Befogadta végre a Kúria az Emberség Erejével Alapítvány felülvizsgálati kérelmét

2020. október 13. 13:16 2020. okt. 13. 13:16

Tavaly szeptember elején adta az alapítvány a kérelmet, mivel nem értettek egyet azzal a ítélőtáblai döntéssel, amely Páva Zsolt volt polgármester és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő felelősségét nem állapította meg ügyükben, csak a pécsi önkormányzatét. A beadványról több mint egy évig nem döntött a Kúria, ám most kiderült, jövő januárban tárgyalják az ügyet. 

Mint ismert, az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) ellen azután kezdődött 2017 végén nagy arányú fideszes támadás, miután kiderült, az alapítvány dönthet a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok által adott százmillió forintos, a dél-dunántúli régióban lévő civil szervezeteknek adott támogatás kiosztásáról. 

A sajtóban megkezdett hadjárat mellett a pécsi önkormányzat is egy, az EEA ellen szóló nyilatkozatot is elfogadott, ezek után az alapítvány pert indított Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, Páva Zsolt fideszes pécsi polgármester és a pécsi önkormányzat ellen. Végül másodfokon tavaly május végén döntött úgy a Pécsi Ítélőtábla, hogy a pécsi önkormányzatnak 250 ezer forintos sérelemdíjat kell fizetnie az EEA felé (amiből ők díjat alapítottak), és egy közleményt is meg kell jelentetni az önkormányzat felületein. 

Az EEA tavaly szeptemberben felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, mert az ítélőtábla nem állapította meg Hoppál és Páva felelősségét az ügyben. Tavaly novemberben az új összetételű közgyűlés első intézkedései között volt a korábbi nyilatkozat visszavonása. Az EEA beadványa idén szeptemberben "ünnepelte" az egy éves évfordulóját - írtuk korábbi, összefoglaló cikkünkben.

Az EEA október 13-án közölte a Facebook-oldalán, hogy végre döntött a Kúria a felülvizsgálati ügyükben, 2021. január 19-én tárgyalják ügyüket. 

 

Idén szeptemberben az EEA a következőkkel magyarázta, hogy miért is fordultak a Kúriához:

"Mivel a részigazság számunkra elfogadhatatlan, kötelességünknek éreztük a legfelső fórumra is elmenni az igazunkért. A Kúriát ezért arra kértük tavaly szeptember 5-én, helyezze hatályon kívül a másodfokú bíróság ítéletét. 

A bíróság ugyanis kizárólag a pécsi önkormányzat felelősségét állapította meg alapítványunk személyiségi jogainak megsértésében. Ezért továbbra is azt várjuk a Kúriától, hogy vonja felelősségre a többi alperest, Páva Zsoltot és Hoppál Pétert, kötelezze őket a jogsértő nyilatkozathoz hasonló terjedelmű és nyilvánosságú bocsánat kérésére, sérelemdíj megfizetésére, egyúttal bírói döntés tiltsa el őket a további jogsértéstől."

 

Címlapkép: Facebook/Emberség Erejével Alapítvány

Forrás: Pécsi STOP