Az önkormányzat szerint ezért kellett mennie a vagyonhasznosító vezérigazgatójának

2020. január 13. 11:45 2020. jan. 13. 11:45

Részletesen megindokolta a pécsi önkormányzat Szentgyörgyi Dávid, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezérigazgatójának elbocsátásának okait, akit bizalomvesztésre hivatkozva hívott vissza a testület a decemberi közgyűlésen.

Mint ismert, december 10-én a pécsi közgyűlés zárt ülésen döntött Szentgyörgyi azonnali hatállyal történő menesztéséről. Az akkori tájékoztatás szerint a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégnél a városi társaságoknál zajló átvilágítás súlyos problémákat tárt fel a társaság kezelésében lévő ingatlanok értékesítési gyakorlatát illetően. Ilyen volt a pécsi belvárosban, a Király utca 3. szám alatt található stratégiai ingatlan, az Aranyhajó Panzió értékesítése is, de az önkormányzat akkor még konkrét részleteket nem ismertetett.

Január 13-án azonban részletekbe menően taglalta a visszahívás okait az önkormányzat. Az erről szóló közlemény szerint a vezető visszahívásának több oka volt, bizalomvesztéshez vezettek egyebek mellett két ingatlan értékesítésének körülményei. 

Az önkormányzat állítása szerint a város szívében lévő Aranyhajó fogadó és egy Mohácsi úti ingatlan eladása után a PVh Zrt. 2018 első negyedéve óta 159 millió forintra tartott igényt egy ügyvédi letétből.

Az összeget a közlemény szerint Szentgyörgyi egészen 2019 végéig nem igényelte, ekkor is csak azt követően fordult levélben a szóban forgó ügyvédhez, hogy erre Péterffy Attila polgármester utasította. Így csak 2019 decemberében jutott hozzá a cég a vételár egy részéhez, és akkor is kevesebb, mint 22 millió forinthoz.

Mivel felmerült a kérdés, hogy a fennmaradó mintegy 137 millió forint egyáltalán rendelkezésre áll-e az ügyvéd számláján, ennek kapcsán Pécs polgármestere vizsgálatot kezdeményezett a Pécsi Ügyvédi Kamaránál, a vizsgálat jelenleg is tart - fogalmazott az önkormányzat.

Szentgyörgyi Dávid visszahívásának oka volt az is, hogy ugyanebben az ügyben egy döntéssel gyakorlatilag lemondott 18 millió forintnyi kötbérről - folytatódik az önkormányzat közleménye. A fent említett fogadó vevője azt vállalta, hogy 2020 májusáig jelentős fejlesztéseket végez az ingatlanon, ám ez nem történt meg. A PVh Zrt. vezetője röviddel a 2019 októberi választások előtt egy szerződésmódosítással öt évvel meghosszabbította ennek a határidejét, ezzel gyakorlatilag lemondott a jelentős összegű kötbérről. 

A városháza közleménye szerint a pécsi vagyonhasznosító visszahívott vezérigazgatója akkor gyakorolt pazarló gesztusokat, amikor a társaság a 2019 üzleti tervében 431 millió forint hiteltörlesztéssel számolt. Mint írták, Szentgyörgyi 2019. október 16-án határozott idejű, 2022 februárjáig tartó megbízási szerződést kötött az MSB Zrt.-vel (melyben a cégadatok szerint dr. Madár József Péter, sajtóértesülések szerint Bánki Erik unokatestvére többségi tulajdonos - szerk.) projektmenedzsment-szakértői feladatok ellátására mintegy bruttó 11 millió forint értékben.

Tette ezt annak ellenére, hogy Péterffy Attila polgármester október 15-én levélben tiltotta meg minden önkormányzati cég vezetőjének, hogy a napi gazdálkodás biztosításán felül kötelezettséget vállaljon - hangsúlyozza a közlemény.


A fenti ügyek miatt, a további felelőtlen gazdálkodás megakadályozása érdekében Péterffy Attila polgármester kezdeményezésére a pécsi közgyűlés december 10-én visszahívta Szentgyörgyi Dávidot vezérigazgatói mandátumából. Az átvilágítás tovább folyik a PVh Zrt-nél és a többi pécsi önkormányzati cégnél is - zárul a közlemény.
 

Forrás: Pécsi STOP