Átadták az új elektromos buszokat a Széchenyi téren

2023. február 27. 13:19 2023. feb. 27. 13:19

Nyolc darab új, környezetkímélő, klímasemleges, városi, elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodott a pécsi tömegközlekedés. A Tüke buszok átadása hétfőn délelőtt történt meg, a Széchenyi téren, ahol az érdeklődök fel is szálhattak a zöldrendszámos járművekre.

„2021 nyarán kaptuk a jó hírt arról, hogy a projektet – ha mondhatom így – zöld útban részesítették, zöld utat kaptunk rá” - ezekkel a szavakkal nyitotta meg az eseményt Péterffy Attila, Pécs polgármestere 2021 novemberében a támogatói szerződést kötötték meg a városvezetés, most pedig a hétfői átadáson 8 db elektromos buszt ismerhetett meg a közönség.

Mindez még csak egy állomása a város hosszú távú zöldterveinek. Péterffy Attila az eseményen elmondta, hogy nem titkolt szándéka a jelenlegi városvezetésnek, hogy egyszer majd 80%-os zöldbuszflotta aránnyal rendelkezzen Pécs. 

Ez jelenleg 18%-os, amivel városunk az vidéki települések abszolút élvonalba került Magyarországon. Az új buszok ráadásul nem csak elektoromosak, de úgy alakították ki őket, hogy ha hegyre felfelé sok energiát használ el, akkor lefelé majdnem az összeset vissza is tudja termelni.

Természetesen az utasbarát lehetőségek sem elhanyagolhatóak, az új járművek kialakítása ennek megfelelő: alacsonypadlós kivitelűek, minden utasajtónál lépcső nélküli, a mozgáskorlátozottak le- és felszállása ezáltal a lehető legegyszerűbben megoldható, de például a látássérültek utazását is jelentősen könnyíteni tudja. Bár egyik kivitel sem csuklósbusz, így is 74 férőhelyet tudnak biztosítani járatonként az utasoknak.