A Puskin téri kollégium végleg kikerült a képből, Kertvárosba költözhet a családsegítő egy része

2020. június 20. 06:54 2020. jún. 20. 06:54

Már tavaly tavasszal lemondott az akkori pécsi városvezetés arról a 2018-as tervéről, hogy a Puskin téri volt kollégiumba költöztesse a családsegítő központ egy részét. A jelenlegi tervek szerint az Anikó utcába kerül a családsegítő központi és kertvárosi részlege, ám mivel ott még az Árpád-iskola tanulói vannak ideiglenesen, a projekt csúszik.  

Még 2018-ban tervezte el az akkori pécsi önkormányzat, hogy TOP-os (vagyis uniós) forrásból a Puskin téri volt kollégium egyik részébe költöztetné át Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (ECSGYK) nagyját, míg az épület másik részén szociális bérlakások kialakítását tervezték. Tavaly februárban az is kiderült, hogy az átköltözésre, valamint a felújítására 425,5 millió forintot lehet fordítani. Áprilisban viszont visszakozott az önkormányzat, mert rájöttek arra, hogy olcsóbb az Anikó utcai ingatlant felújítani és oda költöztetni a családsegítő központ egyik részét a másik mellé. (Az első elképzelés között még szerepelt, hogy a családsegítő kertvárosi részlege a Sarolta utcába költözik be.)

A mostani önkormányzat is foglalkozni fog a témával a június 23-ai közgyűlésen, az erről szóló előterjesztés szerint az előző városvezetés tavaly áprilisban, mikor a Puskin téri kollégiumot helyszínként elvetette, akkor még az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola gyerekeinek része az Anikó utca 1. szám alatti ingatlanban tanult  (az Árpád-iskola felújítását hosszan tervezgette a még fideszes városvezetés, ám végül csak idén tavasszal tudtak elindulni a munkálatok, amik várhatóan 2021 tavaszáig tartanak - a szerk.).

Az előterjesztés szerint ezen együtthatók miatt az Anikó utcai ingatlant legkorábban is csak 2021. második negyedévében kezdhetik el felújítani, utána költözhet csak be az ECSGYK kertvárosi részlege a családsegítő már ottlévő egysége mellé.

Ezek miatt az uniós pályázatot módosítani kell, a véghatáridő 2022. december 31-re változik, és a Puskin téri ingatlan is kikerül a dokumentumokból. A költség marad ugyanannyi, 425,5 millió forint.

A Sarolta utcai ingatlan felújítása is okafogyottá vált azzal, hogy a kertvárosi részleg az Anikó utcai ingatlanba költözik, így a Sarolta utcai ingatlan felújítására elnyert 51,8 milliós támogatást inkább a családsegítőt érintő átfogó eszközfejlesztésre fordítaná a városháza, a pénzből infokommunikációs eszközöket és bútorokat szereznének be az ECSGYK számára.

Ennek a projektnek a határidejét ugyanúgy 2022. december 31-re tolnák ki, mint az Anikó utcai ingatlan esetében.

 

Címlapi kép: A Puskin téri volt kollégium - Fotó: Google Street View

Forrás: Pécsi STOP