Új menetrend: Baranyában a pótlóbusz fél órával többet fut, mint a pótolni kívánt vonat

2020. június 3. 10:06 2020. jún. 3. 10:06

Mindössze három nappal a járványügyi menetrend életbe lépése előtt adta közzé a vasútvonalakra lebontott részletes menetrendeket a MÁV, az eredmény megdöbbentő. Baranyában a Villány-Mohács vonalon a távot a vonat 25 perc, míg a pótlóbusz jó egy óra alatt teljesíti.

Mint ismert, a Regionalbahn.hu vasútközlekedési portál május 22-én számolt be arról, hogy több mellékvonalon is jelentősen visszavágja a MÁV a vasúti közlekedést a nyári menetrenddel, és lesz, ahol pótlóbuszokat állítanak be, máshol viszont a párhuzamos Volán-járatokra terelik át az utazókat. 

A sejtés be is jött, a MÁV egy héttel később egy közleményben jelezte, hogy járványügyi menetrendet vezet be, mert hogy visszaestek a járvány miatt az utazások (bár ezt több közlekedési szervezet vitatta, mondván pont most nyáron lenne nagyobb kedv az utazásra, ahogy lazultak a korlátozások - erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni).

Baranyában a változások két vonalat közvetlenül értek, a Komló-Godisa-Dombóvár vonalon napi egy járat maradt, a többi utazást a párhuzamos Volán-járatokkal oldja meg a MÁV (és az egészet megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium). A Villány-Mohács vonalon is egy járat maradt, ott pótlóbuszokkal oldják meg az eddig napi hét párnyi vonatot.

A pontos menetrendi indulásokat még ez a közlemény sem tartalmazta amúgy, ezek az adatok június 2-án délután váltak elérhetővé - az új menetrend június 6-án lép érvénybe. Vagyis az utazóközönségnek három napja maradt, hogy átszervezze az életét.

Villány-Mohács: ami a vonatnak 25 perc, az a pótlóbusznak egy óra

Eszerint a Villány-Mohács vasútvonalon (az új menetrend itt) az eddigi napi 7 pár vonatból egy marad: 18:03-kor indul Villányból, 18:28-ra van Mohácson, ahonnan 19:24-kor indul vissza, és 19:49-re ér Villányba. 

A vicc az, hogy a pótlóbuszok ezt a távot a menetrend szerint 62 perc alatt fogják megtenni, vagyis a vonat 25 perces útja helyett szombattól egy órát kell zötykölődni.

A Komló-Godisa-Dombóvár vasútvonalon eddig napi kettő vonatpár járt, a 36 kilométeres távot 44 perc alatt teljesítették. Itt szombattól (új menetrend) csak napi egy vonatpár marad, Dombóvárról 9:05-kor indul egy vonat Komlóra (érkezik: 9:54-kor), majd onnan pontban délben indul vissza Dombóvárra, ahová 12:48-ra fut be. Az utazást itt a párhuzamos Volán-járatok végzik.

Pécs-Szombathely járat: átszállási kényszer, plusz néha egy kis pótlóbuszozás

A Pécs-Szombathely járatot sem kerülte el a vonatritkítás, hiába számít interrégiós, azaz országrészeket összekötő vonatnak. Szombatig ugyanis napi négy közvetlen, átszállás nélküli járat volt Pécsről Szombathelyre ez az új menetrend életbe lépésével alaposan megváltozik.

Szombattól a reggeli 6:15-ös Pécs-Szombathely járat (8907-es személyvonat) csak Zalaszentivánig közlekedik, ott át kell szállni egy másik vonatra Szombathely felé.

Az eddig 10:17-kor Pécsről Szombathelyre induló 8905-ös személyvonat az új menetrend szerint 9:54-kor fog indulni, és ugyancsak Zalaszentivánig jár majd, ott át kell szállni egy másik vonatra Szombathely felé. Csakhogy ennél a járatnál már Barcs és Gyékényes között is át kell szállni egy vonatpótló buszra. 

Az eddig 14:17-kor Pécsről Szombathelyre induló 8903-as személyvonat az új menetrend szerint 14:16-kor indul, ennél nincs Barcs és Gyékényes között pótlóbuszozás, de csak Zalaszentivánig közlekedik, utána másik vonatra kell átszállni Szombathely felé. 

Az eddig Pécsről 18:15-kor induló 8901-es személyvonat az új menetrend szerint 17:52-kor startolt Pécsről, Barcs és Gyékényes között pótlóbuszozás lesz, majd utána Zalaszentivánon átszállással érhető el Szombathely. 

Visszairányban hasonlóan nem lesz egyszerű az élet: a 8900-as személyvonat, amely az új menetrend szerint 5:07-kor indul Szombathelyről, Gyékényes és Barcs között pótlóbuszozik, majd úgy folytatja útját Pécsre.

A reggel 9:09-kor Szombathalyről induló, de amúgy Sopronból indított 18902-es személyvonatnál Zalaszentivánon másik szerelvénybe kell átszállni. 

A 18904-es személyvonatnál (13:07-kor indul Szombathelyről) ugyanúgy van zalaszentiváni átszállás, de Barcs és Gyékényes között még egy pótlóbusszal is megfejelik az utazást.

A 18906-os személyvonat (17:07-kor indul Szombathelyről) is kapott egy zalaszentiváni átszállási kényszert.

A Pécs-Gyékényes közti 60-as vasútvonal új menetrendjét ezen, míg a Szombathely-Nagykanizsa közti 17-es vasútvonal új menetrendjét ezen a linken lehet elérni.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP