Csizmadia: már 2015-2016-ban látható volt a többmilliárdos hiány

2020. január 20. 14:41 2020. jan. 20. 14:41

Interjút közölt a pécsi Fidesz-frakció vezetőjével az önkormányzati lap. Csizmadia Péter nem gondolja, hogy Péterffy Attila jobb jelölt lett volna Vári Attilánál. Szerinte túlnyomórészt a Fidesznek voltak jobb jelöltjei, de nem sikerült jól elmagyarázni a lakosságnak az elért eredményeket. Az elmúltnyolcév-lemezt is sikerült feltennie, de azt elismerte, hogy hibázott a Fidesz az önkormányzati hiány kezelésénél.

Nagyobb szavazóbázisa volt az ellenzéknek

Interjút készített a pecsma.hu az őszi választás után mindössze négy főre olvadt Fidesz-frakció vezetőjével, dr. Csizmadia Péterrel. Csizmadia 2014-2019 között már képviselőként ült a pécsi közgyűlésben, de ahogy az interjúból kiderült, a politizálást a középiskolai évei végén már elkezdte a Fideszben az 1984-ben született pécsi politikus.

Csizmadia szerint a választók egy nagyon furcsa technikai koalíciót támogattak ősszel "a szélsőbaltól a szélsőjobboldalig", amelyben az egyetlen szervezőerő a Fidesz legyőzésének vágya volt. 

"Nem gondolom, hogy Péterffy Attila jobb jelölt lett volna, mint Vári Attila. Egy demokráciában az a tisztességes, ha pártok indulnak a választáson és nem ernyőszervezetek. Ha ez így történt volna, akkor ma Vári Attilának hívnák Pécs polgármesterét. Péterffy Attila győzelméhez az is hozzájárult, hogy el tudták hitetni, hogy ő a jobb jelölt"

- válaszolta a Fidesz pécsi frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint ott tudott nyerni az ellenzék, ahol jobb jelöltekkel állt ki.

Csizmadia Péter szerint a Fidesznek túlnyomorészt jobb és felkészültebb jelöltjei voltak, viszont a szavazólapon nem sok választási lehetőség szerepelt: 

"volt a fideszes meg a nem fideszes. Ez egy megfelelő kommunikációval megtámogatva elég volt ahhoz, hogy többséget eredményezzen a nem-Fidesz számára."

Szerinte egyébként, ha a Fidesz és az ÖPE szavazatszámait összeadják, akkor látható, hogy nem csökkent a támogatottságuk, viszont azt is leszögezte, hogy az "ellenoldali koalíciónak" több szavazója volt. 

Hibázott a Fidesz is

A kormánypárti politikus úgy vélekedett, hogy a Fidesz rosszul kommunikált a szavazók felé, például nem volt megfelelően elmondva, hogy mit tettek a városért (itt jött az elmúltnyolcév-lemez felmondása). 

"Abban van igazság, hogy ugyan mi ledolgoztunk egy hátrányt, de a helyiek mindezt nem úgy élték meg, hogy olyan mértékű fejlődés következett be, mint az említett nagyvárosokban. Lehetetlen is lett volna, hiszen az iparűzési adóbevételünk még mindig alacsonyabb, mint egy közepesen teljesítő nagyvárosé. A pécsiek úgy látták, hogy az elmúlt nyolc év országos gazdasági fellendüléséből ők nem igazán tudtak részesedni. Nem sikerült elmagyaráznunk, hogy itt milyen mélyről kellett indulni"

- magyarázta.

Csizmadia Péter szerint ugyanakkor Pécsen egyelőre csak kommunikációs kormányzást folytatott a nyertes ellenzéki csapat, Péterffyék még nem sok mindent tettek le az asztalra. Azt is fölemlegette, hogy míg az egyik első lépése az volt az új vezetésnek, hogy a rabszolgatörvényként ismertté vált túlórakeretes rendelkezést megtiltották, utána viszont visszahozták azt (helyesebben: egyedi esetekben engedélyezhetővé tették).

Beruházások csúszása

A frakcióvezető úgy látja, a másik hiba, amit az elért eredmények nem megfelelő kommunikálása mellett a Fidesz helyben elkövetett, az az, hogy több beruházást nem tudtak befejezni (vagy egyáltalán elkezdeni - a szerk.). Csizmadia szerint a Magasház helyére tervezet park készen van, az új vásárcsarnoknak már megvan a kivitelezője (Bánki Erik fideszes politikus jó barátjának cége lett a befutó - a szerk.), szerinte ha például ez utóbbi beruházást is be tudták volna fejezni, más lett volna a helyzet. 

Arra a kérdésre, hogy például az új vásárcsarnok megépítése mi miatt csúszik több éve, a frakcióvezető azt választolta, hogy 2015-ben lettek meghatározva a városi beruházásokra az összegek a TOP-os, tehát uniós és hazai források terhére, ám mire 2018-ban elindultak volna a fejlesztések, nagy drágulás volt az építőiparban. Emiatt pedig több kisebb projektet le kellett fújnia az akkori fideszes vezetésnek, hogy más projektekre jusson - közben pedig a kormánynál kilincseltek pluszforrásokért. Csizmadia Péter úgy látja, hogy ez a probléma a mostani városvezetést is érinteni fogja.

Már 2015-2016-ban látható volt a többmilliárdos hiány a költségvetésben

A Fidesz frakcióvezetőjét a 2017-ben kibukott önkormányzati hiány kapcsán is megkérdezték (ami miatt az új városvezetésnek a jelenlegi ismeretek szerint 2020-ban 8,5 milliárdnyi kormányhitelt kellene visszafizetnie úgy, hogy a fideszes városvezetés 2019-ben mindössze egymilliárdot fizetett vissza - a szerk.)

Csizmadia szerint 2015-2016-ra csúcsosodott ki az, hogy anno 2014-ben ugyan az állam elvitte az önkormányzat 47 milliárdos adósságát, de az önkormányzati cégek hiteleivel, adósságaival nem foglalkozott. Szavai szerint ezért volt egy hatmilliárdos lyuk az önkormányzati költségvetésben, amit megpróbált részben adóemelésekkel finanszírozni a városvezetés.
 

"Volt egy örökölt önkormányzati adósság, amit a kormány konszolidált, viszont a 2010 előtt időszakban nem csak az önkormányzatot adósították el, hanem a céghálózatot is. Olyan állapotok voltak, hogy nem a Vagyonhasznosító – aminek az arany tojást tojó tyúknak kellett volna lennie –  finanszírozta a várost, hanem fordítva, de az összes többi céget is említhetném, amelyek el voltak adósodva. Ezért volt egy hatmilliárdos lyuk az önkormányzati költségvetésben, amit megpróbált részben adóemelésekkel finanszírozni a városvezetés, tehát a pécsiek is áldozatot vállaltak ezért. Ezzel le tudtunk menni kétmilliárdra, ennyi volt az a hiány, ami évről évre megjelent a város büdzséjében. Ehhez kellett az állami támogatás, amivel ki tudtuk nőni a hiányt és meg tudtuk újítani a költségvetés szerkezetét, melynek nyomán 2018-ra többlet lett ebből a bizonyos mínuszból. Eltakarítottuk a szocialista romokat, és végre tiszta lappal lehet folytatni a munkát a következő időszakban. Kívánom egyébként, hogy sikerüljön megtartani ezt a helyzetet, mert az alapok megvannak"

- magyarázta, de hozzátette, hogy csinálhatták volna jobban is a cégeknél lévő adósságok miatt kialakult hiány ledolgozását. Ugyanakkor szerinte nem elegáns rajtuk számonkérni, hogy miért nem sikerült mind a hatmilliárd forintnyi hiányt eltüntetniük.

Csizmadia szerint nem történt károkozás a Vagyonhasznosítónál, de ő sem lát bele a cégügyekbe

A Vagyonhasznosító vezetőjének menesztése is előkerült - itt írtünk bővebben az ügyről -, ennek kapcsán Csizmadia szerint a mostani városvezetés hamis látszatot keltett azzal, hogy szerintük a menesztett vezető kárt okozott a cégnek és az önkormányzatnak, de szerinte semmilyen kár nem keletkezett.

"Pécsma: Ön politikusként ennyire belelátott vagy belelát ezekbe a konkrét ügyekbe, hogy ilyen határozottan tudja állítani, kinek van igaza?

Csozmadia Péter: Nem, nyilván nem láttam bele.

Pécsma: Akkor arról van szó, hogy inkább Szentgyörgyi Dávidnak hisz és nem a városvezetésnek?

Csizmadia Péter: Azt gondolom, hogy amit ő elmondott, és ami megjelent valamelyik lapban (megjegyzés: a KESMÁ-hoz tartozó Bama.hu-n, N.F.), azzal cáfolja az állításokat. Jogászként azt kell mondjam, ez az a tipikus eset, amikor hamis látszatot kelt valaki. Azt próbálják elhitetni, hogy felelőtlen gazdálkodás folyt a Fidesz időszaka alatt, holott ennek pont az ellenkezője az igaz. Az elmúlt évben rendbe tettük az önkormányzat és az önkormányzati cégek gazdálkodását. Csak hogy egy példát említsek: húsz éve nem volt olyan, hogy az önkormányzatnak nem kellett folyószámlahitelt felvennie év közben, tavaly nem kellett."

- olvasható a Vagyonhasznosító volt vezetőjének fideszes védelme a lapban.

Az interjú végén még az is elhangzott, hogy a Fidesz támogatni fogja az új városvezetés gazdaságfejlesztő lépéseit (de például Drakula állítólagos pincéjének bemutatását nem), és az is kiderült, hogy Csizmadia Péter egyelőre nem dédelget országgyűlési képviselői álmokat.

 

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu