Barkóczi Csaba annyira akar egy zebrát, hogy még Péterffy szavait is kiforgatta

2020. augusztus 17. 18:48 2020. aug. 17. 18:48

A fideszes képviselő a Nagy Imre úton, a Csontváry utcai kereszteződés közelében akarna egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet. Ezen igényének alátámasztására egy olyan videót posztolt Facebook-oldalán, melybe egy olyan, Péterffy Attila által mondott félmondat is belekerült, melyet a polgármester egy korábbi videójából ollóztak ki, és teljesen mást jelent a mostani szövegkörnyezetben, mint a nyilvánosságra kerülésekor. Egyébiránt az önkormányzat már egy ideje dolgozik a kérdéses zebra - és más gyalogos-átkelőhelyek - ügyében.

Barkóczi Csaba pécsi fideszes képviselő sorozatot indított a Facebook-oldalán, amelynek nem titkolt célja, hogy a városi anomáliákra hívja fel Péterffy Attila polgármester figyelmét. Általában a videók fő kicsengése az, hogy míg a tavaly ősszel megválasztott polgármester semmit nem csinál, addig a fideszes képviselő jól megoldja a problémás helyzeteket. A közelmúltban az Ércbányász utcai gumihalom ügyével, valamint az Endre utca belső részén található utak kavicsosságával hozakodott elő a képviselő. 

A Pécsi STOP afféle MythBusters-jelleggel utánakérdezett az Ércbányász utcai gumihalomnak, amiről kiderült hamar, hogy egyrészt évtizedes probléma a megléte, másrészt pedig mire Barkóczi felfedezte azt, az önkormányzat már dolgozott a megszüntetésén. Az Endre utca belső részének útfelület-problémái is ismertek voltak már a fideszes városvezetés idején, erről az apró tényről azonban Barkóczi Csaba elfelejtett beszámolni.

Most újabb videóval jelentkezett a képviselő, ezúttal Kertvárosból, ahol segítségére volt Varga Péter korábbi ÖPE-s városházi képviselő, és a tavalyi önkormányzati választáson ÖPE-s képviselőjelölt. 

A terület a Google térképén, a zebra és azon szakasz között, ahol átjárnak az emberek, 84 méter van - Fotó: Google Térkép

A helyszín a Nagy Imre út, a Csontváry utcai kereszteződéstől nem messze, a Szent II. János Pál-kápolnához közel. Itt található egy olyan rész, ahol a járdák le vannak mélyítve az út két oldalán, egymással szemben, mintha az egy gyalogos-átkelőhely lenne, ám felfestés (útburkolati jel) nem található az úttesten.

A legközelebbi gyalogos-átkelőhely (köznapi nevén: zebra) ettől a helyszíntől 84 méterre található, a Csontváry utcai kereszteződésnél. Ez a híres kertvárosi okos zebra, amelyet még 2017-ben alakíttatott ki pár millió forintból Csizi Péter akkori fideszes országgyűlési képviselő és Hári József akkori fideszes városházi képviselő, mivelhogy sok baleset történt az átkelőhelyen, amely a város legnagyobb oktatási egységéhez vezet.

Barkóczi a videóját a következő szöveggel posztolta a Facebookon:

"Naponta többezren használják zebraként azt a felfestés nélküli gyalogátkelőhelyet, amely a kertvárosi Nagy Imre utca két oldalát köti össze, a Csontváry utcai kápolnával szemközt.

Varga Péterrel, aki hosszú évtizedek óta dolgozik közös képviselőként több környékbeli társasházban, most arra hívjuk fel Polgármester Úr figyelmét, hogy itt lenne az ideje kialakítani hivatalosan is egy zebrát, a balesetek elkerülése érdekében!"

A videóban megszólal Varga Péter is, aki elmondja, hogy 

"kertvárosi közös képviselőként az elmúlt években folyamatosan tapasztalom, hogy a Nagy Imre útnak ezen a szakaszán a gyalogos átközlekedés az nagyon sűrű, nagyon nagy szükség volna arra, hogy biztonságosabbá tegyük a közlekedést, sok kisgyermekes család lakik a túloldalon, itt épült meg a kertvárosi óriás játszótér"

majd még felsorolja a kápolnát, az orvosi rendelőt és a Spar boltot is. Szerinte ezek miatt érdemelne sokkal nagyobb figyelmet a kérdéses útszakasz, amit

"hosszú évek óta gyalogosközlekedésre használnak."

Vagyis ez megint egy olyan probléma, amely hosszú évek óta ismert, ráadásul Varga önkormányzati képviselő is volt az előző ciklusban, tehát bevihette volna az ügyet a városházára.

Barkóczi képviselő egy második videót is közzétett vasárnap, amiben arról beszélt, hogy meg fogják keresni Péterffy Attila polgármester az ügyben, hogy legyen ott hivatalos zebra. A videót kísérő szövegben viszont az olvasható, hogy "rászorítják" a polgármestert a választási ígéretének betartására, és hogy kezdeményezni fogják a megoldást.



Mi kell egy zebrához?

Mint ahogy azt Pető Attila "Kreszprofesszor" ebben a videójának az elején elmondja, a 

"KRESZ szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhely helyét a jól ismert "zebra" útburkolati jel mutatja."

És ezt szokták még a kék négyzetes táblával jelezni, illetve a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek előtt egy talpára állított, piros szegélyű háromszög-táblát kihelyeznek, ami azt jelzi a közlekedőknek, hogy zebra várható, amin pedig gyalogosok járnak-kelnek.

Megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot - mivel hozzájuk tartozik a Közlekedési Hatóság, ami egy ideje Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság néven fut -, hogy mi a metódus a zebrák kijelölésénél, és ennél a konkrét ügynél.

A minisztérium válasza a következő volt:

"A kérdéses belterületi útszakasz önkormányzati kezelésben van. A hatályos szabályozás alapján a gyalogos-átkelőhelyek megvalósítása a területileg illetékes önkormányzat feladatkörébe tartozik, azt a helyhatóság kezdeményezheti a közlekedési hatóságként eljáró megyei kormányhivatalnál."



 

Már rajta vannak az ügyön a városházán

Úgy tűnik azonban, hogy a gonosz és semmit nem csináló önkormányzat már megint hamarabb cselekedett, mint ahogy Barkóczi képviselő fölfedezte volna az ő megoldóképességét igénylő problémát.

Augusztus 5-én ugyanis a kommunális, 6-án pedig a költségvetési és gazdasági bizottság napirendjén is szerepelt egy előterjesztés, amely a "Pécs, gyalogátkelőhelyek létesítésének tervezése" tárgyú beszerzési eljárás megindítása címet viseli. És amelyben az olvasható, hogy 

"Péterfy Attila polgármester úr ígéretet tett arra, hogy Önkormányzatunk jelentős lépéseket tesz a gyalogosan közlekedők biztonságáért, ezért a területi képviselők által összegyűjtött és javasolt potenciális gyalogátkelőhely-igényes helyszínek felülvizsgálatát, hatósági engedélyhez szükséges tervezői munka elvégzése szükséges.

A képviselőktől 37 gyalogátkelőhelyre érkezett javaslat. A beruházás előkészítő tevékenységének részeként ezen helyszínek szakmai vizsgálatához, az engedélyezés megkezdéséhez szükséges tervek összeállításához tervező kiválasztása szükséges."

Az előterjesztésből kiderült, hogy nettó 9,250 millió (bruttó 11,747 millió) forintba kerül a közbeszerzés (ajánlattételre négy vállalkozást kértek fel), amelyen kiválasztják majd azt a céget, amely ezeket a vizsgálatokat elvégzi és a terveket összeállítja.

Vagyis az önkormányzat már rajta van az ügyön, az előterjesztés melléklete szerint ráadásul a Barkócziék által felvetett helyszínnél (74. oldal a mellékletben) a következő szerepel:

"Városi közút keresztezése 2x1 sávon, a gyalogátkelőhely kiépítése előkészítve".

A biztonság kedvéért megkerestük az önkormányzatot, hogy volt-e azon a helyszínen korábban kijelölt gyalogos-átkelőhely, van-e valami kizáró ok, ami a létesítés ellen szólna. Arra is rákérdeztünk, hogy kaptak-e lakossági bejelentést egy ilyen átkelő létesítéséről, és hogy miképp is zajlik egy ilyesfajta zebra megszületése.

Az önkormányzat válaszából kiderült, kijelölt gyalogos-átkelőhelyek létesítésével, áthelyezésével, megszüntetésével kapcsolatban a közlekedési hatóság rendelkezik nyilvántartással. Mint írták, nincs arról információjuk, hogy a Nagy Imre úton a Csontváry utca 8. számú ingatlan és a Nagy Ferenc tér között korábban lett volna zebra, tíz évre visszamenően biztosan nem volt ott gyalogos-átkelőhely.

Azt is leírták, hogy a kérdéses helyszínen nincs kizáró ok egy kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítésére, viszont ellenérvek akadnak:

"minden egyes gyalogátkelőhely egyben egy lassítási pont a városi forgalomban. Nevezett helyszínnél egyébként 100 méteren belül van gyalogátkelőhely."

Az is kiderült a válaszból, amit már fentebb írtunk az előterjesztés kapcsán, miszerint az új zebrákra az önkormányzati képviselők tettek javaslatot a körzetükben tapasztalt lakossági igények kapcsán.

"Nyilvántartásunk alapján 2017 óta nem érkezett a Nagy Imre úton a Csontváry utca 8. számú ingatlan és a Nagy Ferenc tér között gyalogos-átkelőhely kijelölésére vonatkozó lakossági megkeresés."

Az önkormányzat leírta, hogy miképp is zajlik egy új zebra kijelölése:

"A gyalogátkelőhely kiépítése létesítési engedélyhez kötött tevékenység. Létesítési engedélyt a Baranya Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve ad. A létesítési engedélyhez terv készítése szükséges, melynek tartalma rögzített, kötelező tartalmi elemekből áll, melynek része többek között a szükséges forgalomszámlálás, a felállási helyek és gyalogos útvonalak kapcsolódásának meghatározása, szükséges közműkiváltás, az átkelő közvilágítása, forgalomtechnikája, stb."

Vagyis nem lehet olyan pikk-pakk módon ezt összehozni, mint ahogy ezt Barkóczi képviselő elképzelte.

Kiforgatta Péterffy Attila szavait Barkóczi

Barkóczi Csaba első videójában felhasználta Péterffy Attila polgármesternek az egyik, még jelöltként készített videójának részletét (amiben a gyalogos-átkelőhelyek biztonságosabbá tételéről beszélt). 

A fideszes képviselő videójának végén a következő mondat "hangzik el" Péterffytől Barkóczi ezen költői kérdése után:

Barkóczi: Mit gondol a Polgármester Úr, hogy lehetne ezt a problémát a legeslegegyszerűbben megoldani?

Péterffy: Egyszerű: fessék fel, és kész!

Barkóczi: Polgármester Úr - Öné a pálya!

Csakhogy Péterffy tavaly májusi videójában (0:26 és 0:40 között) ezek a szavak a következő környezetben hangzanak el:

"Sokan azt gondolják: fessék fel, és kész. Sajnos nem ilyen egyszerű, pedig sokan követik figyelemmel a problémát. A lakosság, mint felhasználó, a pártok, képviselők szorgalmazzák a javításokat, a BIOKOM nyilván javít, épít, fest. (...)"

Péterffy tehát pont azt mondta, hogy nem lehet hasraütés-szerűen zebrát felfestetni. Az már csak hab a tortán, hogy az eredeti videóban, mikor Péterffy "a fessék fel, és kész" szavakat mondja, éppen nem ő, hanem úton átkelő gyalogosok látszanak, a Barkóczi-féle videóban ehhez képest úgy mutatják a polgármestert, mintha éppen belemondta volna a kamerába a kiemelt félmondatot.

Szerző: V.G.

Címlapkép: Facebook/dr. Barkóczi Csaba/részlet a videóból

 

 

Forrás: Pécsi STOP