Bejelentés a semmiből: távozik a kancellári székből Jenei Zoltán

2020. június 11. 16:01 2020. jún. 11. 16:01

Szeptember elsejével távozik Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja - közölte csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Jenei szerdán részt vett egy PTE-s sajtótájékoztatón, lapunknak is nyilatkozott a járványügyi védekezés költségeiről és az egyetemet érintő elvonásról, arról viszont, hogy távozni készül, sem ő, sem az intézmény nem közölt semmit.

Az ITM közleménye emlékeztet, Jenei 2015 óta töltötte be a posztot. A minisztérium megemlíti, az elmúlt években az egyetem előrelépett a nemzetközi rangsorokban, az intézményben jelentős fejlesztések valósultak meg kutatási területeken is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium köszöni a kancellár kiemelkedő munkáját. Utódlásról a későbbiekben születik döntés.

Derült égből villámcsapás

Jenei Zoltán szerdán részt vett a PTE sajtótájékoztatóján, ahol az egyetem egy nemzetközi rangsoron elért helyezésről, a következő szemeszter terveiről, illetve a nagyberuházásokról is szó esett.

A kancellár itt a Pécsi STOP-nak elmondta, márciustól most júniusig összesítették a járványhelyzet miatti többletköltségeket, a védekezés kapcsán 2,4 milliárdos többletkiadása lett az egyetemnek (ebben benne vannak a bérek, eszközbeszerzések, infrastruktúra működtetése, stb.), ezt a kimutatást elküldték a kormánynak, várják a választ. 

Arra is kitért, hogy ez növelheti év közben a tartozásállományt, de az időszakosan érkező bevételekkel (mint például a tandíjak, vagy a pályázatok) várhatóan sikerül leszorítani a tartozást év végére.

Az egyetemet érintő 1,9 milliárdos kormányzati elvonás kapcsán a kancellár úgy fogalmazott, keresik a lehetőségeket, hogy ezt az összeget más úton pótolják. Arról viszont, hogy távozni készül, nem szólt, és cikkünk megjelenéséig az egyetem sem adott ki közleményt a témában.

2022-ig maradhatott volna

A Szabad Pécs Jenei távozása híre kapcsán feleleveníti, a közgazdász végzettségű kancellár korábban főrendőr, dandártábornok is volt, Somogy megyei rendőr-főkapitányként is dolgozott, és az egyik első kancellár volt, akit a II. Orbán-kormány idején kineveztek egy nagy egyetem gazdasági irányítójának. Jenei Zoltán már a második kancellári ciklusát tölti, 2022-ben járt volna le a ciklusa. Hogy mi állhat a döntés hátterében, azt egyelőre nem tudni.

(Címlapkép: Jenei Zoltán kancellár a PTE szerdai sajtótájékoztatóján, fotó: UNIV Pécs/Csortos Szabolcs)
 

Forrás: Pécsi STOP