Civil és ellenzéki összefogással mutatnának ajtót a Fidesznek Mohácson

2020. augusztus 9. 15:06 2020. aug. 9. 15:06

Az ellenzék és a kormányoldal is begyújtotta a rakétákat Mohácson, ahol szeptember végén tartanak időközi választást, miután a fideszes többségű testület feloszlatta magát. Csorbai Ferencet a pártpolitikától mentes Változást Akarók Nemzedéke civil szervezet kérte fel polgármesterjelöltnek, a kormányoldal Pávkovics Gábort, az oszlatás előtti Fidesz-KDNP-s alpolgármestert futtatja. Forró ősz lesz, az már biztos.

Mint ismert, szeptember 27-én időközi választást tartanak Mohácson, miután a fideszes többségű képviselő-testület feloszlatta magát. A kormánypárti oldal tavaly október óta rázta a kolompot az oszlatás kapcsán, miután az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József halála miatt, egyedüli indulóként megszerezte a polgármesteri széket. Sajtóhírek szerint az őszi választáson Szekó József lánya is megméretteti magát a kormányoldal színeiben, képviselőjelöltként. 

Ellenzéki oldalon egy civil szervezet alakult Változást Akarók Nemzedéke (VAN) néven, elnöke dr. Szigeti József, akit Csorbai Ferenc alpolgármesternek szeretett volna, a helyi Fidesznek viszont nem felelt meg az elismert helyi orvos a pozícióra. Ez az ernyőszervezet fogná össze az ellenzéki pártok és a civilek jelöltjeit a szeptemberi választáson. 

"Az elmúlt évek, évtizedek alatt a magyar országos politika kettészakadt. Hatalmas szakadék tátong a parlamenti többség és kisebbség között. A politikai pártok nem ellenfélként, hanem ellenségként tekintenek a másikra. A politika hangulata magyarokat fordít magyarok ellen. Helyi szinten, ahol évtizedek, évszázadok óta képesek voltak egymás mellett élni, egymásért tenni az emberek, meghatározóvá vált az emberi kapcsolatokban a politikai hovatartozás. Korábbi családi, baráti kapcsolatok mentek, mennek tönkre emiatt. Megromlik a szomszéddal az eddigi jó viszony. Lassan mindenkit és mindent politikai „színe” alapján ítélnek meg. Ha bármi politikafüggetlen esemény történik, keresik benne a politikát"

- írja magáról az egyesület, hangsúlyozva, Mohács sem egyik, sem másik, sem a harmadik politikai csoportosulásé, hanem Mohács az ott élőké.

A VAN felkérte Csorbait polgármesterjelöltnek, aki erre igent mondott, a szervezet most a képviselőjelöltjeit is közzétette honlapján. E szerint dr. Szigeti József elnök is megméretteti magát egyéniben, mellette pedig Gibizer László, Heimné Emmert Zsuzsanna, Rózsahegyi Áron, Légrádi Tibor, Göb Judit, Polyák-Glück Zsuzsanna, valamint Gyurek Judit indul képviselőségért a VAN színeiben. 

Furcsa hiba borzolta a kedélyeket

A Hírklikk.hu írta meg szombaton dr. Szigeti Józsefre hivatkozva, hogy július 31-én, mint eddig nem jelölő új szervezetet, a Változást Akarók Nemzedékét bejegyeztették a helyi választási irodánál. Egy adminisztrációs hiba miatt azonban az egyesület nevét elírták a választási irodán, és Választást Akarók Nemzedékeként került be a központi rendszerbe. A VAN szombaton átvett több mint 200 jelölőívet, és megkezdték az aláírásgyűjtést, ekkor derült fény az elírásra. 

Szigeti felvette a kapcsolatot a helyi választási irodával, akit az a Kovács Mirella vezet, aki a mohácsi önkormányzat jegyzője volt, míg néhány napja fel nem mentette tisztségéből Csorbai Ferenc polgármester. Az egyesület elnökének elmondása szerint jegyzőkönyvbe szerették volna rögzíttetni, hogy rajtuk kívül álló okokból történt a hiba. Kovács Mirella azonban a cikk szerint azt mondta, erre nincs szükség.

A helyi választási iroda végül beszélt a megyei választási irodával, ahonnan azt az infót kapták Szigetiék, nyugodtan folytassák az aláírásgyűjtést a rendelkezésre álló – hibás – íveken, majd egy technikai módosítás és egy helyi választási bizottság határozata alapján ezek a jelölőívek érvényesek maradhatnak. A VAN az elmaradt jegyzőkönyv miatt panaszt tett a helyi választási irodán, melyet Szigeti elmondása szerint a Megyei és az Országos Választási Iroda felé is eljuttatnak.

Pávkoviccsal meccsel Csorbai

A Mohácsi Újság cikke szerint a kormányoldal Pávkovics Gábort, az oszlatás előtt Fidesz-KDNP-s alpolgármestert indítja a polgármesteri székért. Az ellenzékiséggel nehezen vádolható lap szombaton arról adott hírt, hogy Pávkovics és a kormánypártok képviselőjelöltjei két óra alatt összegyűjtötték a jelöléshez kellő aláírásmennyiséget, és azt le is adták a helyi választási irodán.

Az ívek végső leadási határideje augusztus 24., ezt követően további jelöltek elindítására már nincs lehetőség. A polgármesterjelöltséghez 300 szignó szükséges, a képviselők esetén választókerületenként változó ez a szám, a legkevésbé népes, 7-es számúban nyolc, míg a legsűrűbben lakott 4-es számúban 26-ot kell gyűjteniük
 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP