Az EMMI aláírására várnak, hogy Pécs megkaphassa a ZSÖK idei állami támogatását

2020. június 24. 16:45 2020. jún. 24. 16:45

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának aláírása hiányzik már csak ahhoz, hogy a ZSÖK megkaphassa az állami támogatást - ezt Bognár Szilvia alpolgármester asszony mondta el a júniusi közgyűlésen. Az EMMI-nek május 1-ig kellett volna aláírnia a szerződést, de ez nem történt meg az alpolgármester állítása szerint.

Június 23-án tartotta meg a járványhelyzet utáni első normál ülését a pécsi közgyűlés, amelyen a politikusok többször is csörtéztek egymással szóban, a Fidesz még ki is vonult egyszer a közgyűlési teremből.

Az ebédszünet után Bognár László fideszes képviselő és Kővári János ÖPE-s frakcióvezető is rákérdezett arra, hogy megkötötte-e már az önkormányzat a kormánnyal azt a megállapodást, ami a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. idei állami támogatásáról szól (és ebből részesedik a Pannon Filharmonikusok Zenekar is), de érkezett kérdés a Pécsi Nemzeti Színház állami dotálásáról is. Kővári azt is fölemlegette, hogy május elején Pécsen volt tárgyalni a kultúráért felelős helyettes államtitkár, és hozzátette, úgy tudja, a következő hónapokban komoly problémák merülhetnek fel akár még a bérfizetéssel kapcsolatban is. Állítása szerint az önkormányzat másfél hónap alatt készítette el a minisztériumnak a kért kimutatásokat, holott ezt már májusban szerinte át kellett volna adni a tárcának. 

Péterffy Attila polgármester Bognár Lászlónak és Kővári Jánosnak is azt felelte, hogy 15 napon belül fog írásban válaszolni a kérdéseikre. Kővári kérdésfelvetésére a polgármester azt mondta, az hemzseg a hibáktól, az ÖPE frakcióvezetője szerint azok ténybeli állítások voltak, majd úgy vélekedett, hogy a városvezetést nem érdekli ez az egész. Arról is elmélkedett egy sort, hogy a ZSÖK és a zenekar finanszírozását állítólag egymilliárd forintból úgy is ki lehet hozni, ha semmilyen programot nem szerveznek adott évben, de ő úgy értesült, hogy a városvezetés a korábbi támogatási összeget - 1,92 milliárd forint - akarja kérni idénre is a kormánytól, holott idén a ZSÖK több programja is elmaradt a járványhelyzet okán.

Péterffy Attila polgármester átadta a szót Bognár Szilvia alpolgármester asszonynak, aki elmondta, hogy tényleg időszerű lenne már pontot tenni ennek az ügynek a végére, amelynek a kiindulása a 2016-ban 10 évre megköttetett keretszerződés. Ez a többoldalú szerződés a ZSÖK, a Kodály Központ és a PFZ működésére szólt, azzal a kitétellel, hogy a városvezetés évente újratárgyalja a kormánnyal a támogatás mértékét.

A kormány idén 1,92 milliárd forintot ad a pécsi önkormányzatnak a fentebbi intézmények működési támogatására, ezt nem a mostani városvezetés kérte, hanem az előző tárgyalta le a kormánnyal 10 évre szólóan - magyarázta az alpolgármester, és hozzátette, hogy az összeg szerepel az idei költségvetésben, jövő évre pedig 1,77 milliárd forint van betervezve.

Bognár Szilvia kiemelte, a keretszerződés szerint minden évben meg kell kötni az adott évre szóló szerződést a támogatásról, de 

"az van rögzítve a keretszerződésben, hogy minden év május elsejéig meg kell kötni ezt a szerződést. Kilenc aláírás kell erre a szerződésre, nyolc aláírás rajta van, többek között az a négy aláírás a Belügyminisztériumtól, ami azt igazolja, hogy rendelkezésre áll, és kifizethető a pénz. Egyetlen egy aláírás hiányzik, ezt pedig az EMMI-től várjuk, és még egyszer mondom, május elsejétől jogsértésben van az EMMI."

Az alpolgármester hozzátette, hogy

"a korábbi években sem történt meg május elsejéig a szerződés aláírása"

majd felsorolta, hogy 2016-ban augusztus 11-én, 2017-ben július 19-én, 2018-ban augusztus 3-án kötötték meg a szerződést, és egyedül a tavalyi évben született meg a kontraktus áprilisban, mert abban az évben kampány volt. 

"Én azt gondolom, hogy - tekintve a 10 éves keretszerződés eddigi történelmét - egyelőre nem futunk rossz átlagot, hogyha a következő hetekben aláírásra kerül ez a szerződés"

- mondta el a kérdésekre válaszul Bognár Szilvia alpolgármester és még egyszer kiemelte, hogy ez az összeg rögzítve van az állami költségvetésben, és bíznak benne, hogy nem fog onnan eltűnni.

Szerző: V.G.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

 

 

 

Forrás: Pécsi STOP