A Tolna megyei rendőrök nyomoznak az alsószentmártoni választás kapcsán

2019. november 16. 09:38 2019. nov. 16. 09:38

Több furcsa dolog is történt az önkormányzati választás idején Alsószentmártonban: állítólag volt olyan, aki a szavazófülkében "segítette" a voksolókat, majd széttépett szavazólapokat sodort a szél a településen. A helyben illetékes körjegyző először úgy látta, választási csalás történhetett, de aztán később már ennek ellenkezőjéről volt meggyőződve. Most kiderült, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz a településen történtek miatt. 

Volt választási csalás, nem volt választási csalás

Mint ismert, az október 13-ai önkormányzati választás napján a dél-baranyai Alsószentmártonból azt a jelzést kaptuk, hogy egy bizonyos személy, aki az egyik polgármesterjelölt hozzátartozója volt, a szavazófülkébe is bekísérte a voksolókat és segített nekik ikszelni. 

Aztán arról is lehetett hallani, hogy a választás után - amely érdekes módon majdnem két órával a hivatalos 7 órás urnazárás után ért véget a településen - széttépett szavazólapokat találtak az utcán. A Szabad Pécs akkor megkereste a rendőrséget, ám a szerv arról tájékoztatta a lapot, hogy nincs ügy. 

Aztán a Pécsi STOP szerzett meg egy levelet, melyben a helyileg illetékes siklósnagyfalui körjegyző (és a helyi választási iroda vezetője), Tamás Gábor arról írt a választási bizottságnak, hogy 

"a tudomására jutott információk és személyes tapasztalatai alapján úgy véli, választási csalás történhetett Alsószentmártonban. Személyes meghallgatását is kérte az ügyben a grémiumtól"

- olvasható korábbi cikkünkben.

Arról is lehetett hallani, hogy egy nappal a levél után, október 19-én a jegyzőt ketten megtámadták hivatal előtt. 

Október 20-án a jegyző lapunknak elmondta, nem történt támadás ellene, ráadásul a korábban választási csalásnak értékelt ügyet a levél elküldése óta átnézte - segítséget is kapott hozzá -, és úgy értékelte, hogy mégsem történt választási csalás. 

"Mint mondta: megtéveszthette a sok beadvány. Amúgy a széttépett szavazólapokat személyesen nem látta, a választópolgároknak kissé buzgón segédkező polgármesterné és segítője munkásságát pedig már reggel a helyszínen kezelték, az így keletkezett szavazatokat megsemmisítették"

- írtuk korábbi cikkünkben.

Mégis nyomoznak

Ehhez képest a PécsiÚjság.hu november 14-én arról számolt be, hogy információik szerint Alsószentmártonban nyomozás indult választás rendje elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt. Ráadásul nem is baranyai, hanem Tolna megyei rendőrök nyomoznak az ügyben, mert a lap információi szerint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kizárási kérelmet terjesztett be.

A Pécsi STOP az üggyel kapcsolatban megkereste a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot, és arról érdeklődtünk, hogy mi miatt és mikor került át hozzájuk az ügy, és hogy történt-e már gyanúsítás, ha pedig igen, úgy hány személlyel szemben és milyen bűncselekmény gyanúja miatt. 

Kérdéseinkre ennyi választ kaptunk:

"Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az eset kapcsán a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság folytat büntetőeljárást."

Mivel a Tolna megyei szerv elég szűkmarkúan mérte az információt, így kénytelenek voltunk újabb kérdéseket feltenni, valamint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük, hogy mi miatt kérték kizárásukat az ügyből. 

A baranyai rendőrök türelmünket kérték, míg a Tolna megyei rendőrök a pontosító kérdésekre (milyen bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak, mely szerv adta át nekik az ügyet és mikor, történt-e már gyanúsítás) a következő választ adták:

"A nyomozás jelenlegi szakaszában, a nyomozás érdekeire tekintettel, további kérdéseire nem áll módunkban válaszolni. Szíves megértését köszönjük!"

Baranya megyében a megyei főkapitányság korábbi válasza szerint 10 eljárás zajlik az önkormányzati választással összefüggésben. Hogy ebben az alsószentmártoni eset benne van-e, vagy nincs, az még nem tisztázott. Ha újabb válaszokat kapunk a rendőrségtől, ismét jelentkezünk.

Forrás: Pécsi STOP