Csizi Péter és a "drága barátai"

2023. szeptember 17. 11:10 2023. szept. 17. 11:10

A mai napig ülnek olyan fideszes képviselők a közgyűlésben, akik a befolyásos Csizi körébe tartoztak. Kővári János például együtt volt vele országgyűlési képviselő 2010 és 2014 között, Csizmadia Péter pedig a gazdasági bizottság elnöke volt a Volvo-buszok beszerzése idején, amiben az egyik vádlott már beismerte bűnösségét. A Magyar Hang információi szerint, amikor Csizi még ügyvezetője volt a Kézmű, Főkefe, Erfo Nonprofit Kft.-nek, a megváltoztatott munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozás elárasztotta megrendelésekkel a képviselő közvetlen pécsi szomszédait.

Csizi Péternek pécsi regnálása idején az Ispitaalján volt lakása. A Magyar Hang többek között azt is kiderítette, hogy a Köztársaság térre néző ablakkal pöffeszkedett a városban az egykor nagyon befolyásos fideszes politikus.

A Fidesz országgyűlési frakciójából kizárt Csizi Péter 2018 és 2022 között ügyvezetőként vezette a Kézműipar, Főkefe, Erfo Nonprofit Kft.-t, amely országszerte mintegy tízezer embert foglalkoztatott. Ezek a vállalatok állami tulajdonban vannak, az előző kormányzati ciklusban az Emberi Erőforrások Minisztériumhoz sorolták, jelenleg pedig a Belügyminisztérium felügyelete alá tartoznak.

Csizi a szóban forgó Bajnok utcai 66 négyzetméteres lakást még a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nulladik órájában, vagyis a 2010-es kormányváltás előtt vásárolta, ekkor azonban már Pécsen fontos politikusnak számított - írja a Magyar Hang.

A Bánki Erik szárnyai alatt nevelkedett politikus már akkoriban nagy befolyással bírt a helyi Fideszre. Csizi és Bánki neve előkerült a Pécs önkormányzatának mintegy 700 millió forintos kárt okozó Volvo buszbeszerzés ügyében. Ahogy arról már korábban mi is írtunk, a közvetítő cégnél lecsapódó százmilliókat Hollandiában akarták tisztára mosni, ebből lett a bírósági ügy. Érdekesség, hogy ebben az időben éppen az a Csizmadia Péter volt a gazdasági bizottság elnöke, aki a mai napig a pécsi közgyűlés tagja. Csizi ezzel együtt két ciklust húzott le, azonban 2018-ban Mellár Tamás ellen alulmaradt és gyakorlatilag ki is szállt a politikából. A bukta után ejtőernyőzött a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cégcsoport élére.

Egy férfi és egy nő - akik valószínűleg egy párt alkottak - beköltöztek egy Bajnok utcai polgári házba, éppen Csizi péter szomszédságába. Érdekes módon ugyanebben az épületben, ugyanazon a szinten, a szomszédos párhoz is köthető egy férfitag, Sabján László, aki a Hess and Partners Kft. nevű vállalkozást vezette, ami felsőruházat gyártással foglalkozott. Ennek a cégnek a telephelye pont Csizi Péter lakása mellé volt bejegyezve. Majd 2018 augusztusában a céginformációk alapján Sabján és párja, Eszter is bejelentkeztek a Bajnok utcai lakásba, ahol a vállalkozásuk működött. Csizi alig három hónapja kezdte el vezetni az állami cégcsoportot, amikor már megrendelést talált a szomszéd vállalkozás számára.

A Kézmű az akkor induló Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2rule termékek előállításán dolgozott, az állami cég pedig megbízta Sabján cégét, a H&P-t 1698 darab Turul márkájú esőkabát címkéjének bevarrására, darabonként nettó 440 ft-os áron. A Kézmű minden szállítási költséget magára vállalt. - összegez a Magyar Hang

1698 x 440 = 747.120

A munka sürgető volt, de Sabján cége hat nap alatt teljesítette a megrendelést, így a projekt a jószomszédi együttműködés referenciájának bizonyult, aztán rendszeresült is.  Decemberben előbb a Kézmű kapott megrendelést 3800 derékpánt előállítására, összesen 2 millió 318 ezer forint + áfa értékben a Hess & Partnerstől. Majd ismét megbízták Sabján cégét 600-600 polár és pamut sapka, valamint 450 sál gyártásával. Összesen nettó 1,5 millió forintért.

Teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy Csizi Péter, aki az államilag tulajdonolt céget vezette, hogyan választotta ki a szomszédjuk céget? Kért-e ajánlatokat más piaci vállalkozásoktól? Illetve olyanok voltak-e ezek a megrendelések, amiket saját cége nem tudott volna teljesíteni?

2019 és 2021 között a Hess & Partnersnek jelentős befolyása volt a három állami cég üzletpolitikájára és ügyleteire. Nemcsak a Kézmű, hanem a Főkefe és az Erfo Kft. is megbízást adott Csizi által vezetett másik két állami vállalatnak. Konkrétan olyan feladatokra, mint üzletágfejlesztés, alvállalkozói környezet elemzése, kereskedelmi képviselet és eszközbeszerzés. Ezekért a szolgáltatásokért 2019-ben a H & P havonta 6 millió forintot + ÁFA-t számított fel cégenként. Tehát Csizi a szomszéd cégétől rendelte meg ezeket a feladatokat az összes általa irányított vállalkozásnál, amiért összesen havonta nettó 18 millió forintot fizetett Sabján cégének. Azonban ennek nem volt még vége: az átvilágításért is egy egyszeri 4 millió forintos összeget számoltak fel, szintén cégenként.

A tanácsadói szerződés tartalmazott egy különleges pontot az eszközbeszerzésre vonatkozóan. Ezt érdemes kiemelni, mivel Sabján cégének később számos eszközt adott el az állami cégcsoportnak. Például varrógépet nettó 6,3 millió forintért, ujjbevarró gépet 3,1 millió forintért, és steppelő gépet 7,5 millió forintért.

És akkor még nem is beszéltünk az uniós pénzekről...

2019 novemberére a H & P már olyan szorosan beépült, hogy részt vett az uniós források felhasználásában is, bevonták Csizi szomszédjának a vállalkozását is. Sabján cégének szerepe volt egy EFOP-programban, amely Pécsen, Szombathelyen és Hajdúnánáson munkáltatói fórumokat szervezett. Mindhárom állami vállalat külön-külön kötött szerződést a férfi vállalkozásával, és ennek értelmében nettó 2,2 millió forintot fizettek ki.

A minden pénzlopási lehetőséget megragadó mindenhez is értő vállalkozó:

Külön szerződést kötött a technológiai tanácsadásra, valamint külön megállapodást a termék menedzselésre és kereskedelmi operatív feladatok ellátására is. Ezekért a szolgáltatásokért cégenként havi 2, illetve 4-5 millió forintot fizettek neki. Emellett az eszközbeszerzés és -bérlés terén is számítottak Sabján cégére. Például iskolai felszereléseket szállított a Főkefe részére összesen 111 millió forint értékben.

2021-ben, a COVID-19 járvány alatt, a megrendelések számának csökkenése miatt a kézműipar jelentős bevételcsökkenést tapasztalt. Ennek következtében a kereskedelmi tevékenységért felelős H & P-vel egyeztetve a korábbi 4 millió forintos díjat 3 millió forintra csökkentették egy időre.

Amíg korábban több mint 30 szerződés kötötte össze az állami cégcsoportot és Sabján cégét, 2022-ben már egyetlen új szerződést sem kapott a H & P. A vállalkozás mérlegbeszámolójából látható, hogy az elmúlt öt év során éppen azokban az években érte el a legmagasabb árbevételt (400-600 millió forint közötti értékesítési bevételt), amikor még rengeteg állami megrendeléssel dolgozhattak.

A Magyar Hang megkereste az érintetteket, azonban érdemben nem akartak nyilatkozni. Csizi Péter válaszát mintha egy HR-robot küldte volna vissza, míg Sabján azt mondta az újságnak, hogy a munkájukkal mindig elégedettek voltak és be fogja perelni a lapot a cikk miatt.

Forrás: Magyar Hang