Budapestre költözteti regionális irodáját a paksi atomerőművet építő Roszatom

2020. január 24. 12:44 2020. jan. 24. 12:44

Annyira fontos az orosz állami Roszatomnak a paksi beruházás, hogy a regionális székhelyüket Prágából Budapestre helyezik át. 

Az Index a Magyar Nemzetre hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz állami nukleáris vállalat, a Roszatom még inkább közel kerül a paksi atomerőmű bővítéséhez.

A cég ugyanis az eddig Prágában található regionális központját fogja áthelyezni Budapestre (bár már 2015-ben irodát nyitottak a magyar fővárosban). 

A költözés oka gyaníthatóan a paksi beruházás, amit eredetileg nyílt közbeszerzésen kívánt megpályáztatni a Fidesz-kormány még a 2010-es évek elején, aztán 2014 elején Orbán Viktor személyesen utazott Moszkvába, hogy nyélbe üsse az üzletet magával Vlagyimir Putyinnal. 

Az üzlet szerint Magyarország tízmilliárd eurós hitelt vett fel az oroszoktól az atomerőmű két tervezett blokkjának megépítéséhez (amit a Roszatom építtet), de az erről szóló szerződéseket titkosították. Bár a hvg.hu és Jávor Benedek volt EP-képviselő is nyert a kormányzat ellen egyes szerződések nyilvánossá tétele ügyében, de pont azokat a részeket nem lehet megismerni, amik például a hitelügylettel foglalkoznak.

A bővítés az eredeti tervekhez képest már nagy csúszásban van, eredetileg ugyanis már 2025-2026 környékén el szerették volna indítani a két új reaktorblokkot, ám a jelenlegi állás szerint ez leghamarabb is 2030-ban következhet be.

Forrás: Pécsi STOP/Index