Megkezdődött az Árpád-iskola felújítása

2020. március 3. 16:06 2020. márc. 3. 16:06

Több éves kálvária után tavasszal végre kezdetét vette a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítása, melyet a 2018-as tanévkezdés előtt zártak be a rossz statikai állapota miatt. Az iskola felújítását már több éve tervezte az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat, ám akkor valahogy nem sikerült nekiállni a munkának. A jelenlegi tervek szerint 2021 elején költözhetnek vissza az iskolába a tanulók és tanárok.

Mint ismert, 2018-ban a tanévkezdés előtt pár nappal derült ki, hogy az akkor már évek óta tudottan rossz állapotban lévő és folyamatosan beázó pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola (a továbbiakban: Árpád-iskola) nem nyit ki, az oda járó iskolásoknak más oktatási intézményben kell kezdenie szeptemberben a tanulást. 

Az akkor még fideszes vezetésű pécsi önkormányzat még 2017-ben írt ki egy közbeszerzést az intézmény felújítására és energetikai korszerűsítésére, ám akkor magasabb árajánlatok érkeztek be a rendelkezésre álló forrásnál. 2018-ban a források egy részét az önkormányzat iparcsarnok-fejlesztésre csoportosította át. 

Tavaly júniusban aztán a fideszes városvezetés egy feltételes közbeszerzést írt ki, és akkor még az önkormányzatnak és a Pécsi Tankerületi Központnak összesen együtt nettó 1 milliárd 8 millió forintja volt - legalábbis a júniusi állás szerint - a beruházásra: az önkormányzat 300 millió forintnyi uniós támogatást, míg a tankerület egy korábbi kormánydöntés miatt nettó 708 661 417 forintot tudott betenni a feladatra, amire előzőleg nettó 1 milliárd 28 millió forintot számoltak. (Bár tavaly szeptemberben már arról volt szó, hogy az EIB-hitelkeret egy részéből pótolnának bele az Árpád-iskola felújításába) - írtuk korábbi cikkünkben.

2018. decemberében egy akkor megjelent kormányhatározatban az volt olvasható, hogy a munkálatokat 2019-2020-ban folytatnák le, ez nyilván azóta módosult. 

Több mint egymilliárd forintból valósul meg a beruházás

Az új vezetésű pécsi önkormányzat március 3-ai közleménye szerint előző nap, másodikán a munkaterület átadás-átvételével kezdetét vette a munka az iskolánál. 

A közlemény szerint egyrészről egy még 2016-ban megpályázott, az energetikai korszerűsítésre vonatkozó uniós pályázat bruttó 409 millió forintja, valamint a fentebb már említett kormányhatározatban megítélt bruttó 900 millió forint áll rendelkezésre. Míg az előbbi forrást csak energetikai korszerűsítésre lehet felhasználni, addig az utóbbiból lehet a statikai megerősítést is elvégezni. 

A közbeszerzés szerződését a közlemény szerint február 24-én írta alá az önkormányzat a nyertes Sp04-Baház Konzorciummal, a jelenlegi tervek szerint az iskolába a nebulók várhatóan 2021. elején költözhetnek vissza. 

Az energetikai felújításra szolgáló forrásból 444 darab műanyag nyílászáró, 191 darab radiátor, 735 darab lámpatest beépítése történik meg, továbbá a 2240 négyzetméteren kap az épület külső hőszigetelést és 3810 négyzetméteren hő- és vízszigetelést a lapostető. Az energetikai fejlesztés eredményeképpen az iskola tetején egy 25 elemből álló komplett napelemes rendszer telepítése is megvalósul. 

A kormányhatározatban megítélt bruttó 900 millió forintból a teljes statikai megerősítés, a bontási, belső villamos és gépészeti, szakipari munkák, valamint a lift építése és a külső közlekedéshez kapcsolódó munkarészek kifizetése történik meg.

A kivitelezés során 3586 négyzetméteren a bitumenes szigetelés bontása, 5488 négyzetméteren új gipszkarton álmennyezet épül, több mint 3000 négyzetméteren hidegburkolás és 2700 négyzetméteren PVC burkolás történik meg 2645 négyzetméternyi belső vakolás mellett. A megerősítés során 6 274 méter feszítőkábel utólagos szerelése történik meg, 1930 méter IMS födémmegerősítés mellett. A felújítás elemeként megtörténik a mosdók felújítása és az akadálymentesítés is. A teljes beruházás összköltsége nettó 1 089 473 644 forint a közlemény szerint.

 

 

Forrás: Pécsi STOP