Egy éve várja a Kúria döntését az Emberség Erejével Alapítvány

2020. szeptember 6. 09:55 2020. szept. 6. 09:55

Szeptember ötödikén volt egy éve, hogy az alapítvány felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriának, mert nem értettek egyet azzal a korábbi ítélettel, amely a megbélyegzésük egyetlen felelőseként a pécsi önkormányzatot jelölte meg, de Hoppál Pétert és Páva Zsolt korábbi polgármester felelősségét nem állapították meg.

Mint ismert, a pécsi Emberség Erejével Alapítványt (EEA) 2017. novemberének végétől kezdte támadni a helyi és országos fideszes sajtó amiatt, hogy a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványokkal társult azért, hogy az onnan érkező támogatásokat a regionális civil szférának pályázat útján kiosszák.

Az ellenük folytatott hadjáratba az akkor még fideszes többségű pécsi közgyűlés is beszállt, egy nyilatkozatot fogadtak el, Hoppál Péter országgyűlési képviselő pár másik fideszessel pedig sajtótájékoztatón beszélt a civilek ellen - írtuk korábbi cikkünkben.

Az alapítvány pert indított a TASZ segítségével a közgyűlés által elfogadott nyilatkozat, valamint Páva és Hoppál ellen, végül másodfokon tavaly május végén a Pécsi Ítélőtábla úgy határozott, hogy az önkormányzatnak negyedmillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie és hivatalos közleményt is ki kell adnia (az összegből díjat alapított az EEA). Ugyanakkor Hoppál és Páva alperesek felelősségét nem állapították meg, ezért az EEA tavaly szeptember elején felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúria felé. 

A tavalyi önkormányzati választás után az új összetételő képviselő-testület az elsők között vonta vissza az előző testület által megszavazott nyilatkozatot.

A Kúria malmai ennél sokkal lassabban őrölhetnek, ugyanis az EEA szeptember ötödikén egy Facebook-posztban emlékezett meg arról, hogy kereken egy éve adták be a felülvizsgálati kérelmüket az ügyben.

A bejegyzésben a következő olvasható:

"Eltelt 366 nap, így ma egy éves lett a Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelmünk. Ezalatt az idő alatt sem született határozat az ügyben.

Mivel a részigazság számunkra elfogadhatatlan, kötelességünknek éreztük a legfelső fórumra is elmenni az igazunkért. A Kúriát ezért arra kértük tavaly szeptember 5-én, helyezze hatályon kívül a másodfokú bíróság ítéletét.

A bíróság ugyanis kizárólag a pécsi önkormányzat felelősségét állapította meg alapítványunk személyiségi jogainak megsértésében. Ezért továbbra is azt várjuk a Kúriától, hogy vonja felelősségre a többi alperest, Páva Zsoltot és Hoppál Pétert, kötelezze őket a jogsértő nyilatkozathoz hasonló terjedelmű és nyilvánosságú bocsánat kérésére, sérelemdíj megfizetésére, egyúttal bírói döntés tiltsa el őket a további jogsértéstől.

A pécsi önkormányzat 2019 novemberében, közel két év után helyezte hatályon kívül az előző közgyűlés által elfogadott, gyűlöletkeltő határozatot."

 

Címlapkép: Facebook/Emberség Erejével Alapítvány

 

Forrás: Pécsi STOP