Csorbai Ferenc: visszaszerezte Mohács a Pannonia Ethanol területét

2020. szeptember 4. 13:23 2020. szept. 4. 13:23

"A gondolkodásmódom és a hozzáállásom kellett ahhoz, hogy a város visszaszerezzen egy eddig, az előző városvezetés miatt veszni látszó ingatlant" - írta pénteken Facebook-oldalán Csorbai Ferenc, Mohács polgármestere.

Posztjában Csorbai felidézi, a 26 hektáros ipari területet 2012-ben vett meg a Pannónia Ethanol Mohács Zrt. (PEMZ), hogy mintegy tízmilliárd forintos beruházással egy modern bioüzemanyag-gyárat létesítsen rajta, ami közvetlenül 85 embernek adott volna munkát a városban, közvetve további több száz család foglalkoztatását hozta volna magával. Az ügyletből végül nem gyár, csupán évi százmilliós nagyságrendű be nem hajtható telekadó kivetés, és egészen mostanáig úgy nézett ki a dolog, hogy ez nem is lesz másképp.

"Nagy öröm, és nagyon nagy siker számomra, hogy az előző városvezetés által rendkívül rosszul kezelt ingatlanügyet sikerült megoldanunk. 

- írja Csorbai, részletezve, hogy mit is tettek. Mint írta, a folyamatos és egyre magasabb összegű telekadó kirovása, annak be nem fizetése, és a folyamatos felszólító levelek küldése és a végrehajtási fenyegetés helyett tárgyalóasztalhoz ültek a céggel, melynek jelentős tartozása halmozódott fel a várossal szemben. A tárgyalások révén másfél hónapja a tartozás rendezése címén szándéknyilatkozatot írtak alá augusztus 28-án.

Ennek értelmében Mohács visszakapja a 26 hektáros ingatlant, a város pedig megszünteti a végrehajtási eljárásokat a céggel szemben. Csorbai megjegyezte, mindenképpen amellett kardoskodott, hogy a terület visszakerüljön a városhoz.

"Ha megvalósul, amellett, hogy közel kilencven közvetlen és több száz közvetett munkahely jön létre, jelentős iparűzési adóbevételhez is jut a város, amelyből akár a kültéri rossz utakat újítjuk fel, akár a közvilágítás jobbá tételére költjük, mindenképpen Mohács kerül ki győztesen. Ezt én mindenképpen jobb megoldásnak tekintem a jelenlegi állapotnál, hiszen a bedőlt projekt miatt a gazzal felvert területen semmi sem történt, sokan elkezdték széthordani az ott lévő anyagokat"

- fejtette ki a polgármester. Hozzátette, sajnálja, hogy az előző városvezetés rosszul kezelte ezt az ügyet, és örül, hogy végül is sikerült jó, mindenki számára kedvező megoldást találni.

A posztból kiderült az is, hogy a Pannónia Ethanol Mohács Zrt. egy budapesti székhelyű, de ír magánszemélyek tulajdonában lévő cég, amely a magyarországi etanol termelés 10 százalékát, az Európai Unióénak 2-3 százalékát adja. A 2012-ben kötött adásvételi szerződés a mohácsi önkormányzat és a cég között úgy jött létre, hogy az önkormányzat külterületi területet adott át, amit átminősített beruházási területté.

 A PEMZ elkezdte a beruházást, a vasútvonal mellett fekvő területen megkezdődött a tereprendezés, rendezték a talajt, folyt az odavezető utak előkészítése. Az építkezés azonban még nem kezdődött meg, amikor megváltozott az Európai Uniós szabályozás. A cég vitába szállt azzal az uniós érvvel, hogy az ipari kukorica, aminek a termelése az etanol készítéséhez szükséges, elveszi a helyet az étkezési kukorica termelése elől, és végül nyert. Ám ez nem kevés pénzébe került, kereste is a megoldást. A cég a magyar kormányhoz is fordult támogatásért, amelyik a Magyar Fejlesztési Bankhoz utalta az ügyét. Az MFB-vel való kétéves tárgyalássorozat végén már csak egy nyitott kérdés maradt, a PEMZ alapítóinak kell-e pénzügyi biztosítékot nyújtani. Az MFB végig ragaszkodott ehhez a biztosítékhoz, ezért az egész ügylet meghiúsult.

"Bebizonyítottam, hogy igenis van olyan megoldás, amivel minden fél jól jár. Nekünk ilyen Mohács kell!"

- zárja posztját Csorbai Ferenc. A Duna-parti városban szeptember 27-én időközi választást tartanak, mert a fideszes többségű testület feloszlatta magát. Ez kormányoldal részéről már tavaly október óta, miután az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József fideszes polgármester halála miatt, egyetlen indulóként behúzta a polgármesteri széket, tervben volt.

Az őszi választáson a kormányoldal jelöltje Pávkovics Gábort, a testület feloszlatása előtt Fidesz-KDNP-s alpolgármester, és Szekó József lánya is megméretteti magát képviselőjelöltként. Ellenzéki oldalon egy, önmeghatározásuk szerint országos politikától mentes helyi civil szervezet alakult Változást Akarók Nemzedéke (VAN) néven, elnöke az a dr. Szigeti József, akit Csorbai Ferenc alpolgármesternek szeretett volna, a helyi Fidesznek viszont nem kellett az elismert orvos.

(Címlapkép: Facebook/Csorbai Ferenc)

Forrás: Pécsi STOP