Jó két év lehet még, mire megkapja a legfőbb engedélyt a Paksi Atomerőmű bővítése

2019. november 1. 10:20 2019. nov. 1. 10:20

Már így is csúszásban van a projekt, de emiatt még inkább kitolódhat az atomerőmű bővítése során felépítendő új reaktorblokkok beüzemelése.

Az Mfor.hu cikke szerint 2021 előtt nem kaphatja meg a Paksi Atomerőmű bővítése a legfontosabb felhatalmazást a munkálatokra, a létesítési engedélyre leghamarabb azon az őszön bólinthatnak rá a hivatalos szervek. 

A tervek szerint, ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter egy szerdai konferencián beszámolt erről, a létesítési engedélykérelemnek legkésőbb 2020. június 30-ig kell beérkeznie az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elé. 

A hivatalnak a vonatkozó jogszabályok szerint egy évnyi ideje van vizsgálni, hogy mennyire helytálló és megalapozott a kérelem, ám egyszer három hónapos hosszabbítást még kérhetnek. 

"Szakmai berkekben azonban nem ennyire optimisták. A lapunkhoz eljutott álláspont szerint érdemesebb azzal számolni, hogy a kérelmet valamikor a külügyminiszter által megjelölt jövő június végi időponthoz közel fogják eljuttatni az atomenergia hivatalhoz. S várhatóan az OAH is ki fogja használni a törvény szabta vizsgálati időt, amely az egy éven túl további három hónappal engedi meghosszabbítani ezt az időszakot"

- írja az Mfor.hu.

Számításaik szerint így, ha 2020 július végi időponthoz közel érkezik be a kérelem a hivatalhoz az elbírálásra, és a hivatal kihasználja a rendelkezésre álló 15 hónapot, akkor leghamarabb 2021 őszén kerülhet pecsét a létesítési engedélyre. 

Emiatt viszont még tovább csúszik a beruházás már így is csúszásban lévő lezárása. Az eredeti tervek szerint ugyanis 2025-2026 táján kellett volna átadni az újonnan épített két reaktorblokkot, ám a csúszás miatt már 2030-as üzembe helyezésről lehet hallani. 

A lap szerint bár október 30-án, szerdán Budapesten járt Vlagyimir Putyin, valahogy ő és Orbán Viktor is kínosan kerülte a sajtótájékoztatón a paksi atomerőmű-fejlesztést, noha a két állam között jelenleg ez a legnagyobb volumenű együttműködés. 

Egyébként pont október 31-én reggel adott arról hírt a Magyar Távirati Iroda, hogy a Paksi Atomerőmű 4-es blokkja leállt "automatikus védelmi működés" miatt. Bár a hírek szerint ez nem befolyásolta a többi három reaktorblokk működését, azért kivizsgálják az esetet. Tavaly nyáron a hűtővíz hőmérsékletével voltak mérési problémák, természetkárosítás miatt Jávor Benedek akkor még európai parlamenti (EP) képviselő feljelentést is tett, ám végül a rendőrség nem talált semmi kivetnivalót a Paksi Atomerőmű mérési adatai között, így a nyomozást is megszüntette. Jávor Benedek egyébként pont ezeket a mérési adatokat vitatta anno.

 

Forrás: Pécsi STOP/mfor.hu