Augusztustól már nem kell átszállni Zalaszentivánon, ha Pécs és Szombathely között vonatozunk

2020. július 15. 11:43 2020. júl. 15. 11:43

Tíz vasútvonalon állítja vissza a MÁV augusztus elsejétől a korábbi, megszokott alapmenetrendjét, melyen korábban a járványhelyzet miatt bezuhant utasszám miatt variáltak. Ez a hír külön öröm azoknak, akik Szombathely és Pécs között szoktak zötykölődni, megszűnik ugyanis a zalaszentiváni átszállás. A pótlóbuszok közlekedési rendje is változik, a Villány és Mohács közti Nagynyárád esetén már július 18-tól figyelni kell az újításra.

A MÁV július 15-i közleménye megemlíti, veszélyhelyzeti intézkedések következtében a MÁV-Start belföldi utasforgalma március és május között körülbelül 70 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakának teljesítményétől. (Ez ügyben még áprilisban érdeklődtünk a vasúttársaságnál, a válasz azonban még késik - szerk.).

Mint írják, a regionális járatok többségén még a tizet sem érte el az utasok száma átlagosan, ezért június 6-tól csökkentett vasúti menetrendet vezettek be a regionális vonalakon és pótlóbuszokat állítottak forgalomba. Azóta a vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kísérte a megmaradt vonatok és a pótlóbuszok utasforgalmát, és ígéretének megfelelően a megrendelővel közösen felülvizsgálta a menetrendet.

A MÁV az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történt egyeztetést követően a Zalaegerszeg–Bajánsenye–Őrihódos (25-ös számú), Nagyatád–Somogyszob (38-as), Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc (60-as), Vác–Nagyoroszi–Balassagyarmat (75-ös), Balassagyarmat–Ipolytarnóc (78-as), Kál-Kápolna–Kisújszállás (102-es), Karcag–Tiszafüred (103-as), Debrecen–Tiszalök (109-es), Mezőtúr–Szarvas–Mezőhegyes (125-ös), Kecskemét–Lakitelek–Szolnok (145-ös számú) vonalakon állítja vissza az alapmenetrendet augusztus 1-jétől.

A Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc vonalon az alapmenetrendre történő visszaállással együtt megszűnik a zalaszentiváni átszállás a (Sopron–) Szombathely–Zalaszentiván–Nagykanizsa–Pécs között közlekedő járatok esetében.

Több regionális vonalon az utazási igényekhez igazodva módosítják a pótlóbuszok közlekedési rendjét augusztus 1-jétől, illetve a Villány–Mohács vonal melletti Nagynyárád esetében pedig július 18-tól.

Hét pár vonat helyett maradt egy

A járványügyi menetrend bevezetésével mindössze egy vonatpár maradt a Villány-Mohács vonalon a korábbi hét helyett, a kiesők helyére pótlóbuszokat állítottak. A helyzet pikantériája, hogy míg a vonat a 24 kilométeres távot 25 perc alatt teszi meg, a pótlóbusz 62 perc alatt ér az egyik településről a másikra, mivel a közút teljesen máshol fut, mint a vonat, viszont a vasútállomásokra be kell mennie a busznak.

A Komló-Godisa-Dombóvár vonalon napi egy járat maradt, a többi utazást a párhuzamos Volán-járatokkal oldja meg a MÁV.


 

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP