Az időseknek készült új park az Erika utcában

2024. június 27. 08:54 2024. jún. 27. 08:54

Tavaly a város először indította el a „Dönts velünk!” közösségi költségvetési projektet, melynek keretében tíz beruházásra nyílt lehetőség. Ma délután az Erika utcában adtak át egy új parkot, amelyet kifejezetten az idősebb lakók igényei szerint alakítottak ki.

A fejlesztési zóna, amely korábban funkció nélküli, leromlott terület volt a panelházak között, mostanra egy hangulatos kis parkká vált. Mindez a közösségi költségvetésnek köszönhetően valósulhatott meg, 2023-ban ez volt az egyik nyertes projekt.

Péterffy Attila polgármester a terület önkormányzati képviselőjével, Fürj Csabával, valamint a kivitelezést végző Biokom ügyvezetőjével, Meixner Barnával együtt tekintette meg az elkészült parkot, ahol a projekt ötletgazdájával, Geng-Karasz Katalinnal is találkoztak.

– Tavaly a Zöld Híd Alapítvány munkatársaként kezdtünk gondolkodni azon, hogy milyen ötlettel pályázhatnánk a „Dönts velünk!” projektre – mesélte lapunknak Geng-Karasz Katalin, a fejlesztés megálmodója. – Megkérdeztem az itt lakókat, hogy mire lenne igény, és az merült fel, hogy az idősebbek örülnének egy kis parknak, ahová ki lehet ülni. Ez a terület egy pusztaság volt, örültek volna, ha megújul.

Geng-Karasz Katalin hozzátette, hogy bár jó lenne még egy kis árnyékos részt kialakítani, összességében nagyon örül, hogy így megszépült az Erika utcai park.

– Ez egy leromlott állapotú, részben zöldterület volt, rajta betonlapokkal burkolt felületekkel, amik már rég funkciójukat vesztették – nyilatkozta Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője. – A közösségi költségvetésből 8 millió forintos keret állt rendelkezésre a munkálatokra. Elbontottuk a régi betonlapokat, új díszburkolatot helyeztünk el, parkosítottunk, így a zöldfelület nagyjából egyharmaddal nőtt. Hulladéktárolókat helyeztünk ki és számos új padot telepítettünk, hiszen ez az új park kifejezetten az időseknek készült. Két sakkasztalt és hozzájuk tartozó padokat helyeztünk ki, elültettünk tizenegy facsemetét, virágágyakat hoztunk létre, és fejlesztettük a közvilágítást. A park melletti járda is megújult, korábban pedig épp ezen a részen cserélték ki az út kopórétegét Fürj Csaba képviselő választókerületi keretéből. A terület önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy az Erika utcában ilyen fejlesztés valósulhatott meg, kiemelve, hogy mindez lakossági kezdeményezésre, az itt élők bevonásával történt.

 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpeterffyattilapecs%2Fposts%2Fpfbid02hSELQCBh6ZxY9byiFnWz3GxVSGFNUA51ch5RtdAhLYVRf5PyRzoz4wmFXWhmLQnjl&show_text=true&width=500" width="500" height="250" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

 

Forrás: Pécsma