ismeretek a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók.

Korábban mi is írtunk a Paks 2 projektről, erről IDE KATTINTVA olvashattok egy véleménycikket.

Forrás: PTE